- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (08.05.2014, 19:09)
- Elvira Gheorghita
Colegiul Medicilor din România: Nu vom mai accepta buget sub 6% pentru Sănătate
Colegiul Medicilor din România (CMR) nu va mai accepta un buget mai mic de 6% din PIB pentru Sănătate, după ce anul acesta s-au dat mai puţin de 4,2% şi "blamare, diversiuni, provocări", a declarat, joi, preşedintele organizaţiei, Vasile Astărăstoae.
Urmărește
103 afișări
Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (Imagine: Elvira Gheorghiţă/Mediafax Foto)
"Ascultând promisiunile autorităţilor, îmi dădeau lacrimile şi spuneam că eu sunt cârcotaşul de serviciu. Aş vrea să vă spun că noutăţile legislative, adică ceea ce se face, sunt cârpăceli. Atâta timp cât nu avem finanţarea reală a sistemului, restul sunt diversiuni, cârpăceli. De aceea, să fie foarte clar. Noi, Colegiul Medicilor din România, am fost înţelegători. Am solicitat creştere gradulă a bugetului. Adică, în 2014, 5%, pentru 2015, 5,5 %, şi pentru 2016, 6%. Răspunsul a fost 4,2% din PIB şi mai este şi blamarea medicilor, provocări şi diversiuni. Vom schimba foaia. Începând de acum, nu acceptăm sub 6% din PIB. Cum pot toate ţările din lume să dea 6%, să dea şi România 6%. Să ia din altă parte", a spus preşedintele CMR, prof. dr. Vasile Astărăstoae, la Medical Forum Bucureşti.
Legat de informatizarea sistemului, respectiv Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), dosarul electronic şi cardul naţional de asigurări de sănătate, preşedintele CMR spune că aceasta este în interesul finanţatorului şi în niciun caz pentru pacienţi şi medici.
"Eu întreb cu ce îl ajută pe pacient informatizarea, când nu a fost rezolvată problema finanţării. Trăim în lumii paralele. În februarie, citeam pe site-ul ministerului că s-a încheiat reforma, iar pe al CNAS că a crescut bugetul de o manieră copleşitoare. Realitatea este alta. În noua legislaţie, nu sunt decât mici retuşări, unele benefice. Dar acestea nu duc nici la creşterea calităţii actului medical, nici la creşterea gradului de satisfacţie al medicilor. Cât timp bugetul sănătăţii nu va ajunge la un procent semnificativ din PIB, restul reprezintă acţiuni de dezinformare a populaţiei . Am făcut un calcul: cu banii cheltuiţi pe cardul de asigurări şi pe dosarul electronic, puteam să construim un spital regional. Cu banii pe întregul sistem informatic, am fi constuit trei spitale regionale. Informatizarea îl ajută pe finanţator, este în beneficiul controlorilor, în niciuun caz în beneficiul pacienţilor şi al medicilor", a mai spus Astărăstoae.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Trump ține „Mitingul Victoriei” în Washington D.C. înainte de ceremonia de învestire de pe 20 ianuarie
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Va trece măcar de etapa întâi Acordul în trei etape Israel-Hamas?
-
Trump afirmă că va permite aplicaţiei TikTok să funcţioneze din nou, dar vrea ca SUA să deţină 50% din acţiuni
-
Iohannis: România salută eliberarea primului grup de ostatici, între care o româncă
Pe de altă parte, potrivit preşedintelui CMR, trecerea serviciilor din spital în ambulatoriu nu va reduce costruile unităţilor sanitare, întrucât aproape 80% din banii spitalelor sunt cheltuieli de personal.
"Cât timp nu finanţăm cum trebuie un spital, chiar dacă am redus spitalizările, costurile unui spital sunt aceleaşi, pentru că personalul este acelaşi, iar într-un spital cheltuileile de personal sunt, după cum se ştie, cele mai mari. Utilităţile vor fi la fel. Se face economie la mâncare şi, probabil, la pijama - reduceri nesemnificative. Şi apoi, trebuie să ne gândim dacă pacientul poate să respecte în ambulatoriu toate indicaţiile terapeutice", a spus Vasile Astărăstoae.
Legat de dosarul electronic, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Rodica Tănăsescu, a spus, cu acelaşi prilej, că nu ştie dacă este bine ca datele medicale ale pacientului să fie în mâna asiguratorului, din considerente de siguranţă. "Apoi, dacă (dosarul - n.r.) este atât de grozav, de ce ţările europene, cu excepţia Lituaniei, nu îl folosesc?", a întrebat, în acelaşi context, Tănăsescu.
Citește pe alephnews.ro: Choupette Lagerfeld, pisica celebrului designer, vine cu vești din viața de „milionară”. Călătorește cu jetul privat și are propria ei avere
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Pensii cu 660 lei mai mari pentru această categorie de pensionari din România. Vezi dacă te încadrezi!
CANCAN.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:59
-
ieri, 22:18
Mii de oameni la mitingul lui Trump în Washingtown înainte de inaugurare