Colegiul Medicilor: Plafoanele obligatorii la medicii de familie încalcă dreptul la tratament al pacienţilor

Introducerea plafonului obligatoriu pentru prescriere la medicul de familie încalcă dreptul la tratament al pacienţilor şi dreptul la autonomie profesională al doctorilor, a spus, luni, preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae.

Urmărește
76 afișări
Imaginea articolului Colegiul Medicilor: Plafoanele obligatorii la medicii de familie încalcă dreptul la tratament al pacienţilor

Colegiul Medicilor: Plafoanele obligatorii la medicii de familie încalcă dreptul la tratament al pacienţilor (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)

"Nu putem fi de acord cu o astfel de măsură întrucât încalcă dreptul la tratament al pacienţilor şi dreptul la autonomie profesională al medicilor. Nu există nicio raţiune pentru a introduce astfel de bugete atât timp cât decontarea de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate se face la un preţ pe care CNAS îl stabileşte. Argumentul că românii consumă mai multe medicamente în prezent este greu de susţinut atunci când în acest domeniu România se află pe ultimul loc din ţările Uniunii Europene, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), citat într-un comunicat de presă remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.

Colegiul Medicilor a transmis în mai multe rânduri Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate documente în care a susţinut cu argumente legale că nu a fost niciodată şi nici nu va fi de acord cu prevederile Contractului Cadru, care introduce plafoane "orientative" pentru prescripţia de medicamente în regim compensat şi gratuit de către medicii de familie şi medicii din ambulatoriul de specialitate.

"Intenţiile CNAS de a introduce plafoane de prescriere la medicii de familie sunt vechi de ani de zile. De fiecare dată, cu argumente legale, am reuşit să evităm impunerea lor ca prevederi în Contractul Cadru. Din nou ne vedem în situaţia de a relua argumentele pentru a evita impunerea acestei măsuri", a spus vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România, Constantin Cârstea.

Colegiul Medicilor din România consideră că astfel de reglementări sunt ilegale şi imorale, prin acestea fiind limitat atât accesul pacienţilor la tratament, cât şi exercitarea liberă a profesiei de medic prin atingerea deontologiei profesionale.

În opinia conducerii CMR, limitarea fondului pentru prescrierea medicamentelor în sistem compensat şi gratuit la medicul de familie ar încălca mai multe acte normative, printre care Legea asigurărilor sociale de sănătate, Legea exercitării profesiei de medic, Legea privind organizarea şi funcţionarea Colegiului Medicilor din România, Legea malpraxisului, Codul de Deontologie Medicală şi Legea drepturilor pacienţilor.

CMR respinge introducerea de plafoane sau bugete orientative ori obligatorii, considerând că nu pot exista criterii obiective pentru susţinerea unor astfel de bugete şi că nu există acoperire legală în Legea 95/2006 pentru ca medicii să gestioneze astfel de fonduri.

Totodată, conducerea CMR susţine că pacienţii sunt egali în faţa bolii şi nu trebuie să depindă de astfel de bugete, iar medicii nu pot abdica de la datoria profesională de a trata egal toţi pacienţii, şi nu în funcţie de epuizarea unor bugete.

"CMR solicită abandonarea unei astfel de idei, contrară oricărei legi, imorală şi neetică", se arată în încheierea comunicatului citat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici