- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (09.08.2013, 18:49)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Colegiul Psihologilor: Ministerul Transporturilor încurajează emiterea de avize psihologice false
Colegiul Psihologilor din România (CPR) critică Ministerul Transporturilor pentru că intenţionează să reglementeze profesia de psiholog în specialitatea psihologia transporturilor "fără a avea acest drept", încurajând astfel "practica ilegală" de emitere a unor avize psihologice false.
Urmărește
390 afișări
Colegiul Psihologilor: Ministerul Transporturilor încurajează emiterea de avize psihologice false (Imagine: Shutterstock)
"Ministerul Transporturilor intenţionează să reglementeze profesia de psiholog în specialitatea psihologia transporturilor, fără a avea acest drept, încurajează practica ilegală prin emiterea de avize psihologice false şi obstrucţionează dreptul la muncă al psihologilor. Toate aceste aspecte sunt prevăzute în proiectele aflate în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Transporturilor www.mt.ro la Transparenţa decizională şi lansate «pe sub preş» exact pe 1 august, într-o perioadă a vacanţelor, inclusiv a celor care vor trebui să semneze aceste ordine - domnul ViVictor Pontaministrul interimar al Transporturilor, şi domnul EuEugen Nicolăescuministrul Sănătăţii", arată preşedintele Colegiului Psihologilor din România, prof. univ. dr. Mihai Aniţei, într-un comunicat al Colegiului Psihilogilor, remis agenţiei MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Potrivit Colegiul Psihologilor, în mai 2013, organizaţia a înaintat un proiect de act normativ şi a solicitat Ministerului Transporturilor începerea unor runde de negociere pentru emiterea în final a unui act normativ în concordanţă cu prevederile Legii nr. 213/2004.
"Ministerul Transporturilor a ignorat demersul nostru şi a răspuns într-un mod jignitor, prin afişarea unor proiecte în total dezacord cu solicitările Colegiului Psihologilor din România. Prin proiectele afişate pe site-ul www.mt.ro, la rubrica transparenţă decizională, Ministerul Transporturilor a arătat încă o dată că nu doreşte să intre în dialog cu Colegiul Psihologilor din România şi că ignoră Legea nr. 213/2004, urmărind obiective anacronice şi abuzive: «reglementarea» unei profesii deja reglementate prin Legea nr. 213/2004, în specialitatea psihologia transporturilor; încurajarea emiterii ilegale a avizelor psihologice în domeniul siguranţei circulaţiei, de către furnizori necertificaţi profesional în condiţiile Legii nr. 213/2004; îngrădirea dreptului la muncă a psihologilor cu drept de liberă practică atestaţi în condiţiile legii; finanţarea indirectă a structurilor incompatibile cu prevederile Legii nr. 213/2004", se arată în comunicat.
Potrivit CPR, unul dintre proiectele puse în dezbatare publică ar da "undă verde societăţilor comerciale să fie agreate ca unităţi psihologice, ceea ce contravine reglementărilor profesiei de psiholog şi va permite în continuare emiterea unor avize psihologice false, cu implicaţii extrem de grave la adresa siguranţei în toate domeniile transporturilor".
"Reglementat în acest fel, sistemul va încuraja practica ilegală a psihologiei şi punerea în pericol a siguranţei transporturilor, neexistând nicio modalitate de control şi de evidenţă a avizelor psihologice emise. De asemenea, proiectul de ordin obstrucţionează dreptul la muncă al psihologilor, întrucât aceştia au nevoie de o autorizare specială de la Ministerul Transporturilor, deşi ei îndeplinesc toate condiţiile legale de practică în profesia de psiholog. În plus, ei pot aştepta până la patru luni pentru a obţine această autorizare întrucât în ordin se prevede că analiza dosarului durează 30 de zile, iar verificarea unităţii psihologice se va realiza în maximum de trei luni de la finalizarea analizei dosarului", mai spun psihologii.
CPR mai susţine că a înaintat o soluţie pentru "normalizarea şi stoparea emiterii avizelor psihologice ilegale". Astfel, organizaţia rcomandă psihologilor atestaţi în condiţiile Legii nr. 213/2004 "să nu depună niciun document în vederea respectării condiţiilor ilegale ce urmează să fie aprobate de către Ministerul Transporturilor şi Ministerul Sănătăţii pentru obţinerea certificatelor de agreere".
În plus, CPR cere respectarea atribuţiilor legale ale sale în domeniile de reglementare, instituirea standardelor de calitate, atestare, certificare şi efectuarea controlului pentru furnizorii de servicii psihologice, cât şi evidenţa şi securizarea actelor profesionale emise de către psihologii români, potrivit reglementărilor Colegiului Psihologilor din România.
CPR mai solicită evidenţa strictă a furnizorilor de servicii psihologice şi afişarea publică a acestora, pentru protecţia drepturilor consumatorilor de servicii psihologice, eliminarea "instanţelor arbitrare", a comisiilor de siguranţa transporturilor şi a altor ingerinţe în activitatea profesională a psihologilor, precum şi deschiderea unor runde de negociere pentru emiterea unor norme care să contribuie la siguranţa transporturilor, la siguranţa populaţiei şi la o eficientizare a activităţii de coordonare din cadrul Ministerului Transporturilor.
"Nu vom accepta astfel de reglementări, care aduc un grav prejudiciu membrilor noştri şi profesiei de psiholog în general. Singurul organism care reglementează, potrivit legii, profesia de psiholog este Colegiul Psihologilor din România. Vom face demersurile necesare în acest sens la toate organismele abilitate, inclusiv la Curtea Constituţională, Comisia Europeană şi la organismele profesionale internaţionale în care suntem membri. De asemenea, vom obţine sprijinul din partea Coaliţiei profesioniştilor din sistemul de sănătate", a declarat preşedintele CPR.
În acest context, CPR cere Ministerului Transporturilor retragerea imediată a proiectelor şi stoparea oricăror demersuri de aprobare a acestora, până la elaborarea unor norme de comun-acord cu Colegiul Psihologilor din România.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe