- Home
- Social
- BISTRIŢA, (24.12.2018, 17:49)
- Raluca Lazaroi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Colinde în cimitir, în Ajunul Crăciunului. Un obicei vechi, păstrat cu sfinţenie în aceste sate din România
În vechile sate săseşti din Bistriţa-Năsăud, în Ajunul Crăciunului, înainte de a porni pe la rude la colindat, oamenii trec mai întâi pe la cimitir pentru a-şi colinda morţii. Pe Valea Bârgăului, sătenii duc la cimitir o creangă împodobită, mâncare şi vin pentru cei care au plecat.
Urmărește
995 afișări
Colinde în cimitir, în Ajunul Crăciunului. Un obicei vechi, păstrat cu sfinţenie în aceste sate din România
În Bistriţa-Năsăud, de sărbatoarea Naşterii Domnului sunt legate o mulţime de obiceiuri şi tradiţii. Una dintre ele, mai specială se păstrează şi astăzi în vechile sate săseşti unde localncii au preluat obiceiul de la saşi şi îşi comemorează morţii în ultima zi a Postul Crăciunului, după un ritual vechi de secole.
În satul Jelna, înainte de a porni la colindat, oamenii trec mai întâi pe la cimitir.
Odată cu lăsarea întunericului şi până după miezul nopţii, sătenii se îndreaptă spre cimitir, unde aprind lumânări în memoria celor dispăruţi, se roagă şi îi colindă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
-
Efectele sabotajelor din Marea Baltică: NATO îşi va spori prezenţa în zonă
“Este o tradiţie foarte veche, de la saşi, care se ţine şi astăzi. Glasul colindătorilor poate fi auzit de departe... Toţi localnicii din Jelna se opresc în seara de Ajun pe la cimitir, înainte de merge la rude şi aduc cu ei lumânări, aşa că cimitirul e luminat de mii de lumânări şi de candele, ceea ce arată că oamenii nu au uitat de cei dragi care nu le pot fi alături pentru a sărbători Crăciunul”, povesteşte Anunţa Seplecan, o localnică.
Pe Valea Bârgăului se respectă cu sfinţenie o altă tradiţie - înainte de prânz, în ziua de Ajun totul trebuia să fie gata. Agitaţia din casă se linişteşte, în ogradă toate sunt ordonate şi măturate, lemnele de foc sunt tăiate şi clădite, iar odăile curate aşa că începe pregătirea mesei pentru sosirea colindătorilor.
“O parte din mâncare este pentru cei ce vin nevăzuţi din lumea de dincolo în noaptea de Crăciun. Focul nu trebuia să se stingă din vatra cuptorului, de aceea se căuta un buştean gros care era pus să ardă toată noaptea, iar la masa de sărbătoare se obişnuieşte să se pună mâncăruri şi băuturi anume pentru sufletul morţilor. Pe Valea Bârgăului se face un pom, un fel de sorcovă, cu mâncare: bomboane de pom, o felie de colac, o felie de friptură şi alături de ele un pahar cu vin. Acestea se duc în cimitir şi se lasă pe mormântul celor apropiaţi, sătenii spunând că în acest fel cei care au plecat pot să cinstească cu cei rămaşi sfintele sărbători”, a povestit, pentru corespondentul MEDIAFAX, etnologul Maximilan Menuţ.
Citește pe alephnews.ro: COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Ce a transmis principesa Margareta în mesajul de Crăciun, după un an de doliu pentru casa regală a României
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
România este pe primul loc la consumul de droguri în trafic. Expert antidrog: „Sunt zeci, sute sau poate chiar mii de tineri care au nevoie de ajutor”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe