Colindul dubaşilor, unul dintre cele mai vechi obiceiuri de Crăciun, în satele din Timiş: zeci de tineri necăsătoriţi vestesc Naşterea lui Iisus

În trei sate dintr-o comună din judeţul Timiş, zeci de tineri necăsătoriţi, îmbrăcaţi în porturi populare, vestesc Naşterea lui Iisus bătând în mici tobe pe uliţe. Ei colindă pe la casele celor care-i primesc în primele zile de Crăciun, transmite corespondentul Mediafax.

Urmărește
622 afișări
Imaginea articolului Colindul dubaşilor, unul dintre cele mai vechi obiceiuri de Crăciun, în satele din Timiş: zeci de tineri necăsătoriţi vestesc Naşterea lui Iisus

Colindul dubaşilor, unul dintre cele mai vechi obiceiuri de Crăciun, în satele din Timiş: zeci de tineri necăsătoriţi vestesc Naşterea lui Iisus

Colindul dubaşilor este unul dintre cele mai vechi obiceiuri de Crăciun care încă se mai păstrează în câteva sate din judeţul Timiş. În comuna Margina localnicii sunt ajutaţi de cetele de dubaşi să simtă cu adevărat spiritul sărbătorilor de iarnă, chiar dacă nu este zăpadă.

Trei trupe de colindători s-au format în acest an în tot atâtea sate din comună, Margina, Sinteşti şi Breazova. Ei străbat uliţele cel puţin două zile, de Crăciun, strigând “Hai, copii, cu dubili, pi la tăce fetili”.

Fiecare ceată este formată din aproximativ 20 de tineri, majoritatea necăsătoriţi, care pleacă la colindat cu dube, adică mici tobe realizate de săteni, îmbrăcaţi în costume tradiţionale vechi de zeci de ani. Toate colindele sunt cântate în ritmul dubelor lovite cu putere cu nişte beţe.

“Majoritatea tinerilor care fac parte din trupele de dubaşi au în jurul vârstei de 20 de ani. Se pleacă la colindat cu dubele în Ajunul Crăciunului, prima dată la casa preotului, la primar şi apoi merg din casă în casă la cine-i primeşte, practic. Fiecare trupă merge cu colinda în satul de unde provine, dar toate cele trei trupe pot colinda şi alte sate din comună, dacă sunt invitate. Dar în Ajun şi în prima zi merg cu duba în satul de unde sunt, iar în a doua zi de Crăciun merg în alte sate unde sunt invitaţi. Am înţeles că vor merge şi fetele cu colinda, în acest an. Se strâng fetele necăsătorite din sat, se îmbracă în costume tradiţionale şi pleacă după dubaşi, colindă şi ele casă de casă”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, responsabilul Infocentrului Turistic Margina, Damaris Sivu.

Cetele de colindători sunt pregătite să facă un adevărat spectacol în casele sătenilor care le primesc. Astfel, dubaşii sunt însoţiţi de tineri care cântă la saxofon sau acordeon, nu doar la tobe, plus că din trupa de colindători fac parte doar băieţi care ştiu să danseze mai multe jocuri populare, precum capra sau dansul căluşarului.

“În a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie, dubaşii din Sinteşti vor merge la Bulza, un sat ce aparţine de comuna Margina, dar, din păcate, singurul drum de acces auto este prin judeţul Arad şi este undeva la 50 de kilometri. Anul trecut au fost pentru prima dată acolo după 30 de ani de când nu au mai avut dube în satul respectiv. Mai sunt doar 16 oameni în localitate, iar anul trecut au mers neanunţaţi. Sentimentele au fost de nedescris, toată lumea plângea, s-au bucurat mult sătenii că au fost colindaţi de dubaşi”, ne-a declarat Damaris Sivu.

Ţuică, bani şi prăjituri pentru dubaşi

Cetele de colindători din cele trei sate timişene cântă doar colinde tradiţionale, iar fiecare trupă se diferenţiază în funcţie de dans, care nu este la fel în nicio localitate.

Dubaşii care îi colindă pe săteni sunt mereu răsplătiţi pentru că vestesc Naşterea lui Iisus, astfel că sunt serviţi cu ţuică fiartă, prăjituri, dar mai ales primesc bani.

“Sunt foarte vechi aceste obiceiuri care s-au păstrat până în prezent în comuna Margina. Doar în anii în care cineva, un tânăr din comună a murit, s-a ţinut doliu şi nu s-a mers cu dubele. În rest, se merge tot timpul. Acest obicei se finalizează cu un bal, este organizat înainte de Revelion, de obicei. Cu ani în urmă, în Coşteiu de Sus, sat care nu mai are acum echipe de dubă, colindătorii primeau de la fiecare casă câte un cârnaţ, o sticlă de ţuică, le strângeau şi în ziua în care organizau balul aveau de mâncare şi de băut, pe lângă bani şi ce mai primeau”, povesteşte responsabilul Infocentrului Turistic Margina.

Niciun dubaş nu merge cu colinda fără a fi îmbrăcat în costum popular specific zonei Margina, iar pe cap poartă căciuli cu tricolor, pe care este prinsă câte o pană de fazan.

“Localnicii reacţionează foarte bine, pentru că sunt foarte mulţi plecaţi la muncă în străinătate şi de sărbători se reîntorc, abia apucă să-i vadă pe dubaşi. Poate nu în fiecare an am avut zăpadă de sărbători şi atunci cât de cât trupele de dubaşi au mai trezit sentimentul acela de Crăciun, de sărbătoare. Aici încă se păstrează tradiţia de a avea brad natural în casă, dacă nu au în casă, îl au în curte, pe terasă. Toată lumea care-i primeşte pe dubaşi stă în poartă şi îi aşteaptă. Cine nu vrea, ţine poarta închisă. De obicei, pleacă cu dubele în Ajunul Crăciunului prin sat şi a doua zi finalizează. Dacă satul este mare, pot să meargă şi trei zile cu duba. În fiecare casă se joacă, dacă e fată nemăritată, se ia la joc”, explică Damaris Sivu.

Tot în comuna timişeană Margina, nu doar dubaşii merg cu colinda, ci şi copiii le deschid uşile sătenilor, de Crăciun. De asemenea, în continuare se merge cu Steaua, de Crăciun sau cu Pluguşorul, de Anul Nou.

“Noi mai avem şi o echipă de căluşari formată din 14 copii, cu vârste între 10 şi 14 ani, care au participat cu dansul căluşarului şi spectacolul pregătit cu privire la tradiţiile de Crăciun la foarte multe concursuri, unde au luat locul 1 şi 2 tot anul”, povesteşte Damaris Sivu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici