Coman: Menţinerea copiilor în maternităţi sau spitale fără motiv va fi sancţionată

Preşedintele ANPDCA, Gabriela Coman, a declarat că este inadmisibil ca, după 10 ani de la implementarea Legii 272, atât de mulţi copii să fie abandonaţi şi să rămână în maternităţi, precizând că printr-un nou act normativ vor fi stabilite proceduri clare şi sancţiuni pentru cei care le încalcă.

Urmărește
127 afișări
Imaginea articolului Coman: Menţinerea copiilor în maternităţi sau spitale fără motiv va fi sancţionată

Coman: Menţinerea copiilor în maternităţi sau spitale fără motiv va fi sancţionată (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"Abandonul este o problemă serioasă. Sunt aproape 1.400 de copii abandonaţi în maternităţi şi secţii de pediatrie, la sfârşitul anului trecut. Drept urmare, primul act normativ pe care l-am elaborat, şi care va fi pus pe site cât de curând, este colaborarea dintre Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), maternităţi şi secţiile de pediatrie, dat fiind că şi unii şi alţii au responsabilităţi date de lege, dar procedura nu era foarte clară. Acum vom avea o procedură clară, cu paşii pe care îi are de urmat fiecare", a declarat, miercuri preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.

Gabriela Coman a spus că a avut deja o întâlnire cu directorii de la DGASPC şi le-a propus şi introducerea de sancţiuni în proiectul de act normativ.

"Nimeni nu a avut nimic împotrivă. Există o procedură şi, dacă nu va fi respectată, vor fi sancţiuni. Este inadmisibil ca, după atâţia ani de când Legea 272 privind protecţia drepturilor copilului este în funcţiune, să mai găseşti atâţia copii mici în maternităţi, copii care stau mult. Şi aşa copiii care ajung în sistem au durată medie de şedere de şase ani, şase ani şi jumătate. Dacă îl mai ţii şi în maternitate, nici nu contează cât mai stă, dar locul lui nu este acolo. În momentul în care ştii că mama a plecat, trebuie făcute toate demersurile pentru a-l duce într-o soluţie de tip familial", a mai spus Gabriela Coman.

Preşedintele ANPDCA a adăugat că, în perioada următoare, ar putea fi organizate şi acţiuni de control cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Gabriela Coman a precizat că proiectul de act normativ stabileşte că, în termen de cel mult 48 de ore de la întocmirea procesului verbal de constatare a părăsirii copilului, dacă starea de sănătate a acestuia permite externarea, directorul direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului din judeţul sau, după caz, sectorul de la domiciliul mamei, dacă aceasta a fost identificată de poliţie, are obligaţia de a dispune plasamentul în regim de urgenţă şi preluarea copilului.

Sancţiunile pentru încălcarea procedurii stabilite prin documentul ce urmează să fie pus în dezbatere publică ar putea ajunge până la 5.000 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici