- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare are susţinere în PDL
Comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, idee lansată în şedinţa de luni a coaliţiei, este agreată de lideri PDL din teritoriu, care susţin modificarea legislaţiei, existând şi voci care doresc inclusiv organizarea simultană a alegerilor prezidenţiale.
Comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare are susţinere în PDL (Imagine: Alin Matei/Mediafax Foto)
După ce, la centru, democrat-liberalii au convenit cu UDMR şi UNPR să modifice legea electorală, astfel încât alegerile locale şi cele legislative să fie aduse în comun, şefii organizaţiilor judeţene au început calculele, relatează Gândul.
"Este o idee cu atât mai bună, cu cât va fi susţinută de întreaga clasă politică", crede primvicepreşedintele PDL, Roberta Anastase, precizând pentru gândul că varianta cea mai bună ar fi organizarea scrutinului în toamna lui 2012: "Acest lucru poate fi realizat, în toamnă, prin împingerea localelelor către alegerile parlamentare, desfăşurate la termen. Dar este de analizat. Noi suntem într-o discuţie mai amplă, care vizează schimbarea sistemului electoral, legislaţia în domeniu, iar acesta poate fi un subiect".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
La toamna anului viitor se gândeşte şi secretarul general pe regiunea Moldova al PDL, Gabriel Berca: "Este o idee bună, însă va trebui modificată legislaţia. A fost o discuţie în cadrul coaliţiei, dar nu a fost acordat un vot în acest sens în Biroul permanent al partidului. Dacă se vor comasa alegerile parlamentare cu cele locale, atunci scrutinul trebuie organizat în toamnă".
Tot pe începutul toamnei mizează şi preşedintele PDL Timiş, Constantin Ostaficiuc, declarând pentru gândul că şi electoratul aşteaptă o asemenea măsură: "Adevărul e că am avut o perioadă de doi ani în care lumea s-a cam săturat de alegeri. E o saturaţie. Dacă am avea alegerile într-o singură zi, am avea o prezenţă la vot mai elocventă. Apoi, s-ar reduce cheltuielile şi fiecare candidat va trebui să aleagă ce vrea să fie: membru în administraţia locală sau parlamentar".
Potrvit publicaţiei, de aceeaşi părere este şi secretarul general pe regiunea Transilvania, Lucian Bode, care ia în calcul şi o variantă de rezervă, care să corespundă actualei legislaţii: organizarea alegerilor parlamentare în iunie şi aplicarea rezultatelor în decembrie.
"E de analizat. Din punctul de vedere al legislaţiei, nu poţi organiza alegerile parlamentare înainte de expirarea actualelor mandate şi nici să amâni alegerile locale în toamnă decât în situaţii excepţionale. Însă, se poate lua în calcul următoarea variantă: să organizăm alegerile parlamentare în vară, o dată cu cele locale, iar noii aleşi să-şi înceapă mandatele în 15 decembrie", a declarat, pentru gândul, şeful PDL Sălaj, adăugând că avantajele ar fi atât de ordin material, cât şi din perspectivă organizatorică: "Dacă ne gândim la costuri, categoric cheltuielile se reduc la jumătate. Dacă ne gândim la eficientizare, din nou ar fi mai bine pentru că resursa umană se va organiza mult mai bine. Toată lumea va trage la aceeaşi căruţă, nu am mai avea membri de partid care se gândesc şi la primărie şi la consiliile judeţene şi la posturile de parlamentari".
De asemenea, primvicepreşedinţii Gheorghe Flutur şi Sorin Frunzăverde fac referire la reducerea costurilor, declarându-se însă rezervaţi până la o decizie concretă în cadrul Biroului Permanent.
"Orice măsură care va reduce cheltuielile în alegeri, pe viitor, este binevenită având în vedere perioada de criză", a precizat pentru gândul, Gheorghe Flutur. "Încă nu mi-am format o părere în acest sens. Aştept să aibă loc, mai întâi, o discuţie în BPN", ne-a spus Sorin Frunzăverde.
Un susţinător deschis al respectivei idei este în schimb preşedintele PDL Iaşi, Mihaela Popa: "Eu aş pune toate alegerile la un loc: şi cele locale şi cele parlamentare şi cele prezidenţiale. Să fie o dată la patru ani, apoi toată lumea la muncă! Am scăpa şi de bulversarea pe care o fac campaniile electorale. Să nu mai avem le fiecare trei-patru luni campanii electorale. Dacă fiecare partid va prezenta întreaga echipă, atunci va fi mult mai atent la oamenii pe care îi propune".
Preşedintele PDL Neamţ, Gheorghe Ştefan, spune în schimb că îi este indiferentă data alegerilor, punctând totodată avantajul de a nu mai trece prin două campanii electorale în acelaşi an: "Ar fi bine, dintr-un punct de vedere: că n-am mai avea două-trei campanii, ci doar una singură, ceea ce ar fi un câştig pentru toată lumea. N-am mai pierde nici timp, nici bani. În rest, cine are avantaj sau dezavantaj, nu pot să spun. Doar analiştii politici sunt în măsură să facă acest lucru".
De aceeaşi părere este şi preşedintele PDL Hunedoara, Dorin Gligor: "Noi suntem pregătiţi pentru alegeri în orice moment, indiferent că vor fi comasate sau nu. Vor fi categoric avantaje, însă nu aş pune costurile ca fiind cele mai importante. Am câştigat cu greu democraţia , iar voinţa poporului trebuie respectată indiferent de costuri. E foarte important, în schimb, ca fiecare partid să vină cu o echipă, iar fiecare candidat să vizeze câte un singur post".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO