- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Combinatul Bicapa Târnăveni, între primele trei situri din ţară ce trebuie decontaminate
Combinatul Bicapa din Târnăveni se află printre primele trei situri din cele circa 1.300 care trebuie decontaminate, la nivel naţional, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Borbely Laszlo, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Borbely Laszlo a spus, la Târgu Mureş, că lista cu siturile ce vor trebui decontaminate a fost finalizată recent, pe aceasta regăsindu-se 1.300 de situri contaminate, iar combinatul cu reziduuri chimice de la Bicapa Târnăveni este pe un loc "fruntaş", între primele trei.
"Pentru prima oară avem finalizată lista siturilor contaminate din România, avem 1.300 de situri contaminate, care la o primă evaluare înseamnă 4-7 miliarde de euro, din care foarte multe sunt în zona Petrom, OMV, tot ce ţine de poluările istorice, dar sunt şi bataluri foarte importante. Pe un loc fruntaş este Bicapa Târnăveni", a spus Borbely.
Potrivit ministrului, în acest an există 170 de milioane de euro disponibili din POS Mediu pentru decontaminare, iar specialiştii încearcă să lămurească Primăria din Târnăveni să preia o parte din platforma cu reziduuri istorice de la Bicapa, pentru că banii europeni pot fi accesaţi de autorităţile publice locale, şi nu de investitori privaţi.
Borbely a afirmat, în acest context, că există doi investitori interesaţi să cumpere platforma de la Bicapa, întrucât în bataluri există o serie de metale grele ce pot fi valorificate, însă nu crede că aceştia dispun de fondurile necesare pentru decontaminarea sitului.
"Investitorii nu vor veni dacă nu ştiu exact câţi bani trebuie să aloce pentru mediu. Probabil că nu vor putea da 50-60 milioane euro pentru decontaminare. E vorba de o negociere, între investitor şi stat, iar o soluţie ar fi să lămurim Primăria să preia, pentru a interveni prin fonduri europene - noi să plătim o parte, iar o parte, investitorii. Altfel, investitorii pleacă şi rămânem cu batalul”, a subliniat Borbely.
Combinatul chimic Bicapa este cea mai mare problemă de mediu a judeţului Mureş întrucât un eventual accident la batalurile de reziduuri de acolo ar crea o problemă de mediu pe plan internaţional. Combinatul chimic nu mai are activitate din 2005, dar batalurile reprezintă un real risc pentru mediu, întrucât nu au fost puse în siguranţă.
Râul Târnava Mică, în aval de Bicapa, este cel mai poluat din judeţul Mureş, pe o porţiune de 21 de kilometri, întrucât reziduurile din bataluri sunt în continuare active. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Apelor Mureş, nivelul cel mai ridicat de poluare se înregistrează în perioadele ploioase, când elemente de crom hexavalent infiltrate în pereţii batalurilor ies prin subteran şi ajung în Târnava Mică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Alegerile prezidenţiale au fost contestate la CCR. Se cere anularea primului tur
-
Trupele israeliene au deschis focul în Liban la câteva ore după începerea armistiţiului
-
Fostul ministru de externe din Ucraina: nicio speranţă că Trump va obţine un acord de pace
-
Ghinea, apel către alegătorii PSD: Nu o veţi duce mai bine cu un ţăcănit care aruncă ţara în haos
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO