Secretariatul de Stat pentru Culte susţine că personalul clerical angajat în cadrul unităţilor de învăţământ public este salarizat în conformitate cu grilele de salarizare ale personalului didactic din aceste unităţi şi nu beneficiază de sporuri suplimentare faţă de această categorie de personal.
Totodată, personalul clerical care are norma de bază în învăţământul public nu poate beneficia de contribuţie la salarizare pentru postul de preot din partea Secretariatului de Stat pentru Culte.
Reprezentanţii Secretariatului mai spun că procentul de 80% nu este un spor, ci reprezintă contribuţia statului la salarizarea personalului clerical care îşi desfăşoară activitatea în unităţile de cult aparţinând cultelor religioase şi nicidecum în cadrul unităţilor de învăţământ public. Practic, statul român sprijină salarizarea personalului clerical prin acordarea de contribuţii, precizează cei de la Secretariatul de Stat pentru Culte.
„Personalul clerical care îşi desfăşoară activitatea în unităţile de cult beneficiază de sprijinul statului la salarizare în cuantum de 65% din salariile de bază stabilite potrivit legii pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar de stat, potrivit nivelului de studii, gradului profesional obţinut şi vechimii în activitatea clericală deţinută în cadrul cultelor din România, conform asimilărilor. Doar 30% din personalul clerical care primeşte contribuţie de la bugetul de stat poate primi 80% din salariul unui cadru didactic din învăţământul preuniversitar de stat dacă îşi desfăşoară activitatea în unităţile de cult cu venituri reduse”, a explicat Secretariatul de Stat pentru Culte.
Numărul de contribuţii la salarizarea personalului clerical este menţionat în legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi nu tot personalul clerical aparţinând cultelor religioase beneficiază de sprijin la salarizare, precizează Secretariatul.