COMENTARIU Bogdan Nicolae | Declinul vaccinării şi graba redresării ei
Din 07 ianuarie 2021, vaccinarea celor din grupa întâi de urgenţă este în declin.
COMENTARIU Bogdan Nicolae | Declinul vaccinării şi graba redresării ei
În 15 zile, România a vaccinat 108.294 de persoane din sistemul public sau privat de sănătate şi de asistenţă socială. Raportat la estimarea numărului total de persoane prevăzute în această urgenţă, procentul de vaccinare este de circa 43%. Îţi reamintesc faptul că preşedintele Iohannis a zis că 80% din cadrele medicale informate şi-au anunţat intenţia de a se vaccina. Ori cadrele medicale nu sunt informate, ori preşedintele ne informează despre alte lucruri.
Pe baza cifrelor comunicate de oficialităţi, cu capacitatea reală de vaccinare cunoscută, cea mai optimistă proiecţie este ca până la finele lunii ianuarie a.c. să ajungem la vaccinarea a circa 395.000 de persoane din sănătate şi asistenţă socială. Cu o abordare atât de prudentă din toate părţile, vaccinaţi şi vaccinatori, mă tem însă că nu vom atinge această cifră şi că, mai degrabă, vom număra puţin peste 350.000 de vaccinaţi în grupa întâi a urgenţelor descrise în Strategia guvernamentală.
Cu siguranţă că şi oficialităţile îşi dau seama de lentoarea cu care se desfăşoară procesul pe care l-au imaginat liniar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Pe de o parte, sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională este aliniat şi execută deja vaccinarea cadrelor proprii, dar şi a aparţinătorilor acestora, în condiţiile legii.
Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii s-a gândit să bage repede în circuitul avizărilor o nouă Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului prin care încearcă să rezolve două mari probleme evidenţiate până acum: (1) rata mică a vaccinării şi (2) protecţia juridică a celor care administrează vaccinul efectiv.
Vedem nu doar minusurile actualei Strategii de vaccinare, dar şi vulnerabilităţile unui sistem medical anchilozat. Acum ies la iveală alte nevoi de actualizare a cadrului legislativ şi de reaşezare a unor politici în sfera sănătăţii, însă graba cu care se acţionează lasă loc altor inechităţi. Stimulentele financiare gândite pentru medici, asistenţi şi registratori din sistemul public, dar şi pentru medicii de familie din sistemul privat se pot întoarce împotriva bunelor intenţii. De ce ar primi bani doar cei care administrează vaccinul, nu şi cei care îl primesc? De unde se vor da aceşti bani, dacă nu tot din buzunarele pacienţilor? La urma-urmei, asiguraţi-neasiguraţi, vaccinaţi-nevaccinaţi, toţi ajungem să plătim de pe urma generozităţii cu care Guvernul se gândeşte să stimuleze apetitul pentru performanţă.
Strategia de vaccinare a stratificat în cascadă beneficiarii de vaccin şi nu a luat în calcul multe variabile. Măsurile de până acum au meritul de a fi prevenit o nouă congestionare a capacităţii de primire şi tratament în sistemul public sau privat de sănătate şi de asistenţă socială, dar nu răspunde complet şi la timp unei situaţii care se schimbă. Există o cerere foarte mare din partea sectorului economic, privat, dar şi de stat. Unităţi de producţie şi de furnizare servicii aşteaptă undă verde pentru a începe vaccinarea propriilor angajaţi.
Astăzi a intrat şi o nouă tranşă de 150.150 de vaccinuri Pfizer-BioNTech. Miercuri, aşteptăm şi primul transport, simbolic, de flacoane cu vaccin Moderna. Prin urmare, capacitatea de vaccinare ar trebui să crească, pentru a nu rămâne cu flacoanele pe stoc, în congelatoare. Acceleraţia trebuie apăsată până la capăt pentru a vaccina în paralel cât mai mulţi beneficiari, începând cu cei care au vârste de 60 de ani şi peste.
Amenajarea centrelor de vaccinare va fi fără folos, dacă serviciul de programare va eşua. Pentru orice beneficiar din grupele nevaccinate deja este critic să ştie care este cel mai apropiat centru de vaccinare şi să se poată programa. Cu cât facem toţi acest lucru mai devreme, cu atât mai repede va şti Guvernul care este cererea reală de vaccinare, la zi. Va putea, prin urmare, să distribuie la timp flacoanele de vaccin necesare şi, în cele din urmă, să obţină eficacitatea la nivel naţional.
În 2021 România nu poate să mai suporte alte limitări pe scară largă din cauza virusului şi nici din cauza administraţiei nepregătite. Nu putem miza pe noroc sau pe o intervenţie divină. Nu suntem în situaţia altor ţări, cu economii mai puternice. Avem de luptat pentru noi, iar soluţiile de redresare economică şi sanitară trebuie să fie concepute laolaltă.
Securitatea naţională nu poate avea conţinut fără oamenii care trăiesc şi muncesc în această ţară, fără companiile cu capital românesc care dau substanţă traiului aici. Starea lor de sănătate este un factor critic, în orice împrejurare. Astăzi, însă, rezolvarea grabnică a problemelor evidenţiate de Strategia vaccinării este cu atât mai mult mai importantă cu cât boala dată de SARS-CoV-2 şi de mutaţiile sale ameninţă pentru al doilea an consecutiv bunăstarea fiecărei gospodării şi, la nivel macro, supravieţuirea economiei naţionale. Prioritatea noastră este vaccinarea în masă, cât mai rapid.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO