- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Marius Oprea | Cînd a fost luat la rost în legătură cu incendiul de la ”Matei Balş”, Raed Arafat a luat foc
Am urmărit în zori primele intervenţii ale şefului Secretariatului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă de la faţa locului – Spitalul ”Matei Balş”.
COMENTARIU Marius Oprea | Cînd a fost luat la rost în legătură cu incendiul de la ”Matei Balş”, Raed Arafat a luat foc
În stilul său alert, caracteristic, Raed Arafat a răspuns tirului de întrebări, dar în momentul cînd i s-a cerut socoteală, pe un ton ceva mai înalt, în legătură cu asumarea responsabilităţii privind izbucnirea incendiului despre care tocmai se anunţase că a mai făcut o nouă victimă (numărul acestora ridicîndu-se astfel la patru – pe lîngă cei trei pacienţi carbonizaţi din salon, mai decedînd unul într-o ambulanţă), s-a enervat subit şi a părăsit grupul ziariştilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Războiul din Ucraina, ziua 1006. Rusia se pregăteşte să pătrundă în sudul regiunii Doneţk, afirmă armata ucraineană / Consilierul pentru securitate al lui Trump cere încetarea escaladării în Ucraina
-
Presa rusă vorbeşte despre Călin Georgescu: a insistat cu prudenţă pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia
-
Agenţia rusă Ria Novosti anunţă victoria lui Călin Georgescu pe care îl numeşte "aliniat al Rusiei"
E o reală tragedie – un déja vu, de mai mici dimensiuni, de la Piatra Neamţ. Se vede că mult-trîmbiţatele măsuri şi controale în urma acelei tragedii n-au avut niciun efect. Cu exactitatea care-l caracterizează, doctorul Dodo Săndesc, de la Spitalul Judeţean din Timişoara, reputat specialist ATI, fiind chiar şeful organizaţiei medicilor ATI din România, a relatat în exclusivitate la Aleph News că, după cele petrecute la Neamţ, a avut loc o şedinţă prezidată de preşedintele Iohannis, la care s-a discutat ce e de făcut. Doctorul Săndesc, cu o vastă experienţă profesională, dar şi de management a actului medical (a fost director de spital şi, din păcate, numai pentru o scurtă vreme secretar de stat în Ministerul Sănătăţii) a prezentat atunci un set de măsuri, un proiect de preîntîmpinare a acestor situaţii, conceput de comun acord cu colegii săi.
Era o viziune de ansamblu, care privea alocarea de fonduri pentru asigurarea investiţiilor şi a mentenanţei infrastructurii spitalelor, a unui sistem integrat de control a acesteia. Cu costuri de investiţii, termene şi responsabilităţi. Dar nu s-a întîmplat nimic. Nu s-a luat nicio măsură. Nici acum nu există niciun protocol măcar pentru a fi fost anunţate rudele victimelor, sau a celor evacuaţi la alte spitale, pentru a se fi stins disperarea celor care aveau rude internate la ”Matei Balş” – multe ore ei au stat adunaţi în faţa spitalului, fără să ştie unde sînt bolnavii ”lor” sau dacă, Doamne fereşte, nu se află printre vicime.
Proiectul doctorului Săndesc stă şi acum prăfuit în vreun sertar fie la Cotroceni, fie Ministerul Sănătăţii, fie la Secretariatul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă.
Acum, a cedat reţeaua electrică de la ”Matei Balş” şi au murit alţi patru oameni. De astă dată, din cauze mult mai benigne, decît o defecţiune la aparatura medicală: de la un reşou sau o aerotermă. În spital era foarte frig. Degeaba, oricît ar încerca să pună ”batista pe ţambal” autorităţile, asta era realitatea – condiţiile de la principalul spital pentru bolnavii de covid din România, chiar dacă Pavilionul V este renovat, sînt la fel ca acelea din România lui Ceauşescu: acolo domneşte un frig pătrunzător, singura excepţie fiind că nu se întrerupe curentul. Aşa că oamenii se încălzesc cum pot.
L-am auzit şi pe un reprezentant de la Termoenergetica, minţind cu seninătate că spitalul avea asigurată o căldură de 23 de grade, deşi îl contraziceau chiar diagramele cu indicatorii agentului termic din zonă, care arată ”deficient”. Ca ilustraţie a acestei realităţi, iată fotografia unui prieten, care a fost internat la ”Matei Balş”, cu scurtă vreme în urmă, chiar în vecinătatea salonului care a ars (FOTO articol).
De la cap la coadă, e o pasare a responsabilităţii. Cercetarea pentru omor din culpă se face ”in rem” şi cu siguranţă vinovatul e unul din cei trei morţi din salonul respectiv. Nu directorul spitalului, nici cei de la minister, nici preşedintele – care el însuşi i-a chemat pe responsabili la Cotroceni, ca să stabilească ”ce e de făcut”, după incendiul de la Piatra Neamţ. Nimeni n-a făcut nimic pînă acum, de atunci încoace, deşi ar fi putut: planul înaintat de Dodo Săndesc e tot pe hîrtie.
Îl înţeleg şi nu mă număr printre cei porniţi să arunce totul în cîrca lui Raed Arafat. Nu l-am cunoscut personal, dar întîmplarea a făcut să stau aproape de el într-un vagon de tren, de la Braşov spre Bucureşti. Era la începuturile SMURD-ului, în 1999, în vremea în care eu eram consilier la Cotroceni. L-am auzit vorbind într-una despre nişte ambulanţe complet utilate pentru intervenţii cardiologice, primite ca donaţie de SMURD, dar care erau reţinute în vamă la Borş. Vameşii solicitau să se plătească taxe pentru ele. Nu i-am spus cine sînt, dar am reţinut problema şi am reuşit să o rezolv, cîteva ore mai tîrziu, după ce am vorbit cu Nini Săpunaru, şeful Vămior, care nu ştia nimic despre situaţie şi a deblocat ambulanţele oprite la Borş.
Am rămas cu imaginea unui om pasionat şi dăruit meseriei sale şi excedat totodată de birocraţia şi ineficienţa insituţiilor statului român. Birocraţie căreia din păcate i-a căzut el însuşi pradă, nefiind în stare să schimbe mare lucru, într-un sistem inerţial, care înghite şi digeră pe nemestecate orice iniţiativă, din care nu se mai alege nimic folositor. Aşa că ceea ce îi reproşez e că a căzut prea repede pradă sistemului pe care-l condamna pe vremuri.
De ce din întîlnirea de la Cotroceni nu a ieşit nimic, în afara unor controale şi amenzi? Pentru că în statul român nimeni nu are nici ştiinţa asumării responsabilităţilor şi nici pe aceea a ”delegării” puterii de decizie. De vreme ce preşedintele Iohannis a condus ”operaţiunile” după Piatra Neamţ, nimeni n-a mai îndrăznit să facă nimic, peste el.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO