Cu o lungime de 30 de metri şi o capacitate maximă de 251 de persoane (48 pe scaune şi 203 în picioare), tramvaiul produs de Bozankaya pentru municipiul Timişoara este unic şi are o eficienţă energetică crescută, fiind cu aproximativ 2.5 tone mai uşor decât vehiculele din aceeaşi clasă.
Aytunç Günay: Tramvaiele noastre sunt construite cu ajutorul ultimelor tehnologii, punând pe primul loc siguranţa şi confortul pasagerilor. Sunt create din materiale de calitate superioară furnizate de către producători renumiţi, majoritatea din Europa. Componentele sunt asamblate de ingineri şi muncitori cu o vastă experienţă în centrele noastre de producţie întinse pe 100.000 de m2, din Ankara, Turcia. Când Bozankaya a fost fondată în Germania, în 1989, era o companie de cercetare şi dezvoltare (Research and Development). Ne-am fundamentat expertiza în tehnologiile de transport avansat pe baza acestei moşteniri de cercetare şi dezvoltare, un palier care încă reprezintă cea mai importantă parte în care investim foarte mult.
De aceea am fost premiaţi drept „Cea mai bună companie din Europa” în 2015, de către Frost & Sullivan, şi de aceea tehnologia noastră a fost recompensată prin recunoaşterea noastră ca „Cea mai inovativă companie din Europa” de către ERCI în acest an.
Aytunç Günay: Cât despre tramvaiele noastre, acestea reprezintă cel mai eficient mod de a transporta un număr mare de oameni prin oraşe şi, totodată, de a reduce traficul intens de autobuze şi maşini, precum şi congestionarea lui şi poluarea. După cum probabil că ştiţi, tramvaiul nostru pe baterii produs pentru Timişoara poate funcţiona până la 70 de kilometri fără să fie conectat la suspensia catenară, un record mondial în istoria acestora sisteme de tranzit.
Aytunç Günay: După cum ştiţi, principalul obiectiv al transportului verde este de a reduce sau elimina cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră care duc la scăderi ale gradului de poluare. Majoritatea mijloacelor de transport ecologic sunt realizate din materiale şi energie cu costuri reduse. Sistemele de transport actuale vin la pachet cu o gamă variată de probleme printre care încălzirea globală, degradarea mediului, implicaţii asupra sănătăţii (fizice, emoţionale, mentale, spirituale), dar şi emisii de gaze cu efect de seră. De fapt, la nivel mondial, sectorului de transport i se atribuie 23% din emisiile de gaze cu efect de seră rezultate din arderea combustibililor fosili.
Statisticile arată că peste 90% din transporturile rutiere se bazează pe petrol. Această cifră aproape că merge mână în mână cu consumul total de petrol la nivel mondial care este de 60%. Aşadar, transportul sustenabil şi energia verde joacă un rol vital în lumea de astăzi şi credem că importanţa lor vor creştere din ce în ce mai mult în viitor, iar companiile care vor ignora acest fapt vor fi, în cele din urmă, scoase din joc.
FOTO: Inaugurarea tramvaielor Bozankaya la Timişoara
Aytunç Günay: Noi, cei de la Bozankaya, ne dorim să ne regăsim în toate proiectele româneşti de transport verde, de înaltă tehnologie. În România, am dovedit calitatea produselor noastre cu tramvaiul pe bază de baterie de la Timişoara şi credem că vom sprijini românii să folosească cea mai bună tehnologie pentru transport.
Iaşi şi Timişoara reprezintă mari oportunităţi de a contribui în România cu expertiza noastră pe care am îmbunătăţit-o în Germania şi Turcia. Vom livra toate tramvaiele cu succes şi ne vom concentra pe următoarele proiecte de autobuze electrice, troleibuze cu baterii şi tramvaie.