COMENTARIU: Moartea mamei preşedintelui Băsescu - plecarea unei femei discrete

A plecat o femeie discretă, care şi-a dus viaţa într-o casă obişnuită, dintr-un oraş oarecare. Ca multe altele, a fost soţie şi mamă. Vieţile obişnuite, la fel ca existenţele fericite, sunt lineare şi se pot rezuma într-o singură frază, în care înşiri bucuria, melancolia, încercările, înfruntările.

Urmărește
60 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU: Moartea mamei preşedintelui Băsescu - plecarea unei femei discrete

COMENTARIU: Moartea mamei preşedintelui Băsescu - plecarea unei femei discrete (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

Indiferent ce adaugi în curgerea acestei înşiruiri, finalul rămâne acelaşi. A pune punct înseamnă, implacabil, să pleci. În faţa acestei plecări toti suntem egali şi singuri, cum egali şi singuri suntem şi atunci când păşim în viaţă. Din viaţa femeii care a plecat - Elena, un nume comun - face parte un preşedinte. Probabil, pentru ea fost în primul rând şi numai fiul său, după cum, probabil, pentru el a fost mama, în primul rând şi întotdeauna.

La uşa care închide si protejează acest spaţiu atât de personal ar trebui să rămână zgomotele, nădufurile, ranchiunele şi meschinăriile, inclusiv cele proiectate prin transfer, un neajuns al numitorului comun cu o figură publică de primă notorietate. Curiozităţilor înfometate şi flecărelilor şuetiste ar trebui să li se pună surdină sau să li se decreteze surghiunul într-un afund de plan secund. Sunt destule întâmplări, evenimente de mărunţit şi învârtit la nesfârşit, până când uiţi să respiri.

Mai rea decât iscodirea metodică este falsa compasiune. A celor care-şi vociferează pretinsa înţelegere faţă de durere şi dau buzna, afişând mâhniri de circumstanţă şi aşteptându-se să fie aplaudaţi pentru asta. Oare câte feţe lungi de-un cot, de-un palid obligatoriu şi cu spăşirea de rigoare, dintre mai-marii zilei vor face drumul de bon-ton la capatâiul femeii simple? Sumedenie. Ipocrizia - îndeosebi cea oficială - si vidul sunt atât de uşor, aproape atrăgător de ascuns în haine negre bine croite.

Lumea civilizată are convenienţe, standarde, reguli scrise şi nescrise pe care le respectă şi care te ţin în picioare, când ai sufletul frânt, dar trebuie să împărtăşeşti durerea pierderii cuiva. La americani, Jacqueline Kennedy îndoliată, de mână cu băieţelul John Kennedy jr. la funeraliile din 1963 au rămas un simbol al durerii purtate cu o decenţă de fier. La noi, se reţine doar mulţimea asudată, înghesuindu-se cu aviditate bolnăvicioasă la spectacolul morţii.

Elena (Băsescu), o femeie care a plecat discret, nu are nevoie de mulţime. Numai de tăcere şi decenţă.

(Comentariu realizat de Indira Crasnea).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici