COMENTARIU: Plătind cu suflete fără nume
Sunt câte o fărâmă de om, cu suflete mai albe ca o hârtie nescrisă, în care abia mai adie un fir de viaţă, ars de inconştienţa oamenilor mari, zbătându-se între contabilităţile lui "sunt" şi "au fost".
COMENTARIU: Plătind cu suflete fără nume (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)
Câte o mână de carne chinuită - cu încheieturi de păpuşă în care s-a topit brăţările de identificare - pe care mâinile chirurgilor-vrăjitori încearcă să o arunce spre viaţă sau pe care o văd neputincioşi ducându-se spre neant. Se luptă sau se sting atât de solitari, cu părinţi însinguraţi şi frânţi în disperare, în timp ce lumea îşi urmează cursul nepăsătoare. În alte maternităţi, probabil, au venit pe pământ copiii pe care hazardul sau un dram de noroc i-au "programat" să-şi înceapă existenţa un pic mai încolo de seara groazei de la Giuleşti.
La o noapte după, personaje înşirate după microfoane se felicită reciproc pentru "mobilizarea exemplară" post-tragedie. Se feresc însă să vorbescă prea mult despre ce s-a întâmplat înăuntrul zidurilor. Inevitabila vânătoare a vinovaţilor este făcută de poliţişti, procurori şi cei dinăuntrul spitalului, cu ancheta administrativă. Parcă e un fel de zădărnicie în această agitaţie post-factum, banalizată în ţara lui "după". Trăim în refugii paseiste şi mai tresărirm doar animaţi de nenorociri. Între uitatul înapoi şi elanuri temporare, nu ştim să ne orânduim un prezent normal. Prin ceea ce se numeşte tehnic şi rece "prevenire". Prin reguli şi mecanisme care să împiedice metamorfoza funestă a începuturilor de viaţă în numere la rubrica "decese".
Tatăl micului Sebastian Lungu -nefericitul şi cunoscutul caz "Sebastian" - spunea că atunci când se împinge în faţă vinovăţia sistemului de fapt nu mai este nimeni de vină. De fiecare dată se activează vina colectivă şi feluritele omerte, două metode verificate de autoprotecţie. A vorbi de responsabilităţi individuale suna a blasfemie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Atunci ce poţi gândi când azi s-a spus că a funcţionat sistemul şi că a fost o demonstraţie de "a-ţi face datoria" ? Da, a funcţionat exemplar "armata roşie" a lui Arafat, cea care limitează pagubele produse de mecanismele bolnave. Fondul durerii nu se rezolvă de către medicina de urgenţă, care este medicina situaţiilor speciale şi care se opreşte la poarta spitalului. Normalitatea spitalului cine o instituie, păstrează şi administrează?
Sub presiunea momentului se vor găsi şi în cazul "Giuleşti" vini individuale: asistenta, electricianul, priza, cablul cârpit de la aerul condiţionat.
"Accident teribil, una dintre cele mai negre tragedii din istoria sistemului sanitar românesc", aşa a încadrat Cseke Attila oroarea serii de 16 august. Nu suficient de teribil şi de negru, ca ministrul să spună că, poate un minut, s-a gândit la demisie. Nu pentru că nişte oarecare parlamentari i-au cerut-o. Ci pentru că, un minut sau mai mult, a avut o revoltă a conştiinţei şi o asumare profundă de responsabilitate.
Comentariu de Indira Crasnea, indira@mediafax.ro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO