- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comercializarea produselor etnobotanice a fost interzisă la Deva
Comercializarea plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante, halucinogene, euforice şi psihotrope a fost interzisă în municipiul Deva, după ce consilierii locali au votat, joi, o hotărâre în acest sens, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Consilierii locali din Deva au aprobat, joi, o hotărâre care interzice comercializarea plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante, halucinogene, euforice şi psihotrope, altele decât cele al căror regim juridic este reglementat prin legislaţia în vigoare.
Discuţiile contradictorii s-au purtat în şedinţa Consiliului Local sub aspect juridic, întrucât parlamentarii lucrează încă la legea privind comercializarea şi consumul de etnobotanice.
O parte dintre aleşi ar fi vrut ca "magazinele de vise" să funcţioneze la periferia oraşului.
"Mă opun acestei hotărâri, chiar dacă o să iasă vorbe că aş fi consumator sau comerciant al unor astfel de substanţe. Cred că era mai înţelept să fi dat o hotărâre prin care să limităm aria de comercializare în aşa fel încât, practic, să nu prea aibă unde le vinde. Eram şi în spiritul legislaţiei aflate în vigoare şi nimeni nu ne putea ataca în contencios. Este mai bine să aşteptăm să se rezolve problema în Parlament", a spus consilierul PSD Vasile Ţonea.
De cealaltă parte, unii dintre aleşii locali au afirmat că vânzarea produselor etnobotanice trebuie interzisă, indiferent de consecinţe.
"Fiecare zi în care dispar de pe piaţă aceste substanţe este un câştig pentru comunitate. Dacă Parlamentul va legaliza consumul şi comercializarea lor, vom abroga hotărârea. Dar până atunci, în Deva nu se vor mai comercializa legal astfel de stupefiante", a declarat viceprimarul Cosmin Costa.
Preşedintele de şedinţă, consilierul PNL Ioan David, a declarat că hotărârea este uşor de luat, dar ea nu va putea fi pusă în aplicare fiindcă fenomenul este greu de ţinut sub control chiar şi atunci când legislaţia este bine pusă la punct.
În 10 februarie 2010, Guvernul a emis o Ordonanţă de urgenţă prin care a fost interzisă comercializarea unui număr de 36 de substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor.
Iniţiativa Guvernului a fost motivată de situaţia apariţiei în România a unor magazine în care se comercializau o serie de produse ce aveau în componenţă plante şi substanţe cu proprietăţi psihoactive, care s-au dovedit a fi deosebit de periculoase pentru sănătate, care erau considerate "droguri legale".
Şi după apariţia acestei ordonanţe însă sute de tineri au continuat să ajungă la spital în stare gravă, în urma consumului de plante etnobotanice procurate fie de la magazine specializate, fie achiziţionate de pe internet. Totodată, s-a înregistrat o scădere a vârstei consumatorilor de astfel de substanţe.
În aceste condiţii, medicii şi inspectoratele şcolare au solicitat închiderea magazinelor care comercializează astfel de produse.
De asemenea, în urma controalelor, mai multe magazine din diferite zone ale ţării au fost închise, iar unele autorităţi locale au decis interzicerea acestora.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Inima frântă doare și fizic, nu doar emoțional: Efectele surprinzătoare ale despărțirilor
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
-
Călin Georgescu a intrat LIVE cu soţia şi a spus că astăzi se duce o luptă a "Arhanghelului Mihail cu Satana" în momentul în care vorbea de adversarii politici
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO