Comerţul cu fier vechi, afectat de criza economică

Comerţul cu fiare vechi, o afacere profitabilă pentru romii din estul Europei, este şi el afectat de criza economică la nivel global, relatează BBC.

Urmărește
712 afișări
Imaginea articolului Comerţul cu fier vechi, afectat de criza economică

Comerţul cu fier vechi, afectat de criza economică (Imagine: Mediafax Foto)

Mulţi romi din estul Europei au trăit din banii luaţi pe fier vechi pentru că preţul metalelor a crescut, acesta fiind foarte căutat în industria construcţiilor din India şi mai ales din China. Dar situaţia s-a schimbat. Deşeurile de fierul vechi s-au împuţinat în ultimii ani şi furtul de metal a devenit un lucru obişnuit în estul Europei şi nu numai.

Una dintre primele locomotive din Ucraina, de 14 tone, şi podul de metal care unea un sat din vestul ţării de restul lumii au fost cele mai "insolite" furturi.

În Ungaria, redeschiderea Podului Libertăţii peste Dunăre, din Budapesta, închis mai multe luni pentru reparaţii, a fost amânată, după ce hoţii au furat sute de bârne metalice pregătite pentru acesta. Burlanele şi chiar acoperişurile bisericilor şi plăcile din bronz care comemorează victimele Holocaustului au dispărut peste noapte.

Cablurile de cupru folosite la semnalizare pe calea ferată sunt foarte scumpe. Şaizeci şi trei de trenuri au fost oprite într-o singură zi în Praga când astfel de cabluri au dispărut între două staţii. Atât în Repubica Cehă, cât şi în Ungaria s-au dat legi care prevăd controale mai stricte al modului de operare a depozitelor de fier vechi. Doar în Ungaria sunt 20.000 de astfel de depozite.

Oricine vinde fier vechi trebuie să îşi înregistreze identitatea şi să dea detalii despre marfa sa. Însă, din cauza crizei economice, metalul nu mai este foarte cumpărat, iar preţurile au scăzut în unele locuri şi cu 90 la sută.

Şi colectorii de fier vechi din România sunt afectaţi. Ion Ocelas, din Zizin, tată a cinci copii, se ducea aproape zilnic la un depozit de metale din apropiere de Braşov. Acum el spune că nu prea mai merită. Înainte lua 33 de eurocenţi pentru fiecare kilogram pe care îl aducea, dat acum el ia doar trei cenţi.

Proprietarul unui depozit de fiare vechi de la periferia Bucureştiului, Ciprian Porumb, spune şi el că preţurile au scăzut. "Înainte primeam 450 de dolari pe tonă", a spus el, arătând cu mâna spre un munte de fiare vechi, care tocmai era descărcat din camioane. "Apoi preţul a scăzut la aproape 150 de dolari, dar sper ca situaţia să se îmbunătăţească în curând", a mai spus acesta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici