- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisarul Florea de la Antidrog, deferit justiţiei pentru sprijinirea traficanţilor de droguri
Comisarul Florea Fărcăşanu de la Serviciul Antidrog din Bucureşti, acuzat de avertizarea traficanţilor care se aflau în vizorul unor anchete pentru trafic de droguri de mare risc, a fost deferit justiţiei, de către procurorii Direcţiei şi Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată.
Comisarul Florea de la Antidrog, deferit justiţiei pentru sprijinirea traficanţilor de droguri (Imagine din arhivă)
Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor Florea Fărcăşanu (44 de ani) - comisar de poliţie judiciară, pentru complicitate la infracţiunea de trafic ilicit de droguri de mare risc, Marian Petre, (33 de ani), Petrică Gavrilă (35 de ani), Mihai Constantin (29 de ani), zis Oaie, Florentin Gheorghe (35 de ani), zis Toma, Ana Maria Buneaţă (19 ani) - în stare de libertate -, pentru trafic ilicit de droguri de mare risc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
-
Iulian Anghel, editor politic ZF: Cum l-am cunoscut pe Călin Georgescu
-
Răsturnare de situaţie: Elena Lasconi îl depăşeşte pe Marcel Ciolacu. Pentru prima dată în istorie PSD ar putea să nu aibă candidat în turul 2
Potrivit anchetatorilor, Florea Fărcăşanu, în calitate de lucrător de poliţie judiciară cu grad de comisar, în cadrul BCCO Bucureşti-Serviciul Antidrog sector 4, ar fi acordat sprijin celorlalţi inculpaţi, în sensul că, în cursul lunii noiembrie 2009, le-a furnizat informaţii dintr-o cauză penală, avertizându-i cu privire la faptul că organele de poliţie antidrog vor face percheziţii domiciliare la anumite locaţii, fapt ce le-a permis inculpaţilor să se sustragă de la urmărirea penală şi să-şi continue activitatea infracţională de trafic ilicit de droguri (heroină).
În sarcina celorlalţi inculpaţi se reţine că, în cursul lunilor septembrie-octombrie 2009, au vândut heroină, drog de mare risc, în schimbul unor sume de bani.
Inculpatul Marian Petre, zis Macarena sau Moşu, este recidivist, fiind condamnat anterior la pedeapsa de cinci ani închisoare pentru trafic ilicit de droguri de mare risc.
Şi inculpatul Petrică Gavrilă, zis Petre, este cunoscut cu antecedente penale, fiind condamnat pentru mai multe infracţiuni de furt calificat şi tâlhărie.
Dosarul a fost trimis Curţii de Apel Bucureşti spre competentă soluţionare.
În 11 ianuarie, comisarul Florea Fărcăşanu, de la Serviciul Antidrog al Sectorul 4 Bucureşti, suspectat că vindea informaţii unor clanuri interlope care se ocupau cu traficul de droguri, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, de către instanţa Curţii de Apel Bucureşti (CAB). Decizia a fost contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a respins recursul ofiţerului.
În motivarea de arestare a comisarului, Curtea de Apel Bucureşti consemnează faptul că Florea Fărcăşanu avea o relaţie apropiată cu traficanţii de droguri adresându-le cu apelativul "cumătru" şi chiar petrecându-şi mult timp liber împreună.
Într-una dintre situaţii, Marin Stoica ajutându-l chiar la pus murături, se arată în motivarea sentinţei Curţii de Apel Bucureşti, care a constatat că, în cursul anului 2009, Florea Fărcăşanu a ajutat mai multe persoane să se sustragă de la anchete pentru trafic ilicit de droguri de mare risc prin avertizarea din timp a unor intermediari din palierul superior al traficanţilor cu privire la împrejurarea că urmează să aibă loc acţiuni de percheziţii domiciliare sau prindere în flagrant delict.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au trimis Direcţiei Naţionale Anticorupţie o parte a probele strânse împotriva comisarului Fărcăşan, pentru a fi cercetat pentru dare de mită, luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice. Alături de comisar vor fi mai fi cercetate şi alte persoane.
Fărcăşanu primea bani şi produse alimentare
În motivarea Curţii de Apel se mai arată că Florea Fărcăşanu primea în schimbul informaţiilor furnizate traficanţilor de droguri bani, dar şi produse alimentare. "Acesta primea între 1 şi 6 ale fiecărei luni suma de 600 de euro, iar suplimentar beneficia de produse alimentare de la magazinul pe care Sorinel Constantin, zis Sorin Chioru, îl deţinea.
De asemenea, instanţa arată că Fărcăşanu îi avertiza pe traficanţi în mod codificat, folosind expresii de genul "dimineaţa ies tramvaiele din depou", "ies escavatoarele la construcţii" ori le sugera "să se ducă să facă piaţa".
Marin Stoica, zis Marin Mutu, a spus anchetatorilor că a fost de mai multe ori acasă la comisarul Fărcăşanu în Popeşti-Leordeni, ajutându-l chiar şi la pus murăturile.
Instanţa a apreciat ca fiind nedeontologice relaţiile pe care comisarul le avea cu infractorii, arătând în acest sens o convorbire dintre Făcăşanu şi un martor în care îi spune: "Cică trebuia să mă umfle ăştia" a spus martorul. "Cine să te umfle mă? Am murit eu, şti că te iubesc" - a răspuns comisarul.
Totodată, instanţa a sancţionat comportamentul comisarului care a dus la acţiuni eşuate ale organelor de anchetă. "Având în vedere modalitatea concretă de comitere a faptelor de către inculpat, prelevându-se de calitatea sa de poliţist, Curtea apreciază că şi condiţia referitoare la pericolul social pe care lăsarea în libertate a inculpatului o prezintă pentru ordinea publică este în mod indubitabil îndeplinită", se arată în motivarea instanţei.
În final, instanţa apreciază că susţinerea acestuia că a avut o conduită bună şi că a fost un bun profesionist nu împiedică cercetarea lui în arest preventiv, arătând că există riscul ca poliţistul să-şi reia activităţile.
Florea Fărcăşanu solicitase instanţei să aibă în vedere moralitatea de care a dat dovadă de-a lungul carieri şi faptul că a participat la revoluţia din 1989 cât şi la mineriade.
Fărcăşanu se afla în concediul medical de anul trecut, după ce a aflat că făcea obiectul unor verificări.
Deşi conducea un autoturism de lux (Audi Q7), Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă sau Direcţia Generală Anticorupţie nu s-au sesizat cu privire la posibilitatea achziţionării unei astfel de maşini din salariul de poliţist, spun surse ministeriale.
Potrivit declaraţiei de avere a comisarului din 12 iunie 2008 - cea din 2009 nefiind postată pe site-ul MAI -, relevă faptul că Florea Fărcăşanu a achiziţionat în Popeşti-Leordeni trei terenuri arabile în anii 2006, 2007 şi 2008, fiind dator 189.000 de euro. El mai deţine o casă, din 2001, în Popeşti-Leordeni, dar şi un autoturism Hyundai din 2007.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:51
-
astăzi, 10:43
Ruşii au atacat infrastructura energetică din regiunea Nikolaev din Ucraina