- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (20.11.2017, 12:31)
- Iasmina Ardelean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul Apărării: În a doua jumătate a anului 2019, va fi achiziţionat primul sistem Patriot. Când va deveni operaţional/ Senatul
Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a anunţat, luni, că primul sistem Patriot va fi achiziţionat de către România în a doua jumătate a anului 2019, iar în 2020, acesta va deveni operaţional. Comisia de Apărare din Senat a adoptat, luni, în unanimitate raportul privind legea ce vizează achiziţia rachetelor Patriot.
Urmărește
1237 afișări
Comisia de Apărare din Senat a dat aviz pentru achiziţia rachetelor Patriot
„Discutăm de acest proiect de lege (achiziţia rachetelor Patriot – n.r) în cadrul parteneriatului strategic între România şi SUA. Este un efort colectiv care plasează România într-un club select al apărării europene şi mondiale prin această achiziţie a sistemului Patriot. Pentru Armata română, acesta reprezintă doar un prim pas, anul acesta achiziţionăm primul sistem din cele şapte”, a precizat Fifor în şedinţa Comisiei de Apărare.
De asemenea, el a precizat că, în perioada următoare, Guvernul va veni şi cu alte proiecte de lege privind achiziţionarea altor echipamente.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
„Am primit scrisoarea de acceptare din partea Guvernului SUA pentru achiziţionarea a şapte sisteme de tip Patriot, configuraţia 3 plus. La aceastea se adaugă echipamentele aferente, piese de schimb, echipamente de mentenanţă, servicii de instruire, echipamente criptografice cu regim special, precum şi pachetul de suport logistic iniţial. Discutăm de acest proiect de lege în cadrul parteneriatului strategic între România şi SUA. Sistemul urmează a fi operaţional în 2020 şi nu face altceva decât să deschidă programele mari de înzestrare pentru armata Română”, a spus Fifor.
Totodată, Generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General, a susţinut, în şedinţa Comisiei de Apărare, că sistemul Patriot permite integrarea şi combaterea ameninţărilor aeriene în afara frontierelor ţării.
„Este important de subliniat că permite o planificare a strategiei de apărare aeriană pe termen lung datorită faptului că partea de hardware şi software poate fi upgradată. De asemenea, permite o planificare operaţională integrată conform nevoilor forţelor aeriene şi terestre”, a spus Ciucă.
Ministrul Apărării: În a doua jumătate a anului 2019, va fi achiziţionat primul sistem Patriot
Întrebat când va fi achiziţionat primul sistem Patriot, Mihai Fifor a răspuns că: „În 2020, primul sistem va fi operaţional, undeva în a doua jumătate a anului 2019 va fi achiziţionat primul sistem”.
De asemenea, ministrul Apărării a precizat că, după promulgarea proiectului de lege, vor exista proceduri financiare complicate.
„Mâine, după ce acest proiect de lege va trece şi de Camera Deputaţilor, vom putea spune că suntem în linie dreaptă. Vreau să vă spun că există proceduri financiare destul de complicate ulterior, după ce proiectul va fi promulgat. (...) Pe noi ne interesa să încheiem anul cu achiziţia acestui sistem”, a mai spus Mihai Fifor.
Senat: Legea pentru achiziţia rachetelor Patriot, adoptată
Plenul Senatului a adoptat, luni, proiectul de lege al Guvernului pentru înzestrarea Armatei prin care se vor achiziţiona şapte sisteme de rachete sol-aer Patriot, după ce Comisia pentru apărare din Senat a dat raport favorabil proiectului.
Senatorii au adoptat, cu 108 voturi „pentru” şi un vot „împotrivă” proiectul de lege al Guvernului pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol” aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”.
„Se aprobă realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol” aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)” prin:
a) Atribuirea de către Guvernul României Guvernului Statelor Unite ale Americii a contractelor de stat tip Letter of Offer and Acceptance – LOA specifice Programului Foreign Military Sales – FMS pentru achiziţionarea, începând cu anul 2017, a 7 (şapte) sisteme de rachete sol-aer PATRIOT configuraţia 3+, respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanţă, muniţiei necesare, pachetului de suport logistic iniţial şi a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice şi cu regim special”, potrivit unui amendament adoptat, luni, în Comisia de Apărare.
În cazul acestui proiect, Camera Deputaţilor este for decizional.
Membrii guvernului Tudose au aprobat, în şedinţa din 8 noiembrie, proiectul de lege prin care Armata va achiziţiona şapte sisteme de rachete sol-aer Patriot cu echipamentele necesare, valoarea contractului fiind de 3,9 miliarde de dolari, fără TVA. Primul sistem va fi cumpărat până la sfârşitul acestui an, fiind deja primită scrisoarea de acceptare de la partea americană, valoarea acestui fiind de 764.780.000 dolari fără TVA.
Comisia de Apărare din Senat a adoptat, luni, în unanimitate raportul privind legea ce vizează achiziţia rachetelor Patriot.
Citeşte şi: Meleşcanu: Tillerson m-a întrebat despre cvorumul de la şedinţa în care se discuta achiziţia Patriot
Citeşte şi: Probleme la examenul de rezidenţiat: grilele de concurs au fost scanate greşit. Lucrările, recorectate
Citeşte şi: Loteria Bonurilor Fiscale | Valoarea bonurilor câştigătoare, la extragerea de duminică, 19 noiembrie
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Meleşcanu: Tillerson m-a întrebat despre cvorumul de la şedinţa în care se discuta achiziţia Patriot
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe