Comisia de etică a UMF "Carol Davila" s-a autosesizat în cazul unui posibil plagiat

Comisia de etică a Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Carol Davila" din Capitală s-a autosesizat după ce în presă au apărut informaţii privind un posibil plagiat legat de mai multe lucrări de licenţă, însă, până miercuri, instituţia nu a primit nicio sesizare legată de acest caz.

Urmărește
1420 afișări
Imaginea articolului Comisia de etică a UMF "Carol Davila" s-a autosesizat în cazul unui posibil plagiat

Comisia de etică a UMF "Carol Davila" s-a autosesizat în cazul unui posibil plagiat (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Posibilul plagiat ar viza, conform informaţiilor din presă, lucrări de licenţă conduse de decanul Facultăţii de Medicină Dentară a universităţii, Alexandru Bucur.

"Până astăzi (miercuri - n.r.), nu avem nicio sesizare scrisă în legătură cu posibile cazuri de plagiat la Facultatea de Stomatologie. Totuşi, Comisia de etică s-a autosesizat după ce în presă au apărut mai mult materiale în acest sens", a declarat, pentru MEDIAFAX, rectorul UMF "Carol Davila", academicianul Ioanel Sinescu.

Rectorul a mai spus că situaţia privind posibilul plagiat va fi analizată de Comisie, precizând că lucrările de licenţă sunt păstrate în arhiva universităţii, de regulă, timp de cinci ani.

Centrul de Investigaţii Media a anunţat luni că a descoperit mai multe "cazuri clare" de plagiat în mediul universitar, fiind vorba despre zeci de lucrări de diplomă ale absolventilor Facultăţii de Medicină Dentară din Universitatea "Carol Davila" Bucureşti. Lucrările ar aparţine unor studenţi care l-au avut ca profesor coordonator pe actualul decan al facultăţii, profesorul Alexandru Bucur, susţine sursa citată.

Potrivit Centrului de Investigaţii Media, seria de lucrări copiate ar fi început în 2007-2008, când studenţii Balazadeh Farshad şi Orania Calesu şi-au predat lucrările de diplomă. Cele două teze au acelaşi titlu, "Tratamentul chirurgical al prognatismului mandibular anatomic", şi sunt aproape identice, diferenţa constând în aceea că Orania Calesu prezintă mai multe cazuri clinice. Concluziile celor doua lucrari sunt şi ele identice, au mai arătat cei de la Centrul de Investigaţii Media.

În 2009 şi 2010, alţi absolvenţi, respectiv Oprişan Mikaela Marilena şi Ceauşu Florin şi-au făcut, şi ei, lucrările de diplomă sub coordonarea aceluiaşi profesor - Alexandru Bucur, a mai precizat aceeaşi sursă. Cele două lucrări au exact acelaşi număr de pagini, acelaşi titlu, "Principii de tratament chirurgical în prognatismul mandibular sever", şi sunt identice, potrivit Centrului de Investigaţii Media.

Chiar dacă titlul folosit de Oprişan şi Ceauşu diferă puţin de cel folosit in 2007 si 2008 de Balazadeh Farshad şi Orania Calesu, lucrările sunt foarte puţin diferite, afirmă Centrul de Investigaţii Media. În 2009-2010, alţi doi absolvenţi au depus lucrări de diplomă identice: Rusen Alex şi, respectiv, Laura Olariu. Lucrările lor, cu acelaşi titlu, "Interdisciplinaritatea în tratamentul chirurgical al anomaliilor dento-maxilare severe", au 101 şi, respectiv, 102 pagini. Cel puţin 90 dintre acestea se regăsesc, însă, şi în celelalte patru lucrări făcute sub îndrumarea aceluiaşi profesor Bucur, susţine aceeaşi sursă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici