Potrivit studiului efectuat în 2007 de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Asociaţia Mondială de Psihiatrie şi Asociaţia Internaţională de Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului, şcolile din România se situează pe locul doi într-un clasament care cuprinde 37 de ţări în ceea ce priveşte violenţa, informează Organizaţia „Salvaţi Copiii” România.
Pe parcursul anului şcolar 2009 -2010, în Bucureşti au fost raportate oficial 55 de cazuri de violenţă în şcoli, în condiţiile în care un studiu al Institutului Naţional de Criminologie relevă faptul că majoritatea minorilor care au ajuns în instanţă erau elevi la data comiterii de infracţiuni (60,34 la sută), iar dintre aceştia 84,3 la sută erau de etnie română iar 10,69 la sută romi.
Dintre cei 423 de elevi inculpaţi, 13,26 la sută aveau relaţii normale în mediul şcolar, iar 47,64 la sută relaţii conflictuale cu colegii şi profesorii, dificultăţi de comunicare şi integrare în colectivitate.
Un sondaj de opinie realizat de Poliţia Capitalei în vara anului 2009 relevă că 54 la sută dintre elevi consideră că violenţa în şcoli este o problemă permanentă, iar 44 la sută că este una care apare sporadic.
Doar 17 la sută dintre cei chestionaţi au încercat să intervină în cazul unei violenţe, iar 20 la sută susţin că au fost victimele unui act de violenţă în şcoală.
Potrivit aceluiaşi document, percepţia elevilor este că violenţele se produc mai ales în zone periferice şi „de mijloc”.
În ceea ce priveşte sancţiunile care ar trebui aplicate în cazul violenţelor în şcoli, 55 la sută dintre elevi sunt de acord cu scăderea notei la purtare pentru cei care ameninţă cu forţa, iar 40 la sută cu aceeaşi pedeapsă pentru absenteism şcolar. De asemenea, 47 la sută cred că exmatricularea este soluţia pentru cei care agresează profesorii, iar 15 la sută pentru cei care lovesc alţi elevi.
Institutul de Prevenire şi Psihosociologie a înregistrat în 2007 16.417 de cazuri de delicvenţă juvenilă în România, minorii fără ocupaţie ocupând o pondere de 50-55 la sută în comiterea infracţiunilor. În acelaşi timp s-a observat o tendinţă de creştere a ponderii elevilor, respectiv de la 44,7 la sută în 2000, la 57,1 la sută în 2007.
„Salvaţi Copiii” a identificat cauzele violenţei din mediul şcolar, stabilind că acestea pot fi familiale (atitudini violente ale părinţilor unul faţă de celălalt sau faţă de copii, limbaj agresiv, aplicarea pedepselor corporale), sociale (modelele culturale disseminate în spaţiul public: expunerea copiilor la violenţa stradală, mediatică, culturală în sens larg) sau interne (modelul pedagogic rudimentar, bazat pe coerciţie şi pedeapsă).
Organizaţia „Salvaţi Copiii” România, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, va desfăşura o campanie integrată de conştientizare şi prevenire a abuzurilor de orice fel din mediul şcolar, prin implicarea pedagogilor, părinţilor, copiilor şi societăţii civile.