Bătaia nu e ruptă din Rai. Fiecare palmă şi chiar ridicatul tonului la copilul tău îl poate transforma într-un adult agresiv, sau într-o victimă toată viaţa. Mulţi dintre infractori au suferit, în copilărie, abuzuri. Indiferent că sunt violenţe fizice sau emoţionale, toate îşi pun puternic amprenta asupra copilului şi influenţează personalitatea viitorului adult, spune Simona Nicolaescu, psihoterapeut.
„Un copil care creşte cu bătaie în mod constant are toate şansele să devină, pe viitor, un infractor.Un copil împrumută din comportamentele şi reacţiile adulţilor din preajma sa. De aceea există şansa ca aceştia să devină la fel de violenţi, în viitor, faţă de alţi copii, faţă de proprii lor copii, faţă de proprii parteneri de viaţă.”, a afirmat Simona Nicolaescu..
Violenţele repetate devin un mod de viaţă. Iar adultul care a crescut într-un asfel de mediu ajunge să-şi caute viitorul partener de viaţă după modelul părintelui agresiv. Simona Nicolaescu îţi spune că victimele pot fi ajutate să uite, dar psihoterapia are efecte doar dacă sunt scoase din acel mediu violent.
„Copilul care trăieşte în abuz emoţional poate suferi de anxietate, de depresie, de atacuri de panică, de stimă de sine foarte scăzută.Trăieşte sentimente de vinovăţie pentru că, crede că din cauza lui părintele este atât de nervos, de violent.(…) Adulţii care au fost abuzaţi fizic şi emoţional în copilărie au tendinţa de a-şi alege parteneri similari, care să-i violenteze.”, mai spune psihoterapeutul.