- Home
- Social
- BRUXELLES, (18.06.2015, 17:57)
- Ioana Bojan
Comisia Europeană alocă mai multe fonduri pentru integrarea romilor
Statele membre ale Uniunii Europene continuă să înregistreze progrese în ceea ce priveşte integrarea romilor, însă sunt necesare eforturi suplimentare, afirmă în raportul său anual Comisia Europeană, care va aloca mai multe fonduri pentru promovarea incluziunii sociale şi combaterea discriminării.
Urmărește
327 afișări
Comisia Europeană alocă mai multe fonduri pentru integrarea romilor (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
"Comisia Europeană sprijină activ eforturile statelor membre de promovare a integrării grupurilor vulnerabile, inclusiv a romilor. Pentru perioada 2014-2020 am alocat peste 90 de miliarde de euro pentru promovarea incluziunii sociale şi combaterea discriminării. Invit toate statele membre să ia măsuri la nivel naţional, regional şi local pentru a profita pe deplin de fonduri şi a le utiliza în mod eficient în scopul de a facilita accesul comunităţii rome la locuri de muncă, educaţie, locuinţe şi servicii medicale", a declarat Marianne Thyssen, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale, competenţe şi mobilitatea forţei de muncă, potrivit unui comunicat al CE.
"Egalitatea de tratament şi drepturile fundamentale sunt esenţa însăşi a proiectului european. Romii se confruntă cu o lungă istorie de excludere. În Europa, nimeni nu trebuie să fie discriminat din cauza originii sale etnice sau rasiale. A sosit momentul să ne intensificăm eforturile pentru a combate anti-ţiganismul şi a promova incluziunea deplină a romilor", a afirmat la rândul său Frans Timmermans, vicepreşedintele CE responsabil cu legiferarea, relaţiile interinstituţionale, statul de drept şi Carta drepturilor fundamentale.
Vera Jourova, comisarul pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, a subliniat că "incluziunea romilor este o prioritate politică majoră pentru UE. Romii continuă să fie discriminaţi şi marginalizaţi în societate. Raportul din acest an arată că statele membre sunt pe drumul cel bun. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe rezultate concrete, în special la nivel local. Statele membre trebuie să combată mai activ discriminarea romilor şi să se concentreze pe eliminarea infracţiunilor motivate de ură şi a stereotipurilor dăunătoare. Ne dorim ca romii să beneficieze de un tratament egal cu ceilalţi cetăţeni ai UE la şcoală, la locul de muncă, în ceea ce priveşte locuinţele şi serviciile medicale".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Din 2011, moment în care Comisia Europeană a inclus integrarea romilor pe agenda politică europeană, s-au înregistrat progrese în mai multe domenii. Statele membre au consolidat sprijinul financiar pentru grupurile cele mai dezavantajate, inclusiv pentru romi, în perioada 2014-2020. Autorităţile naţionale, regionale şi locale pot utiliza peste 90 de miliarde de euro care sunt disponibile în cadrul Fondului social european şi al Fondului european de dezvoltare regională pentru a consolida capitalul uman, a promova incluziunea socială şi a combate sărăcia. Una dintre priorităţile din acest domeniu este integrarea comunităţilor marginalizate, cum este cea a romilor.
Mai multe state membre au înfiinţat structuri de coordonare pentru integrarea romilor, în care sunt implicate diverse părţi interesate. Strategiile naţionale se concretizează tot mai frecvent în planuri de acţiune la nivel local, iar punctele de contact naţionale pentru integrarea romilor sunt implicate mai strâns în utilizarea cât mai eficientă a fondurilor UE. De asemenea, multe state membre şi-au îmbunătăţit mecanismele de monitorizare şi de raportare, atât la nivel naţional, cât şi la nivel european.
Cu toate acestea, există numeroase evoluţii îngrijorătoare care necesită acţiuni suplimentare din partea statelor membre. Se înregistrează o creştere îngrijorătoare a manifestărilor anti-ţiganism, a discursului de incitare la ură şi a infracţiunilor motivate de ură. Comisia şi-a intensificat eforturile pentru a asigura punerea corectă în aplicare a legislaţiei de combatere a discriminării în ceea ce priveşte romii, inclusiv la nivel local. Comisia îndeamnă statele membre să dea dovadă de mai multă voinţă politică şi să aibă o viziune pe termen lung în ceea ce priveşte combaterea discriminării romilor.
Deşi numeroase state membre au creat structuri coordonate la care participă părţile interesate, acestea trebuie să devină mai eficace şi să asigure implicarea tuturor actorilor relevanţi. Comisia va sprijini statele membre să creeze platforme naţionale pentru incluziunea romilor, se mai arată în comunicat.
Citește pe alephnews.ro: SUA anunță o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea lui Nicolás Maduro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
BREAKING NEWS: Trump a primit sentința de „achitare necondiționată” în procesul „hush money”. Judecătorul Juan Merchan: „Funcția de Președinte e extraordinară, nu cel care ocupă funcția”
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun mesaj, las…”
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe