„ Ordonanţele de urgenţă din anul 2018 şi din anul 2019 în care am văzut schimbări în care băncile vor fi impozitate. Acest tip de „du-te vino” din mediul legislativ şi administrativ nu este îmbucărător. Nu e un element pozitiv. La pensii vedem OUG din 2018 cu o serie de prevederi care au afectat negativ sectorul. Au putut determina anumite devieri. Vedem schimbări ale situaţiei privind cerinţele de capital pentru aceste fonduri de pensii. Comisia Europeană a încurajat mereu evoluţia şi dezvoltarea Pilonului II al sectorului de pensii pentru că ajută diversificarea beneficiilor de pensii. Aceste modificări au dus la creşterea datoriei publice”, a declarat Isabel Grilo, în cadrul evenimentului „Semestrul European: Lansarea recomandărilor specifice de ţară pentru România”.
Oficialul european a adăugat că noua Lege a pensiilor „a introdus o serie de modificări în sistem şi credem că acestea creează un pericol privind sustenabilitatea sistemului public de pensii, primul pilon, din cauza unei creşteri necontrolate a cheltuielilor, dacă simultan nu vor creşte şi veniturile în sistemul de pensii”.
De asemenea, Isabel Grilo a susţinut că evoluţiile legislative ale României din sectorul bancar „au mărit nesiguranţa în funcţionarea acestui sector şi a altor sectoare, precum fondurile de pensii, energia sau telecomunicaţiile”.