- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (13.07.2022, 10:35)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisia Europeană: Principalele 3 ameninţări la adresa sănătăţii pentru care trebuie să ne pregătim
Autoritatea pentru Pregătire şi Răspuns în caz de Urgenţă Sanitară (HERA) prezintă miercuri principalele 3 ameninţări la adresa sănătăţii care impun coordonarea măsurilor la nivelul UE în contextul contramăsurilor medicale: agenţii patogeni, rezistenţa la antimicrobiene şi ameninţările chimice.
Urmărește
6908 afișări
Autoritatea pentru Pregătire şi Răspuns în caz de Urgenţă Sanitară (HERA) din cadrul Comisiei Europene prezintă miercuri lista prioritară a principalelor 3 ameninţări la adresa sănătăţii care impun coordonarea măsurilor la nivelul UE în contextul contramăsurilor medicale.
Consiliul HERA a convenit asupra unei liste care include trei categorii de ameninţări la adresa sănătăţii care pun în pericol viaţa sau care sunt deosebit de dăunătoare pentru sănătate şi care au potenţialul de a se răspândi în toate statele membre. Este vorba de agenţii patogeni cu potenţial pandemic ridicat, ameninţările chimice, biologice, radiologice şi nucleare şi ameninţările generate de rezistenţa la antimicrobiene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
WSJ: Rusia este suspectată de trimiterea de dispozitive incendiare în avioanele care aveau destinaţia SUA şi Canada
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
„Prezentăm astăzi (miercuri - n.r.), pentru prima dată, principalele ameninţări la adresa sănătăţii pentru care ar trebui să ne pregătim şi la care ar trebui să facem tot posibilul pentru a răspunde. Acest exerciţiu reprezintă primul pas către asigurarea disponibilităţii şi a accesibilităţii contramăsurilor medicale pentru toate statele membre în caz de necesitate. HERA a fost creată ca o santinelă în vederea viitoarelor urgenţe sanitare şi mă bucur că acum începe în mod concret să îşi îndeplinească misiunea”, a spus Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară.
În conformitate cu Planul de lucru al HERA pentru 2022, HERA, în colaborare cu serviciile Comisiei, cu agenţiile UE şi cu partenerii şi experţii internaţionali, a efectuat acest exerciţiu de stabilire a priorităţilor pentru a selecta trei ameninţări cu impact puternic la adresa sănătăţii, cu scopul de asigura o aliniere globală şi o colaborare strânsă în materie de securitate sanitară la nivel mondial.
Categoriile de ameninţări transfrontaliere grave la adresa sănătăţii care au fost identificate
Agenţii patogeni cu potenţial pandemic ridicat: este vorba, printre altele, de analizarea anumitor familii virale care prezintă motive de îngrijorare, luând în considerare şi natura zoonotică a majorităţii bolilor infecţioase emergente cu consecinţe grave. Această categorie include în principal familii de viruşi ARN respiratorii.
Ameninţări chimice, biologice, radiologice şi nucleare: acestea pot fi cauzate de diseminarea accidentală sau deliberată, având în vedere tensiunile geopolitice mondiale, precum şi de incidente provocate de actori neglijenţi. Substanţele CBRN au fost identificate pe baza probabilităţii de apariţie a acestora şi a impactului lor potenţial asupra sănătăţii umane.
Ameninţările generate de rezistenţa la antimicrobiene, care reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri pentru sănătatea umană, numai rezistenţa antibacteriană provocând, potrivit estimărilor, peste 1,2 milioane de decese pe an la nivel mondial.
Identificarea principalelor ameninţări la adresa securităţii noastre sanitare reprezintă prima etapă a procesului de asigurare a dezvoltării, a capacităţii de producţie şi a extinderii producţiei, a achiziţiilor publice şi a constituirii de stocuri potenţiale de medicamente, diagnostice, dispozitive medicale şi echipamente individuale de protecţie, precum şi a altor contramăsuri medicale, pentru a asigura disponibilitatea şi accesibilitatea acestora în caz de necesitate. Împreună cu alte servicii ale Comisiei şi agenţii ale UE, HERA se va asigura că investiţiile sunt direcţionate în mod continuu către protejarea sănătăţii publice şi a securităţii sanitare în ceea ce priveşte disponibilitatea contramăsurilor medicale.
Un obiectiv central al HERA este de a asigura dezvoltarea, fabricarea, achiziţiile publice şi distribuirea echitabilă a contramăsurilor medicale esenţiale pentru a acoperi eventualele lacune în ceea ce priveşte disponibilitatea şi accesibilitatea acestora. În acest scop, HERA trebuie să evalueze potenţialele ameninţări transfrontaliere grave la adresa sănătăţii şi să colecteze date pentru a atinge acest obiectiv; prin urmare, HERA trebuie să identifice şi să ierarhizeze viitoarele ameninţări la adresa sănătăţii, să identifice eventualele lacune în ceea ce priveşte disponibilitatea şi accesibilitatea contramăsurilor medicale relevante, să orienteze viitoarele acţiuni legate de cercetarea şi dezvoltarea de noi astfel de contramăsuri şi să contribuie la orice alte acţiuni relevante.
HERA este un pilon esenţial al Uniunii europene a sănătăţii şi un activ fundamental pentru consolidarea răspunsului şi a pregătirii UE în caz de urgenţe sanitare. HERA a fost înfiinţată în septembrie 2021 pentru a înlocui soluţiile ad-hoc pentru gestionarea şi desfăşurarea unor acţiuni de răspuns în caz de pandemie, fiind o structură permanentă, dotată cu instrumente şi resurse adecvate pentru a planifica în avans acţiunile UE în caz de urgenţe sanitare.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe