- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (28.02.2013, 20:32)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisia Europeană va aloca 144 de milioane de euro pentru 26 de proiecte de cercetare în bolile rare
Comisia Europeană a anunţat că va aloca 144 de milioane de euro pentru 26 de proiecte de cercetare în domeniul bolilor rare, fondurile urmând să ajute la ameliorarea vieţii a aproximativ 30 de milioane de europeni cu aceste suferinţe.
Urmărește
188 afișări
Comisia Europeană va aloca 144 de milioane de euro pentru 26 de proiecte de cercetare în bolile rare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cu ocazia "Zilei bolilor rare 2013" (Rare Disease Day 2013), Comisia Europeană a anunţat că va oferi o finanţare în valoare de 144 de milioane euro pentru 26 de proiecte de cercetare în domeniul bolilor rare. Aceste proiecte vor schimba în bine vieţile a circa 30 de milioane de europeni care suferă de o astfel de boală. Proiectele selectate reunesc peste 300 de participanţi din 29 de ţări din Europa şi din întreaga lume, printre care echipe ale unor instituţii universitare prestigioase, IMM-uri şi asociaţii ale pacienţilor, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Obiectivul acestui demers este mobilizarea resurselor şi colaborarea "dincolo de graniţe", pentru a înţelege mai bine bolile rare şi pentru a găsi tratamente adecvate.
"Majoritatea bolilor rare îi afectează pe copii, iar cele mai multe dintre ele sunt boli genetice devastatoare, care reduc considerabil calitatea vieţii şi duc la moarte prematură. Sperăm ca aceste noi proiecte de cercetare să conducă la identificarea unor tratamente, în beneficiul pacienţilor, al familiilor acestora şi al medicilor şi să le ofere tuturor sprijin în lupta cu boala", a declarat comisarul european pentru cercetare, inovare şi ştiinţă, Máire Geoghegan-Quinn.
Cele 26 de noi proiecte acoperă un spectru larg de boli rare, printre care cardiovasculare, metabolice şi ale sistemului imunitar.
Proiectele vor avea mai multe obiective, inclusiv dezvoltarea de substanţe care să ducă la ameliorarea tratamentelor pentru pacienţi sau la obţinerea de noi tratamente, dar şi o mai bună înţelegere a originilor şi mecanismelor bolilor şi o mai bună diagnosticare a bolilor rare. Un alt obiectiv se referă la eficientizarea modalităţilor de gestionare a bolilor rare în spitale şi în alte unităţi de îngrijire medicală.
Echipele de cercetători se vor concentra pe un nou sistem "bioartificial" de menţinere a funcţiei hepatice pentru tratamentul insuficienţei hepatice acute, sisteme bine dezvoltate de prelucrare a datelor în vederea elaborării unor noi instrumente de diagnostic, biomarkeri şi strategii de screening pentru agenţii terapeutici împotriva afecţiunilor renale rare şi dezvoltarea clinică a unui medicament pentru tratamentul alcaptonuriei, o boală genetică care constă în apariţia prematură a unei forme severe de artrită, însoţită de probleme cardiace şi de handicap, pentru care în prezent nu există nici un tratament eficace.
De asemenea, multe dintre noile proiecte vor contribui la activitatea desfăşurată de Consorţiul internaţional pentru cercetarea bolilor rare (International Rare Diseases Research Consortium - IRDiRC), cea mai mare iniţiativă colectivă din lume în domeniul cercetării bolilor rare.
Iniţiat de Comisia Europeană împreună cu parteneri naţionali şi internaţionali, Consorţiul are ca obiectiv principal să ofere, până în 2020, două sute de terapii noi pentru bolile rare şi modalităţi pentru diagnosticarea celor mai multe dintre ele. Ca urmare a acestor noi proiecte, numărul proiectelor de cercetare desfăşurate în colaborare şi finanţate de UE în domeniul bolilor rare în ultimii şase ani va fi de aproape 100. Împreună, ele reprezintă o investiţie de aproape 500 de milioane euro.
În Europa, o boală sau o afecţiune este definită ca fiind rară atunci când afectează nu mai mult de o persoană din 2.000.
Totalul celor peste 6.000 de boli rare afectează o parte importantă a populaţiei. Astfel, în UE, nu mai puţin de 30 de milioane de persoane suferă de o boală rară, multe dintre acestea fiind copii.
Majoritatea bolilor rare sunt genetice, iar altele apar în urma unor infecţii, alergii şi probleme de mediu. Aceste afecţiuni generează, de obicei, un handicap cronic sau chiar pun viaţa în pericol.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe