- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (17.04.2018, 14:13)
- Ana Petrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisia pentru Drepturile Omului cere un raport Comisiei SRI privind sesizarea MEDIAFAX pe protocolul SRI - Parchet
Comisia pentru Drepturile Omului din Senat cere Comisiei de Control al SRI un raport privind sesizarea formulată de MEDIAFAX, întrucât forul care controlează Serviciul are posibilitatea de a face o analiză mai amănunţită şi de a cere clarificări SRI.
Urmărește
606 afișări
Comisia pentru Drepturile Omului cere un raport Comisiei SRI privind sesizarea MEDIAFAX
"Propunerea ar fi să facem o solicitare către Biroul permanent ca după ce se naşte rezultatul de la Comisia de control al SRI să ni se pună şi nouă raportul, încât să vedem care sunt încălcările privind drepturile omului ca să putem merge mai departe şi a putea face ulterior propuneri pertinente şi noi", a spus vicepreşedintele Comisiei pentru Drepturile Omului, Ioan Narcis Chiseliţă, senator PSD.
Propunerea a fost aprobată cu cinci voturi “pentru”, două abţineri şi un vot “împotrivă”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Votul împotrivă a fost al preşedintelui Comisiei, senatorul PNL, Marius Nicoară, care le-a explicat colegilor de ce a votat în acest fel: "Aş fi dorit să fim mai incisivi".
PMP s-a abţinut de la vot, ulterior senatoarea PMP Eodica Covciu explicând că poziţia partidului este de fi sesizate organele penale în privinţa acestor protocoale.
Redăm integral dezbaterea care a avut loc la Comisia pentru drepturile omului a Senatului pe marginea sesizării MEDIAFAX S.A.:
"Marius Nicoară, senator PNL, preşedintele Comisiei: Avem petiţia de la agenţia MEDIAFAX SA, care este şi cu anexe, petiţie care este trimisă de către domnul Adrian Sârbu administrator special, în care ni se cere să dispunem sesizare de îndată a organelor de urmarire penală cu privire la infracţiunile a căror posibilă săvârşire suntem informaţi prin prezenta petiţie.
Ioan Chiseliţă, senator PSD, vicepreşedinte Comisie : Singur că toate aceste protocoale care au apărut în spaţiul public au creat o problemă. A fost inclusiv înfiinţată comisia de control al SRI în cadrul Camerei Deputaţilor şi Senatului, ca atare eu consider că ar fi firesc ca o astfel de sesizare să o transmitem acestei comisii care să verifice şi care are ca obiect tocmai verificarea acestor protocoale şi a măsurilor care se dispun după ce vor fi analizate.
Marius Nicoară : Am să vreau să vorbească toţi cei care vor să vorbească pe acest subiect şi, doi, neapărat fiecare grup parlamentar să-şi spună punctul de vedere, pentru că de aceea am dat o săptămână de studiu materialului, pentru că e o chestiune şi politică şi fiecare grup parlamentar, prin reprezentantul său, să-şi spună punctul de vedere.
Akos Derzsi, senator UDMR, secretar comisia drepturile omului: Eu subscriu la ceea ce a spus domnul senator Chiseliţă, pentru că cei din Comisia de Control al SRI au depus un jurământ şi au posibilitatea să întrebe şi să afle ceva. Cred că ar fi normal ca acest lucru să fie analizat de această comisie şi nu de Comisia pentru Drepturile Omului.
Florin Ovidiu Orţan, senator PSD: Aş face o adăugire. Cred că comisia noastră trebuie să se pună ultima, după ce comisia SRI şi juridică îşi vor da cu părerea a unor eventuale încălcări sau nu, atunci poate că n-ar fi lipsit de interes ca la sfârşit comisia noastră să se pronunţe.
Emanuel Botnariu, senator PSD: Cred că acest material a fost făcut cu jurişti. Normal că ar trebui să-şi dea un punct de vedere comisia SRI pentru că au posibilitatea să cheme la discuţii şi să ceară date suplimentare. De la comisia SRI să vadă comisia juridică, iar comisia pentru drepturile omului, vom cere în final, probabil, să sesizăm mai departe ceea ce ţine de această comisie pentru repturile omului şi să emitem un punct de vedere, pentru că atunci suntem în măsură să dăm un răspuns. Din ce am citit eu aici sunt lucruri grave, nefiind jurist.
Marius Nicoară : Suntem o comisie care nu este alcătuită din specialişti jurişti, care nu are certificate ORNISS să facă o anchetă. Pe de altă parte, obiectul unui astfel de scandal impune o comisie parlamentară care să clarifice. Noi am fost încunoştinţaţi şi conform prevederilor legale hai să luăm o poziţie. Eu n-aş sta în umbra comsiei SRI sau a altei comisii, ci pur şi simplu aş pune întrebări celor implicaţi. Propunerea mea este să cerem oficial, în baza solicitării MEDIAFAX SA, puncte de vedere vis-a-vis de acest materiale. Sigur puncte de vedere oficiale de la instituţiile incriminate şi să întrebăm dacă au fost semnate şi alte protocoale. Nu spunem cu cine şi ce conţin protocoalele, doar să întrebăm dacă au fost semnate. După aceea pe întreg materialul să ni se dea un punct de vedere. Facem adrese către Parchet, SRI. După ce avem punctele de vedere să ni-l exprimăm şi noi apoi.
Florin Ovidiu Orţan, senator PSD: Noi putem ca şi comisie să vedem dacă s-au încălcat drepturile omului.
Gabriel Botnariu, senator PSD – Eu aş propune un traseu invers, să avem puncte de vedere de la alte comisii şi apoi să ne exprimăm şi noi o opinie.
Ovidiu Florin Orţanu, senator PSD: Să stau să întreb eu de delapidări? Pentru asta avem nevoie de un raport de la comisia juridică, şi apoi putem emite un document în care să spunem aceste protocoale, cât au fost operaţionale au încălcat sau nu drepturile omului şi, atunci, într-adevăr văd rostul şi suntem obligaţi să spunem au fost operaţionale sau nu echipele mixte. Sunt întrebări istorice. La sfârşit o să aflăm dacă acest experiment social a încălcat sau nu drepturile omului.
Akos Derzsi, senator UDMR - Ce efect va avea decizia noastră?
Gabriel Botnariu, senator PSD: Domnii de la MEDIAFAX au trimis, eu cred foarte bine, către comisiile pertinente ca să-şi dea cu părerea, dar avem şi noi un regulament, iar Biroul Permanent ar fi trebuit să ne distribuit nouă aceste materiale ca să ne dăm cu părerea sau nu. Să ne unim toţi şi să emiţi un material din punct de vedere al comisie X, Y, Z, ş.a.m.d.
Marius Nicoară: – Asta însemnă să se facă o comisie de anchetă în care erau reprezentate toate comisiile. Asta era una dintre soluţii, dar faceţi, vă rog, o propunere concretă, pentru a fi votată. Eu am făcut-o. Înţeleg că n-are susţinere. Nu-i nicio problemă. E democraţie.
Ioan Narcis Chiseliţă, senator PSD: – Propunerea ar fi să facem o solicitare către Biroul permanent ca după ce naşte rezultatul de la Comisia de control al SRI să ni se pună şi nouă raportul, încât să vedem care sunt încălcările privind drepturile omului ca să putem merge mai departe şi a putea face ulterior propuneri pertinente şi noi.
Marius Nicoară, senator PNL: Sunt cinci voturi “pentru”, două abţineri şi vot “împotrivă”. Votul meu este impotrivă, pentru că aş fi dorit să fim mai incisivi."
MEDIAFAX SA a transmis, în data de 2 aprilie 2018, Procurorului General, sesizarea în legătură cu posibile infracţiuni comise prin semnarea şi punerea în aplicare a Protocolului SRI- Parchetul ÎCCJ, cu următoarele suspiciuni: uzurparea funcţiei, abuz în serviciu, compromiterea intereselor justiţiei, delapidare, deturnare de fonduri.
Documentul îi cere, totodată, lui Augustin Lazăr să dispună desecretizarea şi cercetarea celorlalte protocoale semnate de către Serviciul Român de Informaţii cu alte instituţii ale statului şi aducerea lor la cunoştinţa publicului.
Sesizarea MEDIAFAX SA a fost transmisă şi Consiliului Superior al Magistraturii, Ministrului Justiţiei, Avocatului Poporului, Preşedinţiei, Preşedintelui Camerei Deputaţilor, Preşedintelui Senatului, Comisiilor judice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, Comisiilor de abuzuri a Senatului şi Camerei Deputaţilor, Comisiilor parlamentare de control al SRI.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Ministrul Transporturilor, nemulţumit de o parte a lucrărilor la Autostrada Lugoj – Deva. Penalităţi de 1,5 milioane de euro/ Ce spune Şova despre posibilitatea rezilierii contractului | FOTO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:20
-
astăzi, 16:01
Conducerea PSD se reuneşte duminică după negocierile cu PNL-UDMR şi consultările cu preşedintele