Comisia privind Codurile Penale, condusă de Florin Iordache, a decis că protocoalele CSAT şi ale serviciilor de informaţii privind JUSTIŢIA sunt informaţii de interes public/ Racolarea angajaţilor din justiţiei de către servicii se pedepseşte cu închisoare

Comisia parlamentară condusă de Florin Iordache, care pune în acord Codurile penale cu deciziile CCR a adoptat, miercuri, mai multe modificări la Statutul magistraţilor, stabilind că protocoalele semnate de CSAT şi serviciile de informaţii care privesc justiţia sunt informaţii de interes public, magistraţilor fiindu-le interzis să defăimeze alte puteri ale statului.

Urmărește
880 afișări
Imaginea articolului Comisia privind Codurile Penale, condusă de Florin Iordache, a decis că protocoalele CSAT şi ale serviciilor de informaţii privind JUSTIŢIA sunt informaţii de interes public/ Racolarea angajaţilor din justiţiei de către servicii se pedepseşte cu închisoare

Comisia privind Codurile Penale, condusă de Florin Iordache, a decis că protocoalele CSAT şi ale serviciilor de informaţii privind JUSTIŢIA sunt informaţii de interes public

„Prin derogare de la orice alte legi ori prevederi, informaţiile, deciziile, hotărârile şi protocoalele, ordinele şi orice alte acte emise şi ori cosemnate de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării sau de un serviciu de informaţii care priveşte sau are legătură cu justiţia este informaţie de interes public”, prevede un amendament depus de UNJR, preluat de PSD-ALDE, UDMR şi minorităţi, care a fost adoptat în Comisia specială privind legile justiţiei.

Potrivit modificărilor adoptate, judecătorii şi procurorii sunt obligaţi ca în exercitarea atribuţiilor să se abţină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare, în orice mod, la adresa celorlate puteri ale statului – legislativă şi executivă, amendamentul fiind depus de deputatul ALDE Steluţa Cătăniciu.

Parlamentarii din Comisia specială au mai depus un amendament care prevede că judecătorii şi procurorii, magistraţii asistenţi personalul de specialitate juridică asimilat acestora, personalul auxiliar de specialitate şi personalul conex personalului de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informaţii.

„Aceştia vor completa anual o declaraţie olografă pe propria răspundere din care să rezulte că nu au fost şi nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informaţii. Declaraţiile se depun şi se arhivează la compartimentul resurse umane”, se arată într-un alt amendament adoptat.

Deputaţii şi senatorii din comisie au stabilit ca verificarea veridicităţii datelor din declaraţii să se facă de către CSAT şi comisiile speciale parlamentare pentru controlul serviciilor de informaţii anual, din oficiu sau ori de câte ori acest lucru este cerut de către Ministerul Justiţiei, Consiliul Suprem al Magistraturii, judecătorul sau procurorul vizat.

De asemenea, servicilor de informaţii le este interzis să racoleze persoanele amintite ca lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori. ”Încălcarea acestei interdicţii este infracţiune împotriva independenţei justiţiei şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani”, potrivit unul alt amendament depus de UNJR şi adoptat de parlamentari.

„În cazul în care infracţiunea este comisă de un ofiţer cu funcţii de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei de majorează cu jumătate. Tentativa se pedepseşte”, prevede un alt amendament.

Adoptarea acestor amendamente s-a făcut în lipsa parlamentarilor PNL din comisie care au decisvsă părăsească sala de şedinţă a Comisiei speciale în care erau dezbătute legile justiţiei, criticând modul lipsit de „eleganţă” şi faptul că opoziţia nu se poate exprima.

„Vreau să vă informăm că este lipsă de eleganţă ca această dezbatere, ca să nu mai vorbesc despre etică şi colegialiate, mi se pare un mod atât de impropriu în care impuneţi felul în care se desfăşoară această dezbazere, de sistemul <<avem majoritate, scrie pe fruntea noastră PSD, mergem aşa, nu ne interesează opinia CSM, a Parchetului General>> (...) PNL părăseşte lucrările acestei comisii. Când veţi reveni la sentimente mai bune şi vreţi să facem o dezbatere transparentă, vom reveni. (...) Dacă nu, vă urez succes cu ordinul domnului Dragnea, să mergeţi înainte până nu mai puteţi. Nu vreau nici eu şi nici colegii mei să participăm la un simulacru de dezbatere pe niste legi pentru care mai devreme sau mai târziu vom răspunde cu toţii", a declarat senatorul PNL Alina Gorghiu.

Preşedintele Comisiei, deputatul PSD Florin Iordache, le-a reamintit liberalilor că nu au participat nici măcar la dezbaterea unui articol. "Am înţeles, aţi venit numai pentru declaraţii politice, le-aţi realizat. Puteaţi veni marţi dimineaţă. Vă reamintesc nu aţi participat nici măcar la un singur articol, aţi făcut dezbateri de azi dimineaţă, înţeleg că aveţi alte preocupări. Eu vă propuneam să avansăm măcar un articol, dar văd că nu aţi putut rezista nici la un articol", a declarat preşedintele Comisiei speciale, deputatul PSD Florin Iordache.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici