Comisia specială a amendat legea 303/2004, la propunerea lui Iordache: Cooperarea instituţională între instanţe/ parchete şi alte autorităţi va fi publică /PNL: Secretizările, în altă lege

Comisia specială privind justiţia a revenit, marţi, asupra alineatului 7 al articolului 7 din Legea 303/2004, stabilind că informaţiile care privesc cooperarea instituţională între instanţe/parchete şi alte autorităţi sunt informaţii de interes public la care accesul liber este garantat.

Urmărește
487 afișări
Imaginea articolului Comisia specială a amendat legea 303/2004, la propunerea lui Iordache: Cooperarea instituţională între instanţe/ parchete şi alte autorităţi va fi publică /PNL: Secretizările, în altă lege

Comisia specială a amendat legea 303/2004, la propunerea lui Iordache: Cooperarea instituţională între instanţe/ parchete şi alte autorităţi va fi publică /PNL: Secretizările, în altă lege

„Informaţiile care privesc statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară, organizarea şi funcţionarea CSM, cooperarea instituţională între instanţe şi parchete, pe de o parte, şi orice altă autoritate publică, pe de altă parte, precum şi actele emise sau încheiate de către sau între autorităţile publice care privesc sau afectează desfăşurarea procedurilor judiciare, prin derogare de la prevederile art 12 din Legea 544/2001, constituie informaţii de interes public, la care accesul liber este garantat”, potrivit alineatului 7 al articolului 7 din Legea 303/2004, reluat în discuţie şi revotat în şedinţa de marţi a Comisiei speciale.

În şedinţa comisie de luni, aleşii au votat în unanimitate, la propunerea PNL, o altă modificare a alineatul 7 al articolului 7 din Legea 303/2004, atât opoziţia, cât şi aleşii PSD-ALDE convenind că Decizia CCR trebuie respectată.

Astfel, în şedinţa de luni aleşii au stabilit că „Informaţiile care privesc statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară, organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, cooperarea instituţională între instanţe şi parchete, pe de o parte, şi orice altă autoritate publică, pe de altă parte, constitutie informaţie de interes public la care accesul este liber garantat în măsura în care nu contravin prevederilor din alte legi speciale.”

Florin Iordache a afirmat că forma propusă de PNL creează confuzii şi „dă naştere unor interpretări care ar putea prejudicia dreptul la libera informare”.

„Consideră că sintagma <<nu contravin altor legi speciale>> creează o anumită confuzie şi dă posibilitatea ca prin introducerea acestei sintagme anumite informaţii care sunt de interes public. Introducerea sintagmei dumneavoastră este restrictivă şi dă naştere unor intepretări care ar putea prejudicia dreptul la libera informare”, a spus preşedintele Comisiei, Florin Iordache.

Iulia Scântei a afirmat raporturile juridice sunt secretizate de legi speciale, nu prin Legea 303/2004.

„Eu nu aveam în vedere să interzic accesul. Dumneavoastră îmi vorbiţi despre posibilitatea de a secretiza aceste categorii de informaţii şi raporturi juridice, ori ele nu fac obiectul acestei legi. (...) Alte legi speciale le secretizează. Trebuie să vă duceţi în legea specială, la informaţii calsificate şi să le exceptaţi de la clasificare”, a susţinut senatorul PNL Iulia Scântei.

Deputatul PNL Cătălin Predoiu a afirmat că amendamentul propus de PNL a fost în acord cu Decizia CCR.

„CCR ne-a atras atenţia că sunt legi speciale care trebuie precizate”, a spus Predoiu.

USR a precizat că „CCR a susţinut că datele cu caracter personal şi informaţiile clasificate trebuie să fie protejate”.

„Curtea ne spune în mod clar că nu putem face această derogare (...) dacă se doreşte o declasificare nu prin această lege, (...) ci prin modificarea altor acte normative. Ne vom întoarce la Curte cu acelaşi rezultat”, a susţinut deputatul USR Stelian.

Comisia specială: Magistraţilor suspendaţi li se plătesc asigurările sociale de sănătate

Comisia specială privind justiţia a stabilit, marţi, că în perioada în care judecătorii şi procurorii sunt suspendaţi nu li se plătesc drepturile salariale, dar li se plătesc asigurările sociale de sănătate.

„În perioada suspendării din funcţie dispuse în temeiul alin 1, judecătorului şi procurorului nu îi sunt aplicabile dispoziţiile referitoare la interdicţiile şi responsabilităţile prevăzute la art 5 şi art 8. şi nu se plătesc drepturile salariale, dar i se plătesc asigurările sociale de sănătate. Această perioadă nu constituie vechime în muncă şi în magistratură”, potrivit unui amendament adus Legii 303/2004 privind statutul magistraţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici