- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisia specială condusă de Florin Iordache a început dezbaterile la proiectele de modificare a legilor Justiţiei: Săptămâna viitoare depunem o lege privind Inspecţia judiciară; instituţia nu e funcţională
Comisia parlamentară de punere în acord a Codurilor penale cu deciziile Curtii Constitutionale, condusă de Florin Iordache, a început miercuri dezbaterile la proiectele de modificare a legilor Justiţiei. Ministrul Tudorel Toader a participat la discuţiile din Parlament, însă s-a retras pentru a aştepta raportul preliminar al MCV, care va fi prezentat astăzi la Bruxelles.
Preşedintele Comisiei speciale de elaborare legilor în domeniul justiţiei, deputatul PSD Florin Iordache, a anuţat, miercuri, că săptămâna viitoare va fi depusă o lege care să stabilească un cadru clar pentru Inspecţia judidicară, el arătând că, în acest moment, instituţia nu este funcţională.
„Pentru săptămâna viitoare avem în vedere să depunem o lege care sa stabilească un cadru foarte clar pentru Inspecţia judiciară. Am vazut că, acum, aşa cum funcţionează în cadrul CSM, nu este funcţională”, a spus Iordache.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape 2200 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,95%
-
Vasile Bănescu a comentat rezultatul alegerilor: Drumul spre sinucidere naţională e nebănuit de scurt şi aparţine populismului
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
Recomandarea Bruxelles-ului pentru modificarea Legilor justiţiei: Avizul Comisiei de la Veneţia/ Cele mai sensibile propuneri discutate de Tudorel Toader cu Frans Timmermans
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene (CE), Frans Timmermans, i-a recomandat ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, în întrevederea avută marţi la Bruxelles, să aştepte avizul Comisiei de la Veneţia privind procedura de numire a procurorilor de rang înalt, a anunţat, miercuri, Tudorel Toader.
Ministrul Justiţiei a anunţat că a discutat, punctual, în amănunt, cu prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, cele mai sensibile propuneri din proiectul de lege pentru modifcarea legilor justiţiei. Una dintre a vizat şi procedura de numire a procurorilor şefi de parchete.
"O temă sensibilă care a fost discutată, aceea privind procedura de numire a procurorilor de rang înalt. Avem MCV-ul, avem cele 12 recomandări. Faptul că sunt 12 nu înseamnă că există o ierarhie, că e prima, că e a 12-a, au egală măsură, aceeaşi importanţă şi cu aceeaşi obligaţie ne îndeplinim respectivele condiţionalităţi. Recomandarea numărul 1 spune că trebuie să găsim o modalitate transparentă, robustă de numire a procurorilor de rang înalt, inclusiv prin consultarea Comisiei de la Veneţia. Ştiţi că am redactat la nivelul ministerului Justiţiei un draft de solicitare de aviz, care se află în momentul acesta la comisia specială, pentru modificarea codurilor, legilor justiţiei. Discuţia cu Timmermans, cu prim-vicepreşedintele, referitoare la avizul Comisiei de la Veneţia, are în vedere această primă recomandare, aviz privind procedura de numire a procurorilor de rang înalt", a declarat, miercuri, ministrul Justiţiei.
Tudorel Toader a precizat că a fost discutat la Bruxelles şi statutul Inspecţiei Judiciare, respectiv cele trei variante posibile şi anume Inspecţia Judiciară să rămână la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Inspecţia Judiciară să treacă la Ministerul Justiţiei sau să devină o autoritate autonomă, cu statut distinct.
"În proiectul de modificare pe care l-am redactat la Ministerul Justiţiei, am propus această a treia variantă, ca Inspecţia Judiciară să fie reglementată distinct, ca o instituţie, o autoritate autonomă, independentă, care să-şi respecte rolul constituţional pe care îl are", a mai spus Tudorel Toader.
Şi pragul privind abuzul în serviciu a fost discutat de Tudorel Toader cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, şi în acest caz fiind recomandată consultarea Comisiei de la Veneţia.
"O altă temă pe care am discutat-o şi referitor la care urmează să primim punctul de vedere al Comisiei se referă la conţinutul posibil pe care urmează să îl aibă infracţiunea de abuz în serviciu, iar pe cale de consecinţă şi de neglijenţă în serviciu. Adică acel prag, prag despre care totdeauna am spus că trebuie să fie rezonabil, dar prag care trebuie să respecte exigenţele deciziei Curţii Constituţionale şi, în acelaşi timp, ne raportăm la directiva europeană", a completat ministrul Justiţiei.
Ministrul Justiţiei a mai prezentat, în cadrul discuţiilor de la Bruxelles, principalele repere ale foii de parcurs pentru îndeplinirea exigenţelor hotărârii Curţii Europene ale Drepturilor Omului cu privire la condiţiile din penitenciare.
„Am prezentat măsurile pe care le avem în vedere, de ordin logistic-administrativ – construcţia celor două penitenciare, modernizări, extinderea altor pavilioane. Pe de altă parte măsurile normative legislative pe care le avem în vedere pentru ca împreună cele două să ne permită îndeplinirea cerinţelor hotărârii pilot şi rezolvarea problemelor din penitenciar”, a explicat Tudorel Toader.
Întâlnirea a avut loc în contextul dialogului constant cu Comisia Europeană, iar la întâlnire a participat şi secretarul general adjunct al Comisiei Europene, responsabil de tematica Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), Paraskevi Michou.
Tudorel Toader a declarat anterior că nu trebuie judecate modificările la Legile Justiţiei aduse în Parlament, deoarece modificările pot fi la rândul lor schimbate, forma finală urmând să fie dată abia după avizul Comisiei de la Veneţia.
Tudorel Toader a subliniat, într-o conferinţă de presă, că iniţiativa legislativă în cazul Legilor justiţiei nu aparţine ministrului Justiţiei.
„Un grup de parlamentari au preluat proiectul de lege pentru modificarea Legilor justiţiei. Au deplină libertate să menţină unele soluţii propuse, au libertate să vină cu propuneri noi, ale dânşilor. (...) Ca orice proiect, nu produce efecte juridice şi este o propunere şi forma finală va fi cea din avizul Comisiei de la Veneţia. Să nu judecăm formele intermediare. Important este ca forma finală, care va fi promulgată şi aplicată, să fie mai bună decât forma prezentă”, a explicat ministrul Justiţiei.
Demnitarul a adăugat că nu a citit toate modificările pe care le-au propus parlamentarii.
„Am văzut câteva modificări punctuale. Mă voi uita azi pe el şi voi emite un punct de vedere. Citesc proiectul de lege, îmi consolidez o opinie şi voi comunica”, a conchis ministrul Justiţiei.
Coaliţia PSD-ALDE a prezentat, marţi, ca iniţiative legislative trei proiecte, respectiv modificarea Legii CSM, modificarea Legii privind organizarea judiciară şi modificarea Statutului judecătorilor şi procurorilor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO