- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (28.06.2013, 23:34)
- Catalina Cocolos
Comisie de disciplină, consiliu consultativ şi birou de statistică la Ministerul Justiţiei
Ministerul Justiţiei ar urma să aibă o Comisie pentru analizarea sesizărilor disciplinare privindu-i pe magistraţi, un Consiliu Consultativ Ştiinţific care să funcţioneze pe lângă ministru şi Birou de statistică, potrivit unui proiect de ordin al ministrului Justiţiei.
Urmărește
352 afișări
Comisie de disciplină, consiliu consultativ şi birou de statistică la Ministerul Justiţiei (Imagine: Shutterstock)
Ministerul Justiţiei a lansat vineri în dezbatere publică un proiect de ordin al ministrului Justiţiei privind modificarea şi completarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Ministerului Justiţiei (MJ), aprobat prin ordinul ministrului Justiţiei nr. 120/C/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
În referatul de aprobare al proiectului se menţionează că având în vedere o serie de modificări legislative care au privit organizarea şi funcţionarea MJ şi alte aspecte ale sistemului judiciar, se impune şi modificarea şi completarea în mod corespunzător a Regulamentului de organizare şi funcţionare a Ministerului Justiţiei, aprobat prin Ordinul ministrului justiţiei nr. 120/C/2011.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
În documentul citat, se arată că se impune instituirea la nivelul Ministerului Justiţiei "ca structură de lucru cu activitate permanentă a unei comisii având ca rol analizarea sesizărilor formulate în materia răspunderii disciplinare a judecătorilor şi procurorilor şi formulare de propuneri în acest sens ministrului Justiţiei, în calitatea acestuia de titular al acţiunii disciplinare în materie”.
Astfel, potrivit proiectului de ordin al ministrului Justiţiei, la Titlul IV, Capitolul IV, se introduce o nouă secţiune - ''Comisia pentru analizarea sesizărilor formulate în materia răspunderii disciplinare a judecătorilor şi procurorilor''.
Conform articolului 47 al documentului citat, membrii comisiei sunt desemnaţi de ministrul Justiţiei. Aceasta este constituită din trei membri, judecători sau procurori detaşaţi în cadrul MJ, dar şi din trei membri supleanţi, numiţi după aceleaşi reguli şi criterii ca şi membrii comisiei, precum şi un secretar, propus de Direcţia Resurse Umane din rândul personalului care exercită atribuţii de secretariat în cadrul Ministerului Justiţiei.
La momentul repartizării sesizării adresate ministrului în materia răspunderii disciplinare, comisia îndeplineşte următoarele atribuţii: analizarea acesteia şi a înscrisurilor care o însoţesc, formularea unei propuneri către ministrul Justiţiei având ca obiect sesizarea Inspecţiei Judiciare cu efectuarea unor verificări prealabile ori clasarea sesizării, formularea şi transmiterea solicitării de efectuare a verificării prealabile către Inspecţia Judiciară, din dispoziţia ministrului Justiţiei, formularea şi transmiterea răspunsului către persoana ce a formulat sesizarea.
La momentul primirii rezultatului verificării şi cercetării prealabile comunicat de Inspecţia Judiciară ministrului Justiţiei, Comisia îl va analiza, va formula propunere de începere a cercetării disciplinare prealabile, de completare sau de clasare a sesizării sau de exercitare sau nu a acţiunii disciplinare.
Acţiunea disciplinară va fi comunicată către secţia corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), din dispoziţia ministrului Justiţiei. La momentul primirii comunicării hotărârii secţiei CSM prin care s-a soluţionat acţiunea disciplinară, comisia va face o nouă propunere ministrului Justiţiei privind exercitarea sau neexercitarea căii de atac a recursului. În situaţia în care se dispune formularea recursului, comisia înaintează Direcţiei Contencios întreaga documentaţie, în vedere efectuării demersurilor necesare exercitării căii de atac.
Comisia se întruneşte săptămânal sau ori de câte ori este necesar, iar şedinţele acesteia nu sunt publice.
Proiectul de ordin de ministru mai prevede şi introducerea unui nou capitol, III - "Consiliul Consultativ Ştiinţific", care să prevadă la articolul 19 că "pe lângă ministrul Justiţiei poate funcţiona, cu rol consultativ, Consiliul Consultativ Ştiinţific, constituit din experţi recunoscuţi din domeniul dreptului, cu o activitate academică de excepţie şi cu o amplă experienţă practică". Membrii Consiliului Ştiinţific ar urma să fie nominalizaţi de către ministru şi îşi vor desfăşura activitatea voluntar şi neremunerat. De asemenea, acesta se întruneşte ori de câte ori este necesar, la solicitarea ministrului Justiţiei.
Proiectul de ordin prevede şi introducerea unei noi secţiuni care priveşte Biroul de statistică judiciară - "compartimentul de specialitate care coordonează şi îndrumă activitatea de statistică judiciară, a instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor şi furnizează date statistice în scopul fundamentării politicilor publice şi/sau deciziilor specifice domeniului de activitate al ministerului".
Printre atribuţiile biroului se numără şi analizarea şi actualizarea, în colaborare cu instituţiile din sistem şi cu celelalte compartimente din minister, a indicatorilor statistici referitori la fenomenul judiciar, datele necesare pentru calcularea acestora, şi stabileşte modul de colectare a acestor date, coordonează activitatea de statistică judiciară a instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor; elaborează instrumentele primare de culegere a datelor, precum şi centralizatoarele statistice ale tuturor instanţelor judecătoreşti şi colaborează cu Ministerul Public la elaborarea instrumentele primare de culegere a datelor, precum şi centralizatoarele statistice ale tuturor parchetelor.
Totodată, Biroul de statistică judiciară centralizează, sintetizează, sistematizează şi interpretează datele statistice încărcate de toate instanţele judecătoreşti în baza de date a ministerului şi datele primite de la compartimentul de statistică al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi cel al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
Proiectul de ordin prevede, de asemenea, că ministrul Justiţiei este ajutat în activitatea de conducere şi reprezentare a ministerului de trei secretari de stat, de secretarul general şi secretarul general adjunct.
"Prezentul proiect are ca obiect şi modificarea unor texte din Regulamentul actual de organizare şi funcţionare a Ministerului Justiţiei în vederea reglementării cu claritate, fără a lăsa loc la interpretări, a unor aspecte de ordin practic, completarea atribuţiilor unor compartimente (ex. atribuţii în materia ajutorului public judiciar, privind întocmirea raportului anual privind transparenţa decizională, privind activitatea de autorizare şi evidenţă a experţilor criminalişti autorizaţi, etc.), precum şi stabilirea atribuţiilor unor compartimente nou înfiinţate în structura organizatorică astfel cum a fost modificată prin ordin al ministrului justiţiei (de exemplu, compartimentul „Biroul central pentru expertize tehnice judiciare”)”, se arată în referatul de aprobare.
Citește pe alephnews.ro: Călătorești în SUA fără viză. Kavalec: „Aprobările pentru călătoriile fără viză vor fi procesate online, în mai puțin de 3 zile”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
E stirea începutului de an! Monica Gabor a devenit mămică pentru a doua oară! Decizia luată de Mr. Pink
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe