Comisie de la Ministerul Sănătăţii, în control la SJU Ploieşti, după ce un medic a reclamat probleme grave

O comisie de control a Ministerului Sănătăţii a ajuns, miercuri, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Ploieşti, unde va începe verificări după ce un chirurg din spital a acuzat lipsa de implicare a autorităţilor, lipsa dotărilor şi mai ales a medicamentelor.

Urmărește
308 afișări
Imaginea articolului Comisie de la Ministerul Sănătăţii, în control la SJU Ploieşti, după ce un medic a reclamat probleme grave

Comisie de la Ministerul Sănătăţii, în control la SJU Ploieşti, după ce un medic a reclamat probleme grave (Imagine: Razvan Chirita/Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit medicului Mirela Neagu, consilier al preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova pe probleme de sănătate, comisia care va face verificări în Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti este formată din trei reprezentanţi a Ministerului Sănătăţii, doi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Prahova şi un reprezentant al Consiliului Judeţean, instituţie care are în administrare unitatea medicală.

”Nu ştiu ce profesii au membrii comisiei care au venit de la Ministerul Sănătăţii, dar pot să vă spun că din partea Direcţiei de Sănătate Publică Prahova fac parte din comisie un medic şi directorul economic al direcţiei, iar reprezentantul Consiliului Judeţean Prahova în comisie este tot medic", a declarat Mirela Neagu.

Ea a precizat că verificările se vor încheia în 29 noiembrie.

Contactat telefonic miercuri dimineaţă, medicul Dan Oprea a refuzat să facă orice comentarii legate de faptul că Ministerul Sănătăţii a trimis comisie de control la spital ca urmare a afirmaţiilor pe care el le-ar fi făcut în scrisoarea adresată unui ziar local. Chirurgul Dan Oprea a spus doar că este la spital şi că are pacienţi.

Ministerul Sănătăţii a anunţat, marţi, că a dispus începerea unei anchete la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti după ce presa locală din Prahova a publicat un articol în care citează un medic chirurg de la acest spital care ar face afirmaţii în legătură cu lipsurile cu care se confruntă unitatea medicală şi cu dezinteresul autorităţilor.

Săptămâna trecută, un ziar local din judeţul Prahova a publicat un articol în care apar lungi pasaje dintr-o scrisoare atribuită chirurgului Dan Oprea, medic la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, scrisoare care ar fi fost trimisă redacţiei respectivului ziar local şi în care medicul ar face afirmaţii extrem de grave.
Astfel, conform celor publicate de ziarul local, chirurgul Dan Oprea spune că Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti este "umilit, abandonat de toţi" şi că, deşi în spital s-au abordat tehnici chirurgicale de nivel universitar, la nivelul unităţii sanitare nu se alocă fonduri, bisturiele electrice de unică folosinţă sunt folosite "de zeci de ori", şi alte dotări sunt "de pe vremea lui Pazvante".

"Dacă vrei să tratezi un bolnav, nu reuşeşti să foloseşti aceeaşi schemă de tratament măcar 6-7 zile. Îţi vine să urli când zilnic ţi se schimbă antibioticele din farmacia spitalului. Dacă dai un anticoagulant, zilnic schimbi cu altul, deşi eşti conştient că este malpraxis. Compromisuri peste compromisuri, gândaci în saloane, paturi second, cazarmament rupt, perne cu gâlme, dar anvelopări pe exterior… lucrări care, poate, aduc ceva celor care le propun. Nu ştiu, nu se leagă nimic. Toată lumea este liniştită! Există un vinovat de serviciu…MEDICUL!!! Ăsta trebuie să-şi asume răspunderea. A jurat, nu?" se arată în scrisoarea atribuită chirurgului Dan Oprea.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Adrian Strâmbeanu, a catalogat drept "o afirmaţie izolată" scrisoarea chirurgului Dan Oprea, unul dintre cei mai apreciaţi chirurgi din Spitalul de Urgenţă Ploieşti, care săptămâna trecută a trimis unui ziar local o scrisoare deschisă în care acuză lipsa de implicare a autorităţilor, lipsa dotărilor, dar şi imposibilitatea medicilor de a prescrie scheme de tratament pacienţilor pentru o perioadă de şase sau şapte zile, întrucât de la o zi la alta antibioticele şi anticoagulantele din farmacia spitalului se schimbă.

"E o afirmaţie izolată a domnului doctor, e o părere care trebuie confruntată cu a colegilor, cu a şefilor de secţii, cu a directorului medical şi cu realităţile existente", a afirmat managerul Adrian Strâmbeanu, care este medic, dar care în ultimii ani nu a mai profesat.

Strâmbeanu spunea că marţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă au venit echipe de control de la Consiliul Judeţean Prahova, care are în administrare acest spital, şi de la Direcţia de Sănătate Publică Prahova şi că, în paralel, a fost declanşată o anchetă internă în cadrul căreia medicii specialişti, şefii de secţii de pe disciplinele chirurgicale şi colegii chirurgului Dan Oprea trebuie "să confirme sau să infirme ceea ce a spus domnul doctor".

În plus, managerul Adrian Strâmbeanu susţinea că săptămâna trecută, în ziua în care chirurgul Dan Oprea a trimis respectiva scrisoare ziarului local sau la o zi după, a primit din partea medicului Oprea o adresă în care acesta s-ar fi declarat "epuizat fizic şi psihic".

"Am o adresă de la domnul doctor, o solicitare către manager, care a fost făcută în aceeaşi zi sau la o zi diferenţă după acest memoriu, în care îmi spune că e epuizat fizic şi psihic, că starea de sănătate nu-i mai permite să intervină operator vizavi de pacienţii de urgenţă şi să doreşte să nu mai fie prins în gărzile de la Spitalul Judeţean pe chirurgie", mai spunea managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti.

În acest context, Strâmbeanu mai afirma că "adevărurile trebuie probate" şi că faptele pot fi numite adevăruri în momentul în care comisiile de anchetă sau una dintre aceste comisii vor confirma afirmaţiile chirurgului Dan Oprea.

"Până atunci, sunt afirmaţii ale domnului doctor. Faptul că ele au fost făcute într-o stare psihică şi fizică nefavorabilă, aşa cum scrie dânsul negru pe alb în adresa pe care mi-o trimite mie, ca manager, rămâne ca medicul de medicina muncii şi specialiştii în domeniile de specialitate unde vor fi făcute examene pentru a stabili starea de sănătate a domnului doctor vizavi de posibilitatea de a mai intra în gărzi sau a nu mai intra în gărzi, vor fi factorii care, adunaţi, vor duce la concluzia firească", adăuga managerul Adrian Strâmbeanu.

Spitalul Judeţean Ploieşti este cel mai mare spital din judeţ, prin care trec anual peste 50.000 de pacienţi. De-a lungul timpului, pacienţii şi aparţinători ai acestora au reclamat faptul că bolnavii internaţi în acest spital sunt nevoiţi să aducă de acasă medicamente, dar şi aparatură necesară desfăşurării actului medical, cum ar fi perfuzoare sau branule, dar de fiecare dată conducerea spitalului a negat că acest lucru s-ar întâmpla, motivând că nu există plângeri oficiale în acest sens.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici