Comisie MApN pentru verificarea înaintării în grad, între 2010 şi 2012, a cadrelor în rezervă

Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a instituit prin ordin, vineri, o comisie pentru verificarea modului de înaintare în grad, în perioada 2010-2012, a cadrelor militare în rezervă, informează MApN, precizând că, la finalul analizei, Comisia va propune ministrului măsurile în consecinţă.

Urmărește
679 afișări
Imaginea articolului Comisie MApN pentru verificarea înaintării în grad, între 2010 şi 2012, a cadrelor în rezervă

Comisie MApN pentru verificarea înaintării în grad, între 2010 şi 2012, a cadrelor în rezervă (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

"Cu privire la situaţia persoanelor publice care au primit grade de ofiţeri în rezervă în perioada 2010-2012, Biroul de presă al M.Ap.N. este împuternicit să facă următoarele precizări: Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a instituit, printr-un ordin emis în data de 22 iunie 2012, o comisie pentru verificarea modului de înaintare în grad, în perioada 2010-2012, a cadrelor militare în rezervă. La finalizarea analizei, această comisie urmează să propună ministrului măsurile în consecinţă", informează MApN, la solicitarea MEDIAFAX.

Instituţia precizează că în documentele militare de evidenţă nu se înscriu date referitoare la apartenenţa sau activitatea politică a rezerviştilor.

De asemenea, anunţă că problematica înaintărilor în grad ale cadrelor militare în rezervă va fi abordată în cadrul unei conferinţe de presă, săptămâna viitoare, de către ministrul Corneliu Dobriţoiu.

Surse guvernamentale au declarat că vor fi supuse verificării 2700 de persoane.

De altfel, Dobriţoiu a anunţat încă de joi, la Galaţi, că Ministerul Apărării Naţionale va organiza o comisie care va analiza modul în care fosta conducere a instituţiei a acordat gradele militare, cele acordate pe nedrept urmând să fie retrase.

"Fenomenul este unul foarte amplu. Noi vom organiza o comisie de analiză a fiecărui caz în parte, în aşa fel încât la sfârşitul acestui proces de scurtă durată să adoptăm măsurile administrative şi legale necesare în scopul retragerii gradelor oferite în mod oneros şi redării demnităţii şi respectului pentru gradul militar", a declarat ministrul Apărării.

Potrivit lui Dobriţoiu, chiar dacă aceste grade au fost acordate unor cadre în rezervă, ele nu sunt mai puţin importante, iar avansarea de la soldat sau absolvent la gradul de colonel este una jignitoare pentru armată.

"De regulă, avansările cadrelor militare în rezervă se fac în urma unor activităţi de pregătire a rezervei, activităţi care se încheie cu unele aprecieri de serviciu. În baza acestor aprecieri oamenii se avansează în câte o treaptă, nu ca Făt-Frumos, Fiul Iepei, să crească într-o noapte cât alţii în zece ani. Fiecare grad are impactul lui emoţional şi valoarea lui simbolistică, ori în momentul în care cineva care nici nu a trecut prin armată, sau când a văzut armata a excclamat «Uite, mamă, trec soldaţii!», a ajuns de la soldat sau de la absolvent la gradul de colonel este mult prea mult, iar instituţia aceasta nu merită jignită în acest fel", a cocnchis Dobriţoiu.

Antena 3 a prezentat recent o listă cu numele a 66 de persoane publice - politicieni şi jurnalişti - care ar fi fost înaintate în grad în mod excepţional de fostul ministru al Apărării Gabriel Oprea. Printre numele din listă se află cele ale lui Sorin Blejnar, Gheorghe Falcă, Robert Turcescu, Cezar Preda, Mihai Răzvan Ungureanu, Alexandru Lăzescu, Gheorghe Ştefan, Liviu Negoiţă, Mihai Răzvan Ungureanu, Ioan Botiş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici