Întrunirea comitetului are loc conform procedurii, urmând ca acesta să constate dacă există sau nu vreo ameninţare la adresa României, a precizat directorul de comunicare al Ministerului Mediului, Mihai Drăgan.
Din comitet fac parte ministrul Mediului Graţiela Gavrilescu, secretarii de stat şi directorii tehnici din minister, alături de toţi şefii instituţiilor subordonate: Garda de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Administraţia „Apele Române” etc.
În baza dispoziţiilor viceprim-ministrului pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, structurile pentru situaţii speciale de urgenţă au solicitat Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor să furnizeze în timp real date şi informaţii concrete privind potenţialii factori de risc în urma incendiului produs în Ucraina, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
Un incendiu de pădure a izbucnit marţi în nordul Ucrainei, riscând să se extindă spre centrala nucleară Cernobîl, dezafectată şi izolată în urma accidentului industrial din anul 1986.
Membrii Gărzii Naţionale ucrainene patrulează în pădurile din nordul ţării din cauza suspiciunii declanşării intenţionate a incendiului, a scris, miercuri, pe Facebook ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, citat de Interfax Ucraina.
„Vântul s-a oprit în cursul serii şi noi am limitat rapid incendiul în jurul focarelor mari”, a scris ministrul. „Există o suspiciune rezonabilă cu privire la un atac intenţionat, incendiul izbucnind în mai multe locuri de pe ambele maluri ale râului”, a continuat el, precizând că au fost intensificate patrulele, iar membrii Gărzii Naţionale şi cei ai Ministerului de Interne au fost puşi în alertă.
Potrivit lui Avakov, incendiul care a izbucnit marţi în zona interzisă din jurul centralei nucleare Cernobîl este cel mai mare din 1992. Acesta se află la 20 de kilometri distanţă de centrală, dar depozitul cu combustibil folosit este situat la doar cinci kilometri.
Comentând situaţia, el a declarat că se aşteaptă mai degrabă la o evoluţie pozitivă. „Riscurile sunt mari … Prin urmare – atenţie maximă. Vă voi anunţa dacă mai apar informaţii. Nu există temei pentru a ceda panicii în acest moment. Totul este sub control”, a adăugat el.
Totodată, serviciul ucrainean pentru situaţii de urgenţă în regiunea Kiev a anunţat că nu s-a înregistrat o creştere a nivelului radiaţiilor în capitală.