Compania CAF reacţionează la ancheta DNA privind achiziţia de trenuri noi de metrou: "Vom colabora cu autorităţile pentru clarificarea suspiciunilor"

Compania spaniolă CAF, câştigătorul desemnat al licitaţiei pentru achiziţia de trenuri noi de metrou la Magistrala 5, a anunţat că aşteaptă cu încredere finalizarea cercetărilor în acest caz şi încheierea procesului de soluţionare a contestaţiilor, după decizia CNSC de suspendare a soluţionării.

Urmărește
360 afișări
Imaginea articolului Compania CAF reacţionează la ancheta DNA privind achiziţia de trenuri noi de metrou: "Vom colabora cu autorităţile pentru clarificarea suspiciunilor"

Compania CAF reacţionează la ancheta DNA privind achiziţia de trenuri noi de metrou: "Vom colabora cu autorităţile pentru clarificarea suspiciunilor" (Imagine: caf.ro)

CNSC a suspendat recent soluţionarea contestaţiilor depuse de Alstom Transport şi Astra Vagoane Călători, până la terminarea unei anchete DNA privind această procedură.

"CAF nu poate să comenteze procedura judiciară aflată în derulare. Aşteptăm cu încredere finalizarea cercetărilor în acest caz şi încheierea procesului de soluţionare a contestaţiilor şi ne exprimăm deplina disponibilitate de a coopera cu autorităţile române în vederea clarificării oricăror suspiciuni legate de procedura de achiziţie publică", se arată într-un comunicat al CAF.

Trei membri ai comisiei de licitaţie din Metrorex sunt cercetaţi penal de DNA în legătură cu această licitaţie. Potrivit unui răspuns oficial al DNA, la solicitarea MEDIAFAX, procurorii anticorupţie fac verificări cu privire la posibila săvârşire a infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu şi folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Ancheta DNA îi vizează pe Valeriu Picu, Gabriel-Constantin Sburlan şi Mihai-Marian Andronescu, membri ai comisiei de licitaţie. De asemenea, procurorii îl anchetează şi pe Ovidiu Băncescu, reprezentant al CAF.

"Compania noastră operează, în toată lumea, în concordanţă cu un cod de conduită care prevede reguli foarte stricte referitoare la raporturile dintre angajaţii CAF şi reprezentanţii instituţiilor publice. Regulile noastre impun angajaţilor să se conformeze întrutotul cu legile statului în care îşi desfăşoară activitatea. Este interzisă oferirea de beneficii reprezentanţilor instituţiilor publice, în afara practicilor comerciale uzuale permise de legile în vigoare şi utilizate de toate companiile din industrie", a subliniat compania spaniolă.

Licitaţia cu o valoare estimată de aproximativ 440 milioane euro, cu TVA, vizează achiziţia a minim 43 şi maxim 51 de trenuri pentru Magistrala 5 Drumul Taberei - Pantelimon, cu 258, respectiv 306 vagoane, printr-un acord-cadru cu până la patru contracte subsecvente.

Pentru acest contract, Metrorex a primit la 15 octombrie oferte din partea Astra Vagoane Călători (1,14 miliarde lei), Alstom Transport (322,2 milioane euro), CAF (309,3 milioane euro), CSR din China (272,3 milioane euro) şi Pesa din Polonia (1,5 miliarde lei). Sumele nu includ TVA.

Metrorex a mai atribuit CAF, în anul 2011, un contract în valoare de 97 milioane euro, pentru livrarea a 16 garnituri. Acordul a fost extins la finele anului trecut cu încă opt trenuri, cu un cost de 47 milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici