Companiile farmaceutice speculează situaţia actuală şi au câştiguri fabuloase în urma creşterii preţului acţiunilor lor

  • Directori a cel puţin 11 companii farmaceutice, au avut profituri de peste 1 miliard de dolari în cursa pentru un vaccin împotriva noului coronavirus
  • Directori executivi şi membri ai consiliilor de administraţie ai unor companii din industria farmaceutică şi medicală profită de situaţia prezentă, făcând milioane de dolari după ce anunţă evoluţii pozitive, inclusiv sprijin din partea guvernului, în efortul de a găsi un remediu împotriva Covid-19
  • Firme precum Regeneron, Moderna, Novavax, Translate Bio sau Inovio au avut profituri colosale, cel mai mare profit fiind înregistrat de compania Vaxart, condusă de românul Andrei Floroiu
Urmărește
544 afișări
Imaginea articolului Companiile farmaceutice speculează situaţia actuală şi au câştiguri fabuloase în urma creşterii preţului acţiunilor lor

Companiile farmaceutice speculează situaţia actuală şi au câştiguri fabuloase în urma creşterii preţului acţiunilor lor

Pe 26 iunie, o mică companie din San Francisco numită Vaxart a făcut un anunţ surpriză: Un vaccin împotriva coronavirus, la care lucra, a fost selectat de guvernul SUA pentru a face parte din Operaţiunea Warp Speed, iniţiativa federală de dezvoltare  rapidă de medicamente pentru combaterea Covid-19. Acţiunile lui Vaxart au crescut imediat. Directorii companiei, care cu câteva săptămâni mai devreme primiseră opţiuni de acţiuni în valoare de câteva milioane de dolari, au fost martorii unei creşteri de şase ori a valorii acestora. Iar un fond de investiţii controlat parţial de companie a obţinut instantaneu un profit de mai mult 200 de milioane de dolari în profituri instant.

Unele companii şi investitori pariază pe profiturile imense pe care anumite companii îl vor avea în cursa dezvoltării unui vaccin, de pe urma vânzării a sute de milioane - sau chiar miliarde - de doze către un public disperat.

În industria farmaceutică şi medicală, directorii executivi şi membrii consiliului de administraţie valorifică această situaţie. Aceştia fac milioane de dolari după ce anunţă evoluţii pozitive, inclusiv sprijin din partea guvernului, în eforturile lor de a lupta împotriva Covid-19. După astfel de anunţuri, directori a cel puţin 11 companii - cele mai multe dintre ele firme mai mici, ale căror averi de multe ori depind de succesul sau eşecul unui singur medicament - au vândut din luna martie acţiuni în valoare de peste 1 miliard dolari, conform cifrelor furnizate cotidianului The New York Times de furnizorul de date Equilar.

În unele cazuri, persoanele respective primesc beneficii deja programate sau din tranzacţii automate cu acţiuni. Dar, în alte situaţii, oficiali de rang înalt par să profite de oportunităţile apărute pentru a marca profiturile, în timp ce preţurile acţiunilor companiilor lor sunt ridicate. Şi unele companii au acordat opţiuni pe acţiuni directorilor cu puţin timp înainte de anunţarea progreselor realizate în dezvoltarea vaccinurilor.

Astfel, unele companii sunt în vizorul controlului guvernamental pentru eventuala folosire a asocierii lor cu operaţiunea Warp Speed ca truc de marketing.

De exemplu, titlul principal în comunicatul de presă al Vaxart declara: „Vaccinul Vaxart împotriva covid-19 selectat pentru Operaţiunea Warp Speed a guvernului SUA”, dar realitatea este mult mai complexă.

Unii oficiali de la Departamentul de Sănătate şi Servicii Umane şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că anumite companii, printre care Vaxart, încearcă să umfle preţurile acţiunilor lor exagerând rolul lor în Warp Speed, după cum a declarat un înalt oficial al administraţiei Trump, care a preferat să îşi păstreze anonimatul.

Vaccinul aflat în studiu la Vaxart a fost inclus într-un studiu pe primate, pe care o agenţie federală îl organiza împreună cu Operaţiunea Warp Speed. Dar Vaxart nu este printre companiile selectate pentru a primi sprijin financiar semnificativ de la Warp Speed pentru a produce sute de milioane de doze de vaccin.

„Departamentul pentru Sănătate şi Servicii Umane al SUA” a încheiat acorduri de finanţare cu anumiţi producători de vaccinuri şi negociem cu alţii. Vaxart nu se află în niciuna dintre aceste categorii”, a declarat Michael R. Caputo, secretarul adjunct al departamentului pentru afaceri publice.

Andrei Floroiu, directorul executiv al Vaxart, a primit în iunie acţiuni în valoare de aproximativ 4,3 milioane de dolari. O lună mai târziu, acestea au fost în valoare de mai mult de 28 milioane dolari. Într-o declaraţie dată vineri,  referindu-se la Operaţiunea Warp Speed, Andrei Floroiu a spus: „Credem că vaccinul dezvoltat de Vaxart împotriva covid-19 este cel mai interesant în cadrul O.W.S., fiindcă este singurul vaccin oral (o pastilă)”.

Astfel de tranzacţii sunt în general legale, dar  investitorii şi experţii în guvernanţă corporativă spun că pot crea impresia că directorii profită de informaţii din interior şi ar putea eroda încrederea publicului în industria farmaceutică.

Acţiunile Regeneron, o companie de biotehnologie din Tarrytown, N.Y., au urcat aproape 80 la sută de la începutul lunii februarie, când compania a anunţat o colaborare cu Departamentul de Sănătate şi Servicii Umane pentru a dezvolta un tratament Covid-19. De atunci, directorii companiei şi membrii consiliului de administraţie au vândut acţiuni în valoare de 700 milioane dolari. Directorul executiv, Leonard Schleifer, a vândut acţiuni de 178 de milioane de dolari într-o singură zi în luna mai.

Alexandra Bowie, purtătoarea de cuvânt a Regeneron, a declarat că majoritatea acestor vânzări au fost programate în avans prin programe care vând automat acţiunile directorilor dacă acţiunile ajung la un anumit preţ.

Moderna, un dezvoltator de vaccinuri cu sediul în Cambridge, care nu a adus niciodată pe piaţă un produs, a anunţat la sfârşitul lunii ianuarie că lucrează la un vaccin împotriva coronavirus. De atunci valoarea acţiunilor companiei s-a triplat, oferind companiei o valoare de piaţă de aproape 30 miliarde dolari.

În timp ce unele dintre aceste vânzări erau programate în avans, altele au avut loc spontan.

Flagship Ventures, un fond de investiţii condus de fondatorul şi preşedintele companiei, Noubar Afeyan, a vândut peste 68 de milioane de acţiuni Moderna în 21 mai. Potrivit datelor oficiale, aceste tranzacţii nu au fost programate în avans

Directorii şi membrii consiliului de administraţie de la Luminex, Quidel şi Emergent BioSolutions au vândut acţiuni în valoare cumulată de 85 de milioane de dolari, după ce au anunţat că lucrează la vaccinuri, tratamente sau soluţii de testare.

La alte companii, directorii şi membrii consiliului de administraţie au primit opţiuni de acţiuni cu puţin timp înainte ca firmele să anunţe o informaţie pozitivă, care a ridicat valoarea acţiunilor.

Novavax, un producător de medicamente din Gaithersburg, a început să lucreze la un vaccin la începutul acestui an. În această primăvară, compania a raportat rezultate promiţătoare ale testelor preliminare şi un acord de 1,6 miliarde de dolari cu administraţia Trump. În aprilie, cu acţiunile sale aflate la sub 24 de dolari, Novavax a alocat prime în acţiuni tuturor angajaţilor săi „pentru recunoaşterea muncii extraordinare a angajaţilor noştri de a implementa un nou program de vaccin”. De atunci, acţiunile Novavax s-au ridicat la peste 130 de dolari pe acţiune. Cel puţin pe hârtie, opţiunile de acţiuni ale celor patru directori sunt în valoare de peste 100 de milioane de dolari.

Alţi doi producători de medicamente, Translate Bio şi Inovio, au alocat opţiuni pentru acţiuni directorilor şi membrilor consiliului de administraţie cu puţin timp înainte de a anunţa progrese cu privire la vaccinurile lor pentru coronavirus, fapt ce a dus la creşterea preţului acţiunilor.

Cei mai mulţi bani au fost câştigaţi însă de Vaxart.

La începutul anului, acţiunile Vaxar erau în jur de 35 de cenţi. Apoi, la sfârşitul lunii ianuarie, Vaxart a început să lucreze la un vaccin cu administrare orală pentru noul coronavirus, iar acţiunile sale au început să crească. Cel mai mare acţionar al lui Vaxart este un fond de investiţii din New York, Armistice Capital, care a achiziţionat anul trecut aproape două treimi din acţiunile companiei.

Vaxart, care are doar 15 angajaţi, nu a adus niciodată pe piaţă un vaccin. Însă, în primăvară a anunţat date preliminare pozitive pentru vaccinul său, în parteneriat cu o companie care ar putea să-l producă. La sfârşitul lunii aprilie acţiunile companiei au atins 3,66 dolari – o creştere de zece ori faţă de nivelul din ianuarie.

Pe 25 iunie, Vaxart a anunţat că a semnat o scrisoare de intenţie cu o altă companie care ar putea să o ajute să producă în masă un vaccin împotriva coronavirus. În aceeaşi zi acţiunile lui Vaxart aproape s-au dublat. A doua zi, Vaxart a emis comunicatul de presă potrivit căruia compania a fost selectată pentru  Operation Warp Speed. Acţiunile sale s-au dublat instantaneu, la un moment dat atingând 14 dolari, cel mai înalt nivel din ultimii ani.

Armistice a profitat de creşterea exponenţială a acţiunilor – la acel moment, cu peste 3.600% începând din ianuarie. Vineri, 26 iunie, şi lunea următoare, fondul de investiţii şi-a exercitat certificatele pentru a cumpăra aproape 21 de milioane de acţiuni Vaxart fie pentru 30 de cenţi pe unitate, fie pentru 1,10 dolari – achiziţii pe care nu ar fi fost în măsură să le facă la fel de rapid, dacă acordul său cu Vaxart nu ar fi fost modificat cu câteva săptămâni mai devreme. Apoi, Armistice a vândut imediat acţiunile la preţuri de la 6,58 la 12,89 dolari pe unitate, potrivit datelor declarate. Profiturile fondului speculativ au fost imense: peste 197 de milioane de dolari.

Totodată, fondul de investiţii a vândut şi unele dintre acţiunile Vaxart pe care le cumpărase anterior, înregistrând profituri suplimentare de zeci de milioane de dolari, până  pe 29 iunie, Armistice vânzând aproape toate acţiunile sale Vaxart.

Boyd şi Armistice au refuzat să comenteze.

Floroiu a spus că modificarea acordului cu Armistice „a fost în beneficiul Vaxart şi al acţionarilor săi” şi a ajutat compania să strângă bani pentru a lucra la vaccinul Covid-19. Când, la jumătatea lunii iunie, a devenit director executiv, Floroiu a primit opţiuni pe acţiuni în valoare de aproximativ 4,3 milioane de dolari. O lună mai târziu, acele opţiuni valorau peste 28 de milioane de dolari.

În mod normal, atunci când companiile emit opţiuni de acţiuni către directori, opţiunile nu pot fi exercitate timp de luni sau ani de zile. Din cauza condiţiilor neobişnuite şi a creşterii preţului acţiunilor Vaxart, cea mai mare parte a opţiunilor deţinute de Floroiu pot fi încasate acum.

Membrii consiliului de administraţie al Vaxart au primit, de asemenea, alocări mari de opţiuni pe acţiuni, care le oferă dreptul de a cumpăra acţiuni ale companiei la preţuri cu mult sub nivelul la care sunt tranzacţionate în prezent. Cu cât preţul acţiunilor este mai mare, cu atât profiturile sunt mai mari.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici