Companiile şi-au dublat oferta de joburi în vara 2022, faţă de anul trecut

  • Prima vară fără restricţii rescrie obiceiurile pe piaţa muncii.
  • Companiile şi-au dublat oferta de joburi comparativ cu vara anului 2021, iar candidaţii au fost cu aproape 20% mai activi, chiar şi în perioada concediilor, potrivit unui studiu BestJobs. Un specialist IT a câştigat până la 4.600 euro.
Urmărește
170 afișări
Imaginea articolului Companiile şi-au dublat oferta de joburi în vara 2022, faţă de anul trecut

Piaţa muncii a fost extrem de dinamică în perioada iunie - august a acestui an. Deşi restricţiile au fost ridicate şi anumite sectoare ale economiei s-au reactivat, războiul din Ucraina a creat instabilitate, iar măsurile adoptate la nivel internaţional au condus către creşterea inflaţiei şi scăderea puterii de cumpărare a românilor. Mulţi candidaţi s-au reorientat către oportunităţi mai bine plătite sau au căutat modalităţi de suplimentare a veniturilor, prin joburi cu jumătate de normă. Datele platformei de recrutare BestJobs arată că, în lunile de vară, candidaţii au devenit mai activi în căutarea de joburi, iar numărul de aplicări a crescut cu 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Mai mult, se remarcă o creştere a interesului candidaţilor pentru domenii precum Inginerie, Producţie/Logistică şi HoReCa.

Sezonul estival a adus de asemenea creşteri semnificative şi în activitatea companiilor, iar numărul total de joburi disponibile s-a dublat comparativ cu vara anului 2021.

„Piaţa muncii se adaptează constant la contextul social şi economic, astfel că în lunile de vară atât activitatea angajatorilor, cât şi a candidaţilor s-a intensificat. De asemenea, angajatorii sunt mai atenţi la nevoile candidaţilor, care sunt în căutarea unui loc de muncă ce le oferă flexibilitate şi stabilitate, dovadă fiind şi faptul că în perioada iunie - august, oferta de joburi ce pot fi făcute de la distanţă a crescut cu aproape un sfert comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut”, spune Ana Vişian, Marketing Manager BestJobs.

Modul de lucru hibrid care a prins contur în 2021, ca efect al pandemiei, a crescut în preferinţele angajaţilor şi angajatorilor. Astfel, în perioada iunie - august a acestui an, 40% dintre ofertele de joburi de pe BestJobs au menţionat formatul hibrid, acest mod de lucru devenind o tendinţă a anului 2022.

Lunile de vară au reprezentat un moment bun şi pentru candidaţii fără experienţă, care îşi doresc să se orienteze în carieră şi să ia contact cu piaţa muncii. Companiile care au dorit să atragă tinerii în echipe au publicat aproape 3.000 de joburi potrivite pentru entry-level.

Chiar şi după creşteri, salariile din HoReCa şi Turism se menţin sub salariul mediu net naţional. IT-ul rămâne domeniul cu cele mai mari oferte

Ridicarea restricţiilor din primăvara acestui an a redresat domeniul HoReCa, revitalizând Turismul. Salariile au crescut în prima jumătate a acestui an în aceste două sectoare de activitate (cu 10%) şi se află pe o pantă ascendentă, din dorinţa de a atrage personal specializat după instabilitatea şi sentimentul de neîncredere faţă de aceste domenii, generate de pandemie. În acest sens, printre joburile specifice sezonului estival se numără rolul de Recepţionist, cu 500 - 700 de euro pe lună, în medie, Agent turism, cu o ofertă salarială medie cuprinsă între 600 - 800 de euro pe lună, Ospătar, care poate accesa un salariu mediu de 500 - 800 de euro/lună şi Livrator, cu un salariu mediu lunar de 500 - 650 euro. Aşadar, deşi salariile au crescut în primele 6 luni ale anului 2022 în HoReCa şi Turism, cele mai multe poziţii nu depăşesc salariul mediu net, la nivel naţional.

Companiile au mai recrutat în această vară pentru poziţii precum Merchandiser, cu o ofertă salarială medie care porneşte de la 450 de euro şi poate ajunge până la 600 de euro pe lună, Lucrător comercial, cu un câştig mediu lunar de 450 - 600 de euro şi Casier, cu un salariu net lunar de 450 - 600 de euro. Acestea au fost totodată şi printre cele mai mici oferte salariale de pe piaţă, adresându-se unor candidaţi necalificaţi sau fără experienţă.

„În urma valului semnificativ de activităţi specifice sezonului estival, observăm că densitatea ofertelor profesionale a fost mai mare în Constanţa, Bucureşti, Braşov, Cluj şi Timişoara, principalele oraşe cu potenţial turistic din România, care în acelaşi timp sunt principalii poli demografici şi economici la nivel naţional”, completează Ana Vişian, Marketing Manager BestJobs.

Salariile din Transporturi, Producţie/ Logistică, Vânzări şi Financiar se situează la un nivel mediu. Printre astfel de poziţii, se numără cea de Manager Transport, cu un salariu mediu net de 800 - 1.300 euro, Gestionar depozit, cu un salariu de 700 - 900 euro, Specialist achiziţii, cu 800 - 1000 euro pe lună şi cea de Contabil, cu 800 - 1000 euro.

În topul celor mai mari câştiguri se încadrează salariile nete ale specialiştilor ce lucrează în domeniul IT, care pot ajunge până la 4.600 de euro. Un astfel de job este cel de Senior C++ Developer, precum şi cel de DevOps Engineer, iar ambele pot fi realizate de la distanţă, în timp ce un Country Manager poate atinge nivelul de 4.000 de euro. Un Senior Sales Executive poate accesa o ofertă salarială medie de 3.600 de euro pe lună, în timp ce salariul lunar net al unui Automation engineer Siemens PLC este de 2.500 de euro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
job,
salarii

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici