Componenţa Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din Prahova, decisă de CJ fără avizul Ministerului Muncii

Actuala componenţă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din Prahova a fost decisă de Consiliul Judeţean fără avizul avizul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, a declarat, vineri, ministrul Mariana Câmpeanu.

Urmărește
671 afișări
Imaginea articolului Componenţa Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din Prahova, decisă de CJ fără avizul Ministerului Muncii

Componenţa Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din Prahova,decisă de CJ fără avizul Ministerului Muncii (Imagine: Catalin Abagiu / MediafaxFoto)

În urma controlului făcut la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Prahova s-a stabilit că nu s-a respectat procedura de evaluare complexă, conform legislaţiei în vigoare, în sensul că persoanele adulte au fost evaluate de membrii Comisiei de evaluare, şi nu de specialiştii Serviciului de evaluare complexă, singura structură cu atribuţii în acest sens, a spus ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

Ministrul a precizat că verificările au arătat că angajaţii serviciului nu se deplasează la domiciliul persoanelor, astfel că evaluarea se face doar în baza documentelor.

"Este foarte grav că aceste evaluări nu se fac la domiciliul persoanei", a spus Mariana Câmpeanu.

Premierul Victor Ponta a cerut miercuri reprezentanţilor ministerelor Muncii şi Sănătăţii, precum şi Corpului de Control al Guvernului să analizeze situaţia de la DGASPC Prahova, astfel încât să fie stabilit dacă vinovaţii trebuie concediaţi sau dacă trebuie schimbat sistemul.

"Rog cele două ministere, Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii, împreună cu Corpul meu de control, să mă informeze dacă este o problemă de persoane, trebuie date afară acele persoane, dacă e o problemă de sistem trebuie să îmbunătăţim sistemul", a spus Ponta, enunţând posibilitatea ca Autoritatea Naţională a Persoanelor cu Handicap să revină sub coordonarea Guvernului.

Georgeta Bratu, secretar de stat la Ministerul Muncii, prezentă la şedinţă în absenţa ministrului Mariana Câmpeanu, i-a spus premierului că ministerul se ocupă doar de elaborarea metodologiei în domeniu şi nu coordonează direcţiile teritoriale de sistenţă socială. Ea a mai precizat că bătrâna care a fost prezentată în mass-media cum urca, în genunchi, scările Direcţiei de Asistenţă Socială Prahova venea doar să depună o cerere şi nu a fost chemată pentru reevaluare.

"Cazul prezentat la televizor - venise doar să-şi depună dosar de persoană cu handicap, nu era chemată la reevaluare şi acest lucru putea fi făcut şi de fiul care o însoţea", a explicat Bratu.

Premierul a replicat că nu doreşte ca responsabilitatea să fie "pasată" de la Guvern la autorităţi locale şi invers.

Mai multe măsuri organizatorice, între care reamenajarea spaţiilor unde funcţionează serviciile şi selectarea mai riguroasă a dosarelor propuse pentru reevaluare, au fost dispuse la DGASPC Prahova, după ce două bătrâne care au mers să îşi depună dosarele de handicap au fost transportate la spital.

Directorul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Prahova, Vasilica Florea, a declarat că o echipă de control de la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) s-a deplasat la sediul DGASPC, după ce două bătrâne care voiau să îşi depună dosarele de handicap au ajuns la spital, una leşinând la coadă, iar cealaltă căzând pe scările instituţiei şi suferind un traumatism cranian.

Echipa de control a dispus ca reprezentanţii DGASPC Prahova să facă programările pentru depunerea dosarelor într-un interval de timp riguros stabilit, să reamenajeze şi să reorganizeze spaţiile în care funcţionează serviciile şi să facă o selectare mai riguroasă a dosarelor propuse pentru reevaluare.

Două bătrâne în vârstă de 82 şi 74 de ani care au mers, marţi, la Direcţia de Asistenţă Socială Prahova pentru depunerea dosarului de handicap au fost transportate la spital după ce una dintre ele a leşinat la coadă, iar cealaltă a căzut pe scările instituţiei, suferind un traumatism cranian.

Luni, televiziunile au prezentat imagini cu o bătrână care venise la sediul DGASPC Prahova pentru reevaluarea dosarului de handicap şi care a fost filmată urcând scările sprijinindu-se în mâini şi cu ajutorul unui scaun din lemn.

Minsitrul Mariana Câmpeanu declara, ulterior, că doi reprezentanţi ai Ministerului Muncii vor merge la Direcţia de Asistenţă Socială Prahova pentru a verifica modul în care sunt făcute programările pentru evaluarea dosarelor persoanelor cu handicap.

"Doamna care era obişnuită să se deplaseze în interiorul locuinţei dumneaei cu sprijinul unui scaun de lemn pentru că probabil nu are în posesie un scaun rulant sau un cadru a vrut să urce mai intempestiv scările şi a urcat sprijinindu-se de acel scaun fără a utiliza rampa şi fără ca cel care o însoţea să apuce să solicite de la noi un scaun rulant, pentru că noi avem la parter astfel de scaune destinate chiar acestora persoane nedeplasabile. Cineva de la noi a văzut-o pe doamna, i-a pus la dispoziţie un scaun, a urcat, şi-a rezolvat situaţia şi a plecat fără niciun fel de incidente. Numai că această mişcare mai intempestivă a doamnei a fost surprinsă de către reprezentanţii mass media şi prezentată parţial în context ca fiind o situaţie în care noi umilim persoane cu handicap", declara, despre această situaţie, directorul DGASPC Prahova, Vasilica Florea.

Ea a susţinut că fiul femeii nu a vrut să facă o reclamaţie cu privire la această situaţie şi că acesta a dat o declaraţie din care reiese că mamei sale i-a fost pus la dispoziţie un scaun cu rotile, dar şi că la sediul instituţiei este amenajată o rampă pentru persoanele cu handicap.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici