Compuşii sintetici prezenţi în produsele de zi cu zi ajung în sânge şi afectează dezvoltarea hormonală şi metabolică - studiu

  • Tu ştii ce pui pe tenul tău sau ce chimicale există în obiectele pe care le atingi zilnic?
  • Cercetătorii au analizat eşantioane de studiu de la copii mici, adolescenţi şi adulţi tineri, toţi aceştia având în sânge un amestec de diferiţi compuşi sintetici numiţi substanţe perfluoroalchilice şi polifluoroalchilice - sau PFAS -, inclusiv PFOS, PFOA, PFHxS, PFNA, PFHpS şi PFDA.
Urmărește
1796 afișări
Imaginea articolului Compuşii sintetici prezenţi în produsele de zi cu zi ajung în sânge şi afectează dezvoltarea hormonală şi metabolică - studiu

Compuşii sintetici prezenţi în produsele de zi cu zi ajung în sânge şi afectează dezvoltarea hormonală şi metabolică - studiu

Un nou studiu arată că substanţele chimice potenţial toxice care se găsesc în produsele de zi cu zi, inclusiv în ambalajele de fast-food, în machiaj, în covoare sau apa de la robinet, modifică procesele hormonale şi metabolice necesare pentru creşterea şi dezvoltarea umană.
 
„Expunerea la o combinaţie de PFAS nu numai că a perturbat metabolismul lipidic şi al aminoacizilor, dar a alterat şi funcţia hormonilor tiroidieni la copii”, a declarat autorul principal Jesse Goodrich, profesor asistent de Ştiinţe ale populaţiei şi sănătate publică la Şcoala de Medicină Keck a Universităţii Keck din California de Sud.
 
Cercetarea, publicată în revista Environmental Health Perspectives, a avut şi o descoperire unică: rezultatele au arătat că o combinaţie de şase PFAS a avut un impact mai pronunţat asupra metabolismului şi a funcţiei hormonale decât oricare dintre acestea în mod izolat. „Acest lucru este important, deoarece majoritatea oamenilor poartă un amestec de substanţe chimice în sânge”, a spus Goodrich. 
 

CE sunt PFAS?

Deseori numite „substanţe chimice veşnice”, deoarece nu se descompun cu uşurinţă în mediul înconjurător, PFAS sunt utilizate în ambalajele alimentare pentru a preveni ca grăsimea şi apa să pătrundă în ambalajele alimentare şi în paharele pentru băuturi. Aceste substanţe chimice sunt, de asemenea, utilizate pentru a face covoarele, hainele şi mobilierul rezistente la pete, apă şi grăsime. Printre alte utilizări se numără ustensilele de gătit antiaderente, telefoanele mobile, aeronavele comerciale şi vehiculele cu emisii reduse.

 

Dezvoltarea armonioasă a copiilor, pusă în pericol

 
Pentru ca cei mici să se dezvolte în mod corespunzător, tiroida produce doi hormoni cheie care joacă un rol în controlul tensiunii arteriale şi în modul în care organismul produce şi utilizează proteinele, grăsimile şi carbohidraţii, a precizat Clinica Mayo. Aceşti mesageri chimici „afectează fiecare celulă din organism”. Aminoacizii sunt necesari pentru a produce enzime, hormoni, proteine şi alte molecule necesare, în timp ce lipidele controlează modul în care sunt stocate vitaminele, ajută la producerea de hormoni şi reglează modul în care grăsimile sunt transformate în energie şi utilizate sau stocate.
 
„Acest studiu face o analiză în profunzime a modului în care expunerea la PFAS nu afectează doar nivelurile de hormoni la om, ci şi diferite căi metabolice”, a declarat David Andrews, cercetător senior la Environmental Working Group, un grup de susţinere care a creat o hartă naţională a siturilor contaminate cu PFAS. Modificările acestor markeri metabolici pot indica „o serie de rezultate diferite în ceea ce priveşte sănătatea copiilor în viitor, cum ar fi o susceptibilitate crescută la obezitate, rezistenţă la insulină, risc crescut de boli ale ficatului gras şi, eventual, de cancer", a declarat Andrews, care nu a fost implicat în studiu.
 

PFAS-urile pot provoca boli grave

Unii dintre cei mai studiaţi PFAS, cum ar fi acidul perfluorooctan sulfonic (PFOS) şi acidul perfluorooctanoic (PFOA), au fost asociaţi cu colesterolul ridicat, cancerul de rinichi şi alte tipuri de cancer, colita ulcerativă, boli sau disfuncţii tiroidiene şi multe alte afecţiuni.
 
Cercetătorii au folosit spectrometria de masă de înaltă rezoluţie pentru a studia impactul PFAS asupra metabolismului, a declarat coautorul Dr. Lida Chatzi, profesoară de Ştiinţe ale populaţiei şi sănătate publică la Şcoala de Medicină Keck a USC.
 
„Abordările tradiţionale măsoară câte o substanţă chimică la un moment dat (...) Această tehnologie ne permite să măsurăm fiecare substanţă chimică care se află în sânge - peste 10.000 - şi să obţinem această imagine foarte, foarte detaliată a ceea 
 

Ce recomandă experţii

 
Experţii sugerează evitarea covoarelor rezistente la pete, a tapiţeriilor şi a spray-urilor de impermeabilizare, împreună cu ustensilele de gătit antiaderente. Folosiţi în schimb produse din fontă, oţel inoxidabil, sticlă sau smalţ. Verificaţi pe etichete dacă există ingredientul politetrafluoretilenă, sau PTFE, sau alte ingrediente „fluoro” şi evitaţi-le şi pe acestea.
 
Nu mâncaţi floricele de porumb la microunde sau alimente grase învelite în hârtie şi renunţaţi la recipientele pentru mâncare la pachet şi alte ambalaje alimentare. În schimb, puteţi gătiţi acasă şi consumaţi mai multe alimente proaspete.
 
La rândul lor, produsele de machiaj şi de îngrijire personală conţin, de asemenea, PFAS pentru a condiţiona, netezi sau face ca pielea să pară strălucitoare. Începeţi prin a evita produsele cosmetice etichetate ca fiind „de lungă durată”, despre care un studiu din 2021 a constatat că au cele mai ridicate niveluri de compuşi PFAS.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici