Computerland România a finalizat distribuţia unei lucrări de mare erudiţie “Spaţiul istoric şi etnic românesc”

Urmărește
289 afișări
Imaginea articolului Computerland România a finalizat distribuţia unei lucrări de mare erudiţie “Spaţiul istoric şi etnic românesc”

Lucrarea “Spaţiul Istoric şi Etnic Românesc”, piesă de rezistenţă a istoriografiei româneşti, a fost reeditată în septembrie 2020, sub egida prestigioasă a Editurii Militare din Bucureşti, la iniţiativa şi cu susţinerea financiară a Computerland România.

În vederea constituirii într-un material documentar de interes şi pentru cititorii străini, lucrarea de faţă a fost editată în format bilingv român – englez, fiind tipărită în Italia, la “Arc Group Italia SRL” şi se adresează atât instituţiilor culturale şi academice, cât şi instituţiilor publice şi private care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României şi peste hotare.

Elaborată în varianta sa iniţială în anii grei ai celui de - al Doilea Război Mondial, această amplă sinteză istorică este un exemplu de probitate ştiinţifică şi patriotism care demonstrează fără echivoc continuitatea românismului în arealul istoric al Daciei lui Burebista şi a lui Decebal. Operă remarcabilă a unui colectiv de istorici ai vremii, lucrarea constituie un răspuns academic obiectiv la tezele antiromâneşti apărute de-a lungul vremii.

Reeditarea acestei opere desăvârşite, fără a avea scop comercial, a fost startata la inceputul anului 2018 si a reprezentat rodul muncii generoase a unui colectiv format din mari iubitori de istorie. Aceşti oameni pasionaţi au dorit sa readucă la lumină o lucrare de referinţă pentru orice român şi pentru România, plecând de la teza că “Istoria este în primul rând chemată să găsească şi să rostească adevărul”.

În cadrul studiului introductiv la Atlasul “Spaţiul istoric şi etnic românesc”, ediţia anastatică, publicată la Iaşi, În 2011, Dl. Prof. Gheorghe Buzatu spunea:

“Atlasul intitulat Spaţiul istoric şi etnic românesc a apărut – fapt deosebit de semnificativ – simultan cu constituirea Biroului Păcii, astfel încât cei mai proeminenţi membri ai acestuia au colaborat la realizarea volumului, veritabil monument al ştiinţei şi culturii naţionale, operă egală în proporţii şi semnificaţie cu impresionanta Enciclopedie a României […]

Reeditarea are drept temei nu numai o firească restituire a unei cărţi de valoare, ci şi necesitatea redeşteptării spiritului românesc, descătuşat de orice vremelnice oprelişti […]

Atlasul Spaţiul istoric şi etnic românesc a stat permanent la dispoziţia delegaţilor României în toate confruntările internaţionale, inclusiv, după cum s-a observat, în prima ordine, în pregătirea de către reprezentanţii Bucureştilor a materialelor absolut necesare pentru Congresul Păcii de la Paris din iulie-octombrie 1946 şi, nu mai puţin, în cadrul dezbaterilor furtunoase din Forumul reunit în Capitala Franţei […] Cu aportul specialiştilor, programul împlinit a excelat prin profunzime şi concreteţe, prin realism şi amploare, iar roadele activităţii s-au evaluat la şi după Conferinţa Păcii de la Paris, unde s-au dovedit neprecupeţite toate materialele adunate relativ îndeosebi la Transilvania […]

După cum lesne s-a putut constata, de o mare eficienţă în opera Biroului Păcii s-a dovedit activitatea istoricilor, geografilor, etnologilor, statisticienilor şi geopoliticienior, reuniţi în cele două secţii de profil – istorică sau etnică, biologică şi statistică. Numai într-un mare context a fost posibil ca, datorită aceloraşi specialişti, să fie valorificate, într-un termen minim şi cu o periodicitate exemplară, excelente sinteze consacrate trecutului, hărţi şi lucrări de cartografie istorică şi etnică.”

Faţă de lucrarea iniţială, au fost adăugate capitole noi cuprinzând atât date din Republica Moldova, cât şi evoluţii ale unor realităţi istorice ce au avut loc în Europa după anul 1945.

După cum se poate observa încă din primele pagini, această operă s-a bucurat de susţinerea Academiei Române, remarcându-se prezentările de excepţie, din deschiderea lucrării, respectiv: “Spaţiul Istoric şi Etnic Românesc – Temeiul României Întregite de la 1918” a Dlui. Acad. Ioan-Aurel Pop şi “Cuvânt-Înainte” oferit de Dl. Acad. Răzvan Theodorescu.

Acest demers istoriografic a fost susţinut cu deosebită dăruire de către Dl. Nicolae Badea, care supune atenţiei cititorilor în scurta prezentare “Cuvinte nerostite încă” ideea că “orice proiecţie a viitorului unei naţii porneşte de la o cunoaştere documentată a trecutului său.”

Lucrarea “Spaţiul Istoric şi Etnic Românesc” s-a bucurat de sprijinul Partenerilor: Academia Română, Agenţia de Informaţii Geospaţiale a Apărării „General de divizie Constantin Barozzi”, Institutul Naţional de Statistică şi Editura Militară.

Până în prezent, câteva sute de exemplare au fost oferite unor personalităţi din cadrul Cancelariei Prezidenţiale, Senatului României, Camerei Deputaţilor, ministerelor, ambasadelor, bibliotecilor judeţene, Patriarhiei, colegiilor, şcolilor şi academiilor de profil, scriitorilor şi jurnaliştilor, personalităţilor din domeniul bancar şi mediul privat românesc şi internaţional.

Ţinând cont că românii s-au afirmat dintotdeauna prin mândrie naţională şi patriotism, acest demers cultural – istoric iniţiat, cu mare onoare, de către Computerland România urmează a continua şi pe parcursul anului 2022 printr-o serie de proiecte de mare anvergură.

La final de an, Computerland România doreşte să mulţumească tuturor cititorilor pentru clipa de răgaz acordată parcurgerii acestei lucrări, ce reprezintă o adevărată arheologie a cunoaşterii neamului românesc şi urează tuturor românilor un călduros “La mulţi ani!”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici