Concediere colectivă a angajaţilor de la Bechtel nu respectă prevederile legale

Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj ia în calcul acţionarea în instanţă a companiei americane Bechtel, constructorul Autostrăzii Transilvania, susţinând că procedura de concediere colectivă a tuturor angajaţilor nu respectă prevederile legale.

Urmărește
52 afișări
Imaginea articolului Concediere colectivă a angajaţilor de la Bechtel nu respectă prevederile legale

Concediere colectivă a angajaţilor de la Bechtel nu respectă prevederile legale

Directorul AJOFM Cluj, Daniel Don, a acuzat, joi, Bechtel de "şantaj" la adresa instituţiilor statului român şi "de abuz".

"Astfel de măsuri împotriva oamenilor sunt măsuri de şantaj la adresa statului şi instituţiilor statului, lucruri pe care nu o să le agreăm. Vom sprijini sindicatul în acţionarea în instanţă a Bechtel pentru că deja abuzurile companiei sunt prea multe. Luăm în calcul acţionarea în instanţă a Bechtel de către AJOFM Cluj, notificarea de disponibilizarea colectivă fiind nulă de drept pentru că nu s-a respectat procedura legală", a precizat Don.

Potrivit acestuia, AJOFM Cluj a primit o notificare din partea Bechtel cu privire la intenţia de disponibilizare colectivă a aproape două mii de angajaţi care trebuia transmisă după negocieri cu sindicatul.

"Procedura nu este respectată, nu a fost convocat sindicatul înainte de transmiterea intenţiei de concediere colectivă. Noi trebuia să fim notificaţi după ce se finalizează negocierea cu sindicatul şi se bate în cuie disponibilizarea şi în ce condiţii. Această procedură nu s-a consumat, nu a avut loc dialogul cu sindicatele, nu ştim ce au propus sindicatele. Este un şantaj la adresa instituţiilor statului. Oamenii nu trebuie să fie o masă de manevră în această luptă de interese", a explicat Don.

Acesta a susţinut că, de-a lungul timpului, Bechtel "a încălcat absolut toate legile din România privind situaţia personalului".

"Considerăm că din nou se abuzează la Bechtel în ceea ce priveşte politica de resurse umane şi aplicarea Codului Muncii din România", a afirmat şeful AJOFM Cluj.

Potrivit lui Don, în cazul în care se va ajunge la concedierea efectivă a celor aproape două mii de angajaţi ai Bechtel, rata şomajului în judeţul Cluj va creşte de la 6,6 la sută la 7,3 la sută.

"Rata şomajului va creşte de la 6,6 la sută la 7,3 la sută, dar AJOFM Cluj a făcut faţă la situaţii mult mai grele decât ar fi disponibilizarea a două mii de oameni de la Bechtel. Nu suntem în măsură să ne sperie această eventuală concediere colectivă. Putem face faţă acestei situaţii. Şantajul ieftin la care a recurs Bechtel, că dă sau nu dă oameni afară, nu constituie o sperietură pentru noi", a spus Daniel Don.

Acesta a avertizat Bechtel că în cazul în care ar relua activitatea şi ar trece la reangajarea de personal, "AJOFM Cluj nu îi va mai acorda niciun sprijin".

Bechtel a anunţat, miercuri, că ar putea efectua concedieri colective, din cauza datoriilor Companiei Autostrăzi şi Drumuri, urmând ca disponibilizaţii să primească plăţi compensatorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici