Concurs de ciocnit ouă în faţa bisericii: Un vechi obicei de Paşte, respectat cu sfinţenie într-un sat din Bistriţa-Năsăud

Localnicii din satul Stupini, judeţul Bistriţa-Năsăud, respectă şi astăzi un vechi obicei: de Paşte trec pe la cimitir pentru a le duce morţilor ouă roşii, iar apoi se întrec într-un concurs de ciocnit ouă, în faţa bisericii.„Cu cine ciocneşti ouă de Paşti,te întâlneşti pe lumea cealaltă”, cred ei.

Urmărește
450 afișări
Imaginea articolului Concurs de ciocnit ouă în faţa bisericii: Un vechi obicei de Paşte, respectat cu sfinţenie într-un sat din Bistriţa-Năsăud

Concurs de ciocnit ouă în faţa bisericii: Un vechi obicei de Paşte, respectat cu sfinţenie într-un sat din Bistriţa-Năsăud

După slujba din ziua de Paşte, sătenii din Stupini, comuna Sânmihaiu de Câmpie, iau ouă roşii pe care le duc în cimitir şi le dăruiesc rudelor şi prietenilor decedaţi.

Apoi, toată lumea, gătită de sărbătoare, se îndreaptă din nou spre biserică, în a cărei curte începe o adevărată competiţie de ciocnit ouă.

„Toată lumea vopseşte în această perioadă zeci de ouă, astfel încât copiii şi bunicii să aibă suficiente rezerve pentru a ciocni cu întreg satul. Tradiţia spune cel care are oul mai tare ia şi oul celuilalt. Este foarte importantă pentru noi această tradiţie şi faptul că se respectă are şi o implicare socială, nu numai religioasă. Oamenii vin aici să se vadă şi altfel decât se văd în restul anului, aici dispar diferenţele sociale, nu există bogatul satului, nu există săracul satului. Toată lumea ciocneşte oul cu toată lumea şi este o bună dispoziţie continuă”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Ioan Mureşan, unul dintre participanţi.

Pentru acest eveniment, fiecare familie din sat pregăteşte până la o sută de ouă vopsite.

Există chiar şi nişte reguli ale ciocnitului de ouă, explică etnologul Maximilian Menuţ.

„Se crede că oamenii care ciocnesc ouă de Paşte se întâlnesc pe lumea cealaltă. Oul se ciocneşte capul cu capul şi dosul cu dosul, dar în prima zi de Paşte se ciocneşte numai cap în cap. De regulă, cel mai mic ca vârstă ţine oul şi cel mare îl ciocneşte. Se spune: <Hristos a înviat!> şi se răspunde: <Adevărat a Înviat!>. Există şi tradiţia „pe luate”, cine sparge oul are voie să îl ia pe celălat, iar dacă partenerul refuză să îl dea, pe lumea cealaltă îl va mânca stricat. În Bistriţa-Năsăud şi culorile ouălor au diferite simbolistici: roşu este simbol al sângelui, al soarelui, al focului, al dragostei şi al bucuriei de viaţă; negru este eternitate; galbenul – lumină, fericire, recoltă şi ospitalitate; verdele reprezintă reînnoirea naturii, prospeţime, rodnicie şi speranţă; albastru – vitalitate, cer şi sănătate, iar violet sau lila - stăpânire de sine, răbdare, încredere în dreptate”, a precizat Maximilian Menuţ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici