Condiţiile din închisorile din România NU întrunesc standardele internaţionale. România, CRITICATĂ de Departamentul american de Stat

Condiţiile de trai din închisorile din România rămân în continuare aspre şi nu întrunesc standardele internaţionale, susţine raportul anual privind Drepturile Omului al Departamentului american de Stat.

Urmărește
885 afișări
Imaginea articolului Condiţiile din închisorile din România NU întrunesc standardele internaţionale. România, CRITICATĂ de Departamentul american de Stat

Condiţiile din închisorile din România NU , în raportul anual privind Drepturile Omului

Abuzul autorităţilor asupra deţinuţilor continuă să fie o problemă în închisorile din România.

Conform presei şi ONG-urilor, gardienii asaltează prizonierii, aceştia fiind de asemenea atacaţi şi abuzaţi de alţi deţinuţi.

În luna martie, Guvernul român a adoptat noi reglementări pentru închisori şi pentru perioada de detenţie premergătoare proceselor, în scopul aducerii legilor în conformitate cu legislaţia penală, aflată în vigoare din anul 2014.

Potrivit cifrelor oficiale, suprapopularea închisorilor reprezintă o altă problemă, în mod special faptul că nu este împlinit standardul Comitetului Consiliului European pentru Prevenirea Torturii, de aproape patru metru pătraţi destinaţi fiecărui prizonier. În iulie 2016, în puşcăriile din România erau deţinute 28.278 de persoane, deşi închisorile aveau spaţiul necesar numai pentru 18.826 dintre acestea. În timp ce s-au remarcat anumite îmbunătăţiri precum reparaţii şi reamenajare, îndeosebi în spaţiile deja existente, condiţiile rămân în continuare aspre în cadrul sistemului de detenţie.

În iulie 2016 au izbucnit mai multe proteste, acestea răspândindu-se la aproape jumătate din închisorile statului român, faţă de condiţiile aspre de trai. Protestatarii au făcut greva foamei, au ars saltele şi au aruncat cu sticle în gardieni. Mai mulţi deţinuţi dintr-o serie de închisori susţin că au fost bătuţi de gardieni în timpul intervenţiilor de a opri protestele din închisori, o parte din aceste acuzaţii fiind confirmate în urma unei anchete întreprinse de Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Unii dintre aceştia au declarat că se tem să vorbească din cauza eventualelor repercursiuni.

Potrivit rapoartelor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în primele opt luni ale anului 2016, 58 de persoane au murit în închisorile româneşti, trei dintre aceştia sinucigându-se, iar restul din cauza unor boli şi afecţiuni de sănătate.

În septembrie şi octombrie 2016, angajaţii penticenciarelor au iniţiat proteste faţă de condiţiile de muncă inadecvate şi orele suplimentare neplătite.

În luna aprilie a anului trecut, Guvernul a adoptat un plan de investiţie ce se va întinde până în anul 2023, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi crearea de spaţii suplimentare în închisorile din România. Planul a fost adoptat pentru a evita o decizie a Curţii Europene pentru Drepturile Omului ce ar putea sista toate cazurile legate condiţiile de trai din închisori până când situaţia sistemică este remediată. În luna octombrie, fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, a declarat că a minţit în faţa Curţii Europene pentru Drepturile Omului, atunci când a raportat că Guvernul deţinea banii necesari pentru penitenciare, notând că documentaţia oferită de aceasta nu era de fapt bazată pe alocarea bugetară actuală.

Potrivit unui raport al Asociaţiei Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, un anumit număr al închisorilor din România nu oferă asistenţă medicală suficientă, calitatea mâncării este proastă şi uneori aceasta este insuficientă. În unele închisori sistemul de încălzire şi ventilaţie este inadecvat, nu există un număr suficiente de băi, condiţiile de igienă sunt slabe, lipseşte oportunitatea locurilor de muncă, iar activităţile educaţionale sunt insuficiente.

Conform raportului, autorităţile independente nu investighează întotdeauna acuzaţiile credibile în pribvinţa condiţiilor inumane.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici