Conducerea ANI: Decizia CC ar putea afecta aderarea la Spaţiul Schengen
Conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) a susţinut vineri că decizia Curţii Constituţionale (CC) privind legea de funcţionare a instituţiei va avea consecinţe nu numai asupra activităţii Agenţiei, ci şi asupra fondurilor europene şi aderării la Spaţiul Schengen.
Conducerea ANI: Decizia CC ar putea afecta aderarea la Spaţiul Schengen (Imagine: Mediafax Foto)
Şeful ANI, Cătălin Macovei, a spus vineri în cadrul unei conferinţe de presă că decizia CC, pe care nu o cunoaşte decât din surse de presă, va afecta nu numai activitatea Agenţiei, iar consecinţele "nu pot fi comensurate".
"Reacţiile nu vor fi pozitive, consecinţele nu se vor resfrânge doar asupra activităţii ANI, ci şi asupra fondurilor europene acordate României şi asupra aderării României la Spaţiul Schengnen", a spus Cătălin Macovei.
Conducerea ANI a mai arătat că instanţa constituţională a mai fost sesizată pentru a analiza prevederi din legea de organizare şi funcţionare, însă le-a apreciat ca fiind legale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cei trei suspecți arestați de poliția olandeză în cazul furtului Tezaurului Dacic vor fi reținuți pentru încă 2 săptămâni
-
A început războiul tarifelor. Administraţia Trump a lansat chiar acum tarife împotriva Chinei, Mexicului şi Canadei. Ottawa anunţă că va răspunde imediat cu o serie de contramăsuri
-
Cât dăm la apărare: MApN are zeci de contracte de achiziţie în derulare sau pregătire. Armata primeşte în 2025 un buget de 42,8 miliarde lei (8,5 miliarde euro), la care se adaugă credite de angajament, putând ajunge la 5,6% din PIB
-
David Popovici a cerut ordin de protecţie după ce un vecin a vrut să-i dea foc la maşina de 150.000 de euro
Secretarul general al ANI, Horia Georgescu, a declarat că Agenţia nu a fost citată în cauza cu medicul Şerban Brădişteanu şi deţinea informaţii că acest caz trebuia discutat în 26 aprilie.
De asemenea, conducerea ANI a precizat că a aflat despre decizia Curţii Constituţionale din presă şi că instanţa constituţională are 30 de zile la dispoziţie pentru redactarea motivării, iar Parlamentul 45 de zile pentru a pune prevederile în acord.
Cătălin Macovei a spus că până la publicarea deciziei CC în Monitorul Oficial, ANI va funcţiona potrivit atribuţiilor sale, iar din momentul afişării deciziei motivate, activitatea va fi limitată, în funcţie de dispoziţiile instanţei constituţionale.
Macovei a mai arătat că nu face comentarii legate de decizia CC, însă prin acesta "coloana Agenţiei a fost amputată", iar Georgescu a apreciat că ANI devine "doar un depozitar al declaraţiilor de avere şi de interese", care nu vor mai fi publice.
Articolele declarate neconstituţionale, în 14 aprilie, de către Curtea Constituţională privind Legea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) se referă la activitatea de verificare a acesteia, respectiv dacă este sau nu specifică unui organ administrativ sau a unuia jurisdicţional.
Printre altele, întreg capitol I din Legea ANI a fost declarat neconstituţional. Prevederile articolelor din acest capitol legitima ANI de a efectua activităţi de verificare privind averea dobândită în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO