- Home
- Social
- IAŞI, (08.10.2014, 16:12)
- Florentina Mardale
Conducerea Maternităţii "Elena Doamna" Iaşi, demisă în urma scandalului privind decesul unui bebeluş
Conducerea Maternităţii "Elena Doamna" din Iaşi a fost demisă, miercuri, de Consiliul de Administraţie, în urma scandalului izbucnit după ce, la începutul lunii septembrie, un bebeluş a fost declarat mort la naştere, stabilindu-se apoi că au existat grave nereguli legate de monitorizarea sarcinii.
Urmărește
541 afișări
Conducerea Maternităţii "Elena Doamna" Iaşi, demisă în urma scandalului privind decesul unui bebeluş (Imagine: Razvan Chirita/Arhiva Mediafax Foto)
Managerul maternităţii ieşene, Emil Anton, şi directorul medical, Răzvan Socolov, au fost demişi în urma şedinţei de miercuri a Consiliului de Administraţie.
Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, a salutat această decizie, adăugând că "de astăzi Maternitatea «Elena Doamna» intră într-un proces de reconstrucţie".
"Eu mă bucur că lumea, că toţi membrii din Consiliul de Administraţie până la urmă au îmbrăţişat opinia mea de la bun început. Vinerea trecută, când a fost ultima şedinţă, doar reprezentantul meu a votat aşa cum a votat astăzi (n.r. - miercuri) majoritatea CA. De astăzi, «Elena Doamna» intră într-un proces de reconstrucţie. Eu sunt împotriva desfiinţării instituţiei şi a trecerii ei în subordinea Maternităţii «Cuza-Vodă». Va rămâne de sine stătătoare, însă trebuie să îşi îndeplinească cu bunăcredinţă şi profesionalism menirea. De astăzi înainte va avea parte de un nou management care, sper eu, să îi aducă împlinirile de care această maternitate are nevoie. Va fi un nou concurs pentru ambele posturi, întâi va fi delegat un nou director interimar. Asta nu e greu, asta e partea uşoară, cea mai grea va fi cea de reconstrucţie, şi să face astfel încât toate condiţiile care au permis tragediile anterioară să nu mai existe", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX Cristian Adomniţei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Papa Francisc îi avertizează pe liderii mondiali despre riscurile Inteligenței Artificiale și impactul asupra adevărului
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
Pe de altă parte, liderul de sindicat din cadrul spitalului, Luminiţa Buzea, a declarat că este "extrem de nemulţumită" de această decizie.
"Cei din Consiliul de Administraţie au venit cu temele făcute, nu a existat niciun fel de dialog, când am încercat să spun, cu statutul de invitat la acea şedinţă, părerea despre ce s-a întâmplat pentru a se putea cântări altfel situaţia mi s-a spus că este de prisos. Nu toate voturile au fost pentru demitere", a spus pentru MEDIAFAX Luminiţa Buzea, asistentă şefă la secţia ATI.
Vineri, la Maternitatea "Elena Doamna" a avut loc o şedinţă a Consiliului de Administraţie al unităţii, patru dintre cei şase membri cu drept de vot votând împotriva demiterii managerului şi a directorului medical, unul, respectiv reprezentantul Consiliului Judeţean Iaşi, votând pentru, în timp ce un membru s-a abţinut.
Ministerul Sănătăţii a recomandat, în urma unui control făcut după decesul unui bebeluş, eliberarea din funcţii a managerului şi directorului medical al Maternităţii "Elena Doamna" din Iaşi, MS propunând sancţionarea mai multor medici în acest caz, în condiţiile în care au fost constatate nereguli privind supravegherea mamei.
Din Consiliul de Administraţie al maternităţii fac parte opt membri, însă doar şase au drept de vot, doi având statutul oficial de invitaţi la luarea deciziilor. DSP Iaşi, preşedintele Consiliului Judeţean din Iaşi, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa“ şi Colegiul Medicilor din Iaşi au câte un reprezentant, iar Consiliul Judeţean are doi.
Ancheta Ministerului Sănătăţii a fost declanşată după ce tatăl unui bebeluş declarat mort la naştere la Maternitatea ”Elena Doamna” le-a acuzat de neglijenţă pe cadrele medicale ale unităţii, susţinând că înainte cu câteva ore ca soţia sa să nască în spital nu se afla niciun medic şi că a sunat chiar la 112 pentru a cere ajutor.
Bebeluşul a fost declarat mort la naştere în noaptea de 8 spre 9 septembrie, iar tatăl acestuia declara că înainte cu câteva ore ca soţia sa să nască în spital nu se afla niciun medic şi că a sunat chiar la 112 pentru a cere ajutor.
De asemenea, bărbatul mai spunea că în noaptea dinaintea decesului copilului soţia sa a fost supravegheată doar de către o infirmieră, care s-a purtat urât cu el atunci când i-a cerut ajutorul, şi că medicii ar fi ajuns la spital după ora 03.00 noaptea, după ce timp de câteva ore femeia a fost lăsată singură.
Pe de altă parte, conducerea Maternităţii ”Elena Doamna” susţinea că soţia bărbatului ar fi fost consultată de către medici de patru ori în noaptea respectivă, iar ”monitorizarea a arătat evoluţie bună a mamei şi a fătului şi nedeclanşarea naşterii".
Într-un comunicat de presă transmis în 12 septembrie de conducerea maternităţii, prin directorul medical Răzvan Socolov, se preciza că pacientei i s-a făcut monitorizare clinică şi cardio-tocografică, iar în primele zece ore de la internare "monitorizarea a arătat evoluţie bună a mamei şi a fătului şi nedeclanşarea sarcinei".
În urma necropsiei, legiştii au stabilit că bebeluşul murise cu peste 24 de ore înainte de naştere, în uterul mamei, deşi medicii susţineau că femeia fusese monitorizată permanent, iar copilul avea o evoluţie bună.
În urmă cu două săptămâni, directorul medical al Maternităţii "Elena Doamna" din Iaşi, Răzvan Socolov, spunea că medicii care au consultat-o pe mama copilului mort ar fi interpretat, la ecografie, bătăile inimii femeii ca fiind ale bebeluşului, aceasta putând fi explicaţia pentru faptul că s-a crezut că fetiţa trăieşte şi a murit la naştere.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: CA al Maternităţii "Elena Doamna" a votat împotriva demiterii managerului şi a directorului medical
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
astăzi, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria