Conducerea MIRA consideră nejustificat protestul de sâmbătă al poliţiştilor
Conducerea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) consideră nejustificate marşul şi mitingul poliţiştilor anunţate pentru sâmbătă, având în vedere că, în urma discuţiilor cu aceştia, au fost găsite deja soluţii pentru rezolvarea cererilor acestora.
Conducerea MIRA consideră nejustificat protestul de sâmbătă al poliţiştilor (Imagine: Mediafax Foto)
"Conducerea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative îşi exprimă surprinderea faţă de anunţul de a continua acţiunea de protest a poliţiştilor din Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) în condiţiile finalizării de către minister a modificărilor la legea privind Statutul poliţistului şi a discuţiilor sincere, deschise şi constructive avute în ultima perioadă de timp.
În ceea ce priveşte revendicările punctuale ale SNPPC, acestea fie au fost rezolvate, fie, în urma discuţiilor comune, au fost identificate soluţii pentru rezolvare, aspect confirmat de către Biroul Executiv Central al SNPPC la data de 9 aprilie", se arată într-un comunicat de miercuri al MIRA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
Ca urmare, MIRA consideră nejustificată acţiunea poliţiştilor de sâmbătă şi le cere acestora să "analizeze în profunzime această decizie, inclusiv în contextul general al drepturilor şi statutului celorlalte categorii profesionale din sistemul bugetar".
Conducerea MIRA arată că este dispusă să continue discuţiile cu SNPPC, precizând că "introducerea în noul proiect normativ a unor aspecte cum sunt suportarea de către instituţie a sumelor necesare asigurării asistenţei juridice a poliţiştilor pentru fapte săvârşite în exercitarea, potrivit legii, a atribuţiilor de serviciu sau sprijinul pentru dobândirea sau construirea unei locuinţe, sunt argumente care susţin această politică instituţională".
Totodată, MIRA detaliază şi modul în care au fost soluţionate revendicările SNPPC.
Astfel, potrivit MIRA, la data de 7 aprilie a fost finalizat şi supus dezbaterii publice proiectul de lege de modificare a Statutului poliţistului, de care se leagă principala revendicare a membrilor SNPPC.
Referitor la înăsprirea sancţiunilor pentru faptele de ultraj - altă revendicare a SNPPC - Ministerul precizează că fost convenită elaborarea unei analize la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), urmând ca rezultatul să fie pus la dispoziţia instituţiilor statului, abilitate să promoveze modificări la Codul Penal.
"În ceea ce priveşte respectarea Acordului privind raporturile de serviciu, au fost dispuse deja măsuri ale şefilor IGPR şi Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră pentru verificarea în teritoriu a respectării prevederilor Acordului, iar situaţiile în care acestea nu vor fi respectate vor intra în atenţia inspectorilor generali pentru a dispune măsuri în consecinţă", se arată în comunicat.
De asemenea, potrivit MIRA "există în procedură de avizare un proiect de act normativ prin care se propune, în principal, înlăturarea discrepanţelor între nivelurile de salarii de bază ale cadrelor militare şi cele ale poliţiştilor".
Conducerea Ministerului Internelor arată că există fondurile bugetare destinate asistenţei medicale pentru poliţişti, "membrilor SNPPC fiindu-le prezentat, într-o întâlnire distinctă, bugetul MIRA destinat acestui capitol şi care este de 20 de milioane lei, existând posibilitatea majorării sale cu ocazia rectificărilor bugetare".
"A fost stabilit cu reprezentanţii SNPPC realizarea unui sistem riguros de evidenţiere şi cuantificare a orelor suplimentare fiind aşteptate propuneri inclusiv de la sindicat. Alte aspecte ce ţin de salarizarea liderilor sindicali şi asigurările de viaţă fac obiectul discuţiilor ce vor continua între SNPPC şi MIRA", se mai arată în comunicat.
Preşedintele SPPC, Liviu Butunoi, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că membrii sindicatului pe care îl reprezintă cer modificarea legislaţiei, astfel încât sancţionarea faptelor de ultraj să poată fi făcută mai uşor.
"Cerem modificarea legislaţiei în acest domeniu, astfel ca în cazul ultrajului să poată fi dispusă mai uşor cercetarea şi să se poată vedea şi care sunt pedepsele aplicate", a explicat Liviu Butunoi, adăugând că iniţiativa sindicatului pe care-l conduce vizează inclusiv prevederi ale Legii nr. 61/1991.
Preşedintele SNPPC a mai declarat că pe lista cererilor se află şi încheierea asigurărilor de viaţă pentru poliţişti, conform legii actuale.
Preşedintele sindicatului s-a declarat nemulţumit şi din cauză că nu au fost majoraţi coeficienţii de ierarhizare a agentilor şi ofiţerilor de politie, precizând că din această cauză specialiştii pleacă din MIRA. Liviu Butunoiu a mai spus că doreşte ca acest coeficient să fie "armonizat" şi să crească de la 2,10 la 2,90, "aşa cum este în ministerul Apărării".Liderul sindical a reclamat şi fondurile insuficiente pentru medicamente şi asistenţă medicală pentru poliţişti şi personalul contractual, solicitând Ministerului Finanţelor să "majoreze bugetul alocat MIRA pentru cheltuieli materiale".
Butunoi a mai spus că printre revendicări se află şi specificarea clară a drepturilor acestora privind asistenţa atunci când sunt chemaţi în instanţă pentru cazurile privind sarcinile de serviciu, precum şi condiţiile în care pot fi mutaţi dintr-un oraş în altul, adăugând că rezolvarea acestor nemulţumiri depinde de promovarea în regim de urgenţă a proiectului de modificare a Legii 360/2002 privind Statutul poliţistului.
Butunoi s-a arătat însă mulţumit de evoluţia discuţiilor dintre MIRA şi sindicatul pe care în conduce. "De la 25 martie până în prezent, suntem foarte mulţumiţi de modul cum decurg discuţiile. Sperăm ca ministerul să arate aceeaşi deschidere şi după acest protest ", a precizat Butunoi.
Peste 4.000 de poliţişti din întreagă ţară sunt aşteptaţi să participe, sâmbătă, la un miting şi un marş în centrul Capitalei. Protestatarii se vor aduna în Piaţa George Enescu, unde între orele 10.00 şi 12.00 vor organiza mitingul de protest. Apoi aceştia vor pleca în marş spre sediul Guvernului, pe traseul Calea Victoriei - strada D.I. Dobrescu - Bulevardul Magheru - Bulevardul Lascăr Catargiu - Piaţa Victoriei (fără staţionare) - Bulevardul Aviatorilor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO