Conducerea SAMB critică medicii de familie pentru refuzul de a face o gardă pe lună la ambulanţă

Conducerea Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti critică, într-un comunicat de presă de marţi, refuzul medicilor de familie de a face o gardă pe lună la salvare, mai ales că ar fi plătiţi pentru muca prestată, nu ar trata urgenţe, însă ar veni în ajutorul doctorilor de la SAMB.

Urmărește
12 afișări

"Referitor la afirmaţiile incorecte făcute de doamna preşedinte a Societăţii Medicilor de Familie, doctor Tănăsescu Rodica, precum şi de către alţi medici de familie în media românească privind prevederile contractului cadru, dorim să precizăm faptul că în cadrul gărzilor făcute la serviciile de ambulanţă, medicii de familie nu vor face urgenţă, vor face numai consultaţii la domiciliu", a precizat director general al SAMB, doctor Alis Grasu.

Mai mult, serviciile de ambulanţă vor pune la dispoziţie medicilor, gratuit, sistemul de alertare, ambulanţa de consultaţii la domiciliu, dotată conform standardelor europene în domeniu, inclusiv ambulanţier care îi va însoţi la caz. De asemenea, gărzile vor fi plătite în conformitate cu legislaţia în vigoare.

"Această modalitate de cooperare între serviciul de urgenţă şi asistenţa medicală primară a mai existat în trecut, cu beneficii foarte mari pentru pacienţii asistaţi, iar consultaţiile care trebuie efectuate reprezintă tot munca medicilor de familie care nu a fost desfăşurată în cursul zilei", a mai spus directorul Grasu.

Potrivit managerului, serviciile de ambulanţă oferă dispecerizare, mijloace de transport, personal însoţitor la caz şi plata orelor de gardă efectuate.

"Având în vedere numărul medicilor de familie din Capitală, acestora le-ar reveni o permanenţă la o lună. Dar, medicii de familie preferă să închidă cabinetul vineri şi nu au treabă cu bolnavii sâmbătă şi duminică, de sărbătorile legale şi religioase, pacienţii fiind astfel obligaţi să aglomereze ambulanţa cu cazuri care nu sunt urgenţe medicale şi unităţile de primiri urgenţe ale spitalelor", a mai spus directorul SAMB, în comunicat.

Numărul apelurilor la SAMB a crescut în utlimele săptămâni, ajungând în medie la 1.200 de cazuri pe zi.

"De Paşti probabil va fi şi mai rău, iar bolnavii vor fi obligaţi să aştepte ore în şir, dacă nu sunt urgenţe medicale şi au nevoie doar de o consultaţie de medicină primară", a conchis directorul Alis Grasu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici