Conducerea şi sindicatul Oltchim au convenit că deocamdată nu vor fi făcute disponibilizări

Conducerea şi sindicatul de la Oltchim Râmnicu Vâlcea au convenit, marţi, la întâlnirea pe care au avut-o cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, că deocamdată nu vor avea loc disponibilizări colective la combinatul chimic, a declarat liderul sindical al unităţii, Mihai Diculoiu.

Urmărește
26 afișări
Imaginea articolului Conducerea şi sindicatul Oltchim au convenit că deocamdată nu vor fi făcute disponibilizări

Conducerea şi sindicatul Oltchim au convenit că deocamdată nu vor fi făcute disponibilizări

La întâlnirea care a avut loc la Prefectura Vâlcea au luat parte reprezentanţi ai Prefecturii şi ai Consiliului Judeţean şi parlamentari vâlceni, cărora sindicatul şi conducerea Oltchim le-au prezentat situaţia combinatului.

"Nu vor fi deocamdată disponibilizări colective, iar preluarea activităţii de petrochimie de la Combinatului Arpechim din Piteşti este absolut necesară, ca şi sprijinul de la stat pe care îl cerem, care nu înseamnă bani de la buget, ci garanţii pentru facilitarea preluării unui credit bancar de 100 de milioane de euro necear Oltchim. Sunt propuneri înaintate AVAS, de la care aşteptăm un răspuns rapid deoarece angajaţii sunt nemulţumiţi, iar tensiunea în rândul acestora este în creştere din cauza situaţiei de nesiguranţă. Referitor la cei 550 de disponibilizaţi care ar putea proveni din rândul celor care au vârsta pensionării şi din familiile care au mai mulţi membri angajaţi în cadrul combinatului, măsura disponibilizărilor colective nu se va aplică deocamdată", a spus liderul sindical.

Salariaţii Oltchim Râmnicu Vâlcea au transmis un memoriu premierului, cerând sprijin de la stat pentru reluarea producţiei la întreaga capacitate şi ameninţând cu proteste în stradă.

Potrivit reprezentanţilor sindicatului Oltchim, combinatul lucrează în prezent la 60 la sută din capacitate şi a fost luată în discuţie disponibilizarea a 550 de angajaţi.

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, controlat de stat, a redus cu 20% activitatea în luna noiembrie, până la 40% din capacitate, ca urmare a deciziei companiei de a cumpăra temporar mai puţine materii prime de la principalul furnizor, Petrom, cauzată de scăderea cererii pe piaţă.

Hotărârea Oltchim a fost luată pe fondul scăderii normale a consumului de produse petrochimice în perioada de iarnă şi a întreruperii uzuale a activităţii firmelor din vestul Europei, dar şi ca urmare a scăderii preţurilor produselor petrochimice cu mult sub nivelul costurilor de producţie realizate de companie.

Oltchim a înregistrat în primele nouă luni venituri în creştere cu 18%, de la 1,414 miliarde lei la 1,67 miliarde lei, şi pierderi de 27,68 milioane lei, după câştigul de 3,36 milioane lei obţinut în intervalul similar din 2007. Activitatea companiei a fost afectată în primele nouă luni, printre altele, de scumpirea petrolului, care a determinat creşteri de preţuri la produsele derivate, utilizate ca materie primă, precum şi la energia electrică. Alt factor care a influenţat evoluţia indicatorilor companiei în intervalul analizat a fost un incident tehnic de la rafinăria Arpechim Piteşti a Petrom, care a condus la întreruperi ale producţiei în august şi septembrie. Din această cauză, Oltchim a avut nerealizări ale producţiei de PVC şi sodă caustică de peste 17 milioane de euro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici