Conducerea sindicatelor din penitenciare participă la mitingul poliţiştilor

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) participă, marţi, la mitingul poliţiştilor de la Palatul Parlamentului, manifestându-şi solidaritatea cu acei angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor care urmează să fie disponibilizaţi.

Urmărește
5 afișări

Conducerea FSANP susţine că disponibilizarea poliţiştilor nu este altceva decât un "ajutor direct pentru criminalitate" şi o invitaţie la dezordine publică.

"Guvernul se manifesta şi în această situaţie iresponsabil, încălcând cu bună ştiinţă imperativul asigurării ordinii şi liniştii publice, dar şi obligaţia prevenirii şi combaterii criminalităţii. Efectul acestor măsuri va fi fără îndoială o societate care va fi lipsită nu numai de siguranţa economică - Guvernul a realizat deja această contra-performanţă, dar şi de siguranţa publică", se arată într-un comunicat de luni al FSANP.

În aceste condiţii, conducerea FSANP anunţă că va participa, marţi, la mitingul de protest organizat la Palatul Parlamentului de către Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC).

Unul dintre sindicatele salariaţilor din Ministerul Administraţiei şi Internelor va picheta, marţi, Palatul Parlamentului, în încercarea de a obţine un vot negativ din partea parlamentarilor la proiectul de lege privind disponibilizările din MAI.


SNPPC anunţă că la protestul de marţi vor participa atât membrii de sindicat cât şi familiile acestora.

"Scopul protestului este sensibilizarea parlamentarilor pentru a da un vot negativ Proiectului de Lege privind încadrarea MAI în bugetul alocat", se precizează într-un comunicat al sindicatului.

Potrivit sindicaliştilor, actul normativ, care marţi ar trebui să primească votul final în Parlament, "urmează să reglementeze o disponibilizare masivă a personalului din MAI, precum şi anularea mai multor drepturi cuvenite, prin lege, celor disponibilizaţi".

"Până acum, evoluţia Proiectului de Lege respectiv în Comisiile de specialitate a fost foarte controversată şi nu s-a conturat încă o poziţie certă, nici pro, nici contra. Unul dintre motive este acela că Proiectul este în contradicţie totală cu Strategia de ordine publică pe care tot actualul guvern şi-a asumat-o, prin HG 1040 din 2010!", susţin sindicaliştii, care se declară "categoric împotriva" proiectului, invocând consecinţele "periculoase" şi pentru ordinea publică, şi "din punct de vedere etic-social".

Sindicaliştii acuză MAI că ar fi dezinformat Comisiile parlamentare asupra numărului real de poliţişti care funcţionează în România. Reprezentantul MAI ar fi "conexat fals" diverse informaţii europene cu scopul de a susţine iniţiativa legislativă a ministerului, mai spun sindicaliştii, care afirmă că au "demascat" dublul standard al evaluărilor MAI şi l-au prezentat deputaţilor, împreună cu alte contraargumente.

"În plus, SNPPC îşi exprimă îngrijorarea că un număr de poliţişti disponibilizaţi în baza criteriilor impuse de conducerea ministerului şi care vor fi privaţi abuziv, doar în acest an, de drepturile cuvenite la părăsirea instituţiei se vor considera abandonaţi de stat, după mai mulţi ani de carieră şi restricţii sociale acceptate", mai scriu cei de la SNPPC în comunicatul citat.

Aceştia mai afirmă că, prin "reducerea considerabilă" a numărului real de poliţişti, va fi pusă în pericol însăşi calitatea ordinii publice din România şi va fi afectat chiar procesul de aderare a României la spaţiul Schengen.

Comisiile de administraţie şi de apărare ale Camerei Deputaţilor au decis, în 2 mai, în absenţa reprezentanţilor opoziţiei, să aprobe proiectul legii privind disponibilizările din MAI.

Deputaţii au adoptat, în 3 mai, pe articole, proiectul de lege, votul final fiind amânat pentru săptămâna viitoare.

PC, PNL şi PSD sunt împotriva proiectului de lege privind disponiblizările din MAI şi se vor opune cu putere adoptării lui, declarat purtătorul de cuvânt al conservatorilor, Bogdan Ciucă, adăugând că puterea va avea o problemă în a duce până la capăt acest proiect.

Proiectul privind unele măsuri speciale necesare pentru încadrarea în bugetul aprobat al MAI pe anul 2011 prevede că numărul de posturi ocupate de poliţişti, cadre militare în activitate, soldaţi şi gradaţi voluntari, preoţi militari, funcţionari publici şi personalul contractual din MAI se va reduce la nivelul ordonatorilor de credite astfel încât să asigure, pentru 2011, încadrarea în cheltuielile bugetare şi în numărul maxim de posturi aprobate.

Senatul a respins acest proiect de lege, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici