Confederaţiile sindicale au declanşat conflictul de muncă

Cinci confederaţii sindicale au declanşat, vineri, conflictul de muncă pentru că angajatorii nu au stabilit salariul minim pe economie pentru anul următor, după ce oferta patronatelor, de 480 de lei, a fost respinsă de reprezentanţii salariaţilor.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului Confederaţiile sindicale au declanşat conflictul de muncă

Confederaţiile sindicale au declanşat conflictul de muncă

Totodată, sindicatele au trimis organizaţiilor patronale o notificare, la care acestea sunt obligate să răspundă în cel mult 48 de ore, termen după care confederaţiile se pot adresa Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale pentru a cere concilierea. În cazul în care nici prin conciliere nu se ajunge la un rezultat, sindicatele vor declanşa o grevă de avertisment şi apoi pe cea generală.

Cele cinci confederaţii sindicale - Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA”, Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România – Frăţia, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România şi CSN Meridian - au anunţat că se va ajunge la grevă generală dacă patronatele nu stabilesc un salariu minim pe economie, pentru 2008, mai mare decât cel de 480 de lei oferit anterior şi respins de reprezentanţii salariaţilor.

Pe 1 noiembrie a expirat termenul legal de 60 de zile în care sindicatele şi patronatele trebuia să negocieze salariul minim pe economie pentru anul viitor, pe 10 noimebrie expirând şi cele două luni de când cele două părţi au început negocierile.

Vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical, Ovidiu Jurcă, a explicat, vineri, într-o conferinţă de presă, că în termen de două zile patronatele trebuie să răspundă pozitiv sau negativ notificării sindicatelor, în caz contrar reprezentanţii angajaţilor urmând să ceară, într-un termen de şapte zile, concilierea de la Ministerul Muncii. Dacă nici concilierea nu are niciun rezultat, sindicaliştii vor declanşa greva de avertisment de două ore la nivel naţional, iar după alte cinci zile greva generală, a precizat Jurcă.

"În România este pentru prima oară când se poate ajunge la grevă generală la nivel naţional. Niciodată nu a fost parcursă calea procedurală până la acest pas definitiv. Acum se poate ajunge, din cauza faptului că patronatele nu au făcut o ofertă asumată în ceea ce priveşte salariul minim la nivel naţional pe 2008. Noi am început cu 700 de lei, am redus la 650 de lei, dar ei au venit doar cu păreri personale, de la 460 la 480 de lei, cu jumătate de gură, dar nu putem accepta mai puţin de 540 de lei", a precizat Jurcă.

Pe de altă parte, reprezentantul Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România, vicepreşedintele Nicolae Creţu, a spus că organizaţia nu va semna un contract colectiv care prevede un salariu minim la nivel naţional mai mic de 700 de lei, respectiv 60 la sută din salariul mediu pe economie.

Secretarul general al CNSLR - Frăţia, Valentin Mocanu, a spus că patronatele nu mai vor să negocieze un salariu minim cu sindicatele, dorind să lase negocierea liberă la nivelul unităţilor, dar acest lucru ar încuraja evaziunea fiscală, pentru că toţi angajaţii unei firme (de la portar la director general) ar avea, în contract, acelaşi salariu minim.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici