Conferinţă MAS | Generalul Gheorghe Savu: Atacurile cibernetice şi războiul hybrid sunt ameninţări emergente pentru toată lumea

Generalul Gheorghe Savu a declarat, joi, în cadrul Conferinţei Monitorului Apărării şi Securităţii, că ameninţările emergente, atât pentru România cât şi pentru celelalte state membre NATO, sunt atacurile cibernetice şi războiul hybrid.

Urmărește
973 afișări
Imaginea articolului Conferinţă MAS | Generalul Gheorghe Savu: Atacurile cibernetice şi războiul hybrid sunt ameninţări emergente pentru toată lumea

Conferinţă MAS | Generalul Gheorghe Savu: Atacurile cibernetice şi războiul hybrid sunt ameninţări emergente pentru toată lumea

Generalul Gheorghe Savu a precizat, joi, că ameninţările la adresa securităţii României sunt şi cele care sunt la adresa Uniunii Europene, dar sunt şi câteva nuanţe diferite.

Potrivit lui Savu, ameninţarea cea mai mare pentru România este cea din Est - menţionând, printre altele, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei din 2014, când a fost anexată Crimeea- , iar în acest context, spune Gheroghe Savu, ameninţările din Est nu pot fi aceleaşi şi pentru statele care au, de exemplu, graniţă la Oceanul Atlantic.

Potrivit lui Savu, România, NATO şi Uniunea Europeană percep însă în mod similar celelalte ameninţări la adresa securităţii, precum războiul hybrid sau atacurile cibernetice.

„Dacă vorbim despre ameninţările emergente, aici discutăm de atacurile cibernetice şi de războiul hibrid, pe care toată lumea le percepe în mod similar, iar aici s-au luat măsuri de colaborare şi cooperare (la nivelul NATO şi al Uniunii Europene – n.r.)”, a precizat generalul Gheorghe Savu, fost director al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA), în cadrul Conferinţei „Politica de securitate naţională, de la gândirea strategică la instituţiile de apărare", organizată de Monitorul Apărării şi Securităţii.

Generalul Gheorghe Savu a mai precizat că România nu a reuşit să aibă o strategie de securitate actualizată.

Gheorghe Savu este fost director al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA) şi fost şef al Reprezentanţei militare la NATO şi UE.

Monitorul Apărării şi Securităţii (MAS) organizează joi, la Hotelul Marriott din Bucureşti, Conferinţa pe tema "Politica de securitate naţională, de la gândirea strategică la instituţiile de securitate şi apărare", un forum pentru dezbateri cu invitaţi de marcă din România şi din străinătate. Printre subiectele care vor fi abordate la eveniment se numără "interesele naţionale fundamentale şi ameninţările la adresa securităţii naţionale", "capacitatea României de a garanta securitatea naţională" şi conceptul de "securitate naţională a României" în context internaţional.

Pornind de la premisa că "securitatea naţională reprezintă bunul public cel mai de preţ al naţiunii", participanţii la conferinţă, printre care se numără dr. Thomas-Durell Young, generalul israelian (r.) Itai Brun, generalul polonez (r.) Jaroslaw Strozyk, vor analiza semnificaţiile conceptului de securitate naţională în contextul transformărilor din sistemul internaţional, în special în spaţiul euro-atlantic.

Obiectivele Conferinţei se referă la înţelegerea importanţei securităţii şi apărării naţionale de către cetăţenii României, la cunoaşterea rolului instituţiilor, la transparenţa utilizării fondurilor publice, la implicarea cetăţenilor în deciziile strategice şi identificarea principalelor obiective şi soluţii ale viitoarei Strategii Naţionale de Apărare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici